Gästbloggare Tina Gustafsson

Het grillad scampisallad

Mitt namn är Tina Gustafsson och denna månad fick jag möjligheten att gästblogga här på Kryddburken. Tack Linda!

Till vardags jobbar jag på tidningen BröllopsGuiden och min resterande tid fördelar jag mellan min kära man Martin, min familj, mina vänner, och mitt stora intresse att stå i köket. Mitt intresse har gjort att jag driver sajten TinaGustafsson.com sedan ett antal år tillbaka. Där kan man även bl.a. hitta mina oljemålningar och att jag har gett ut två böcker inom Bröllop & Fest.

Mitt matintresse fick jag redan som 7-åring då jag hjälpte mamma att steka köttbullar med stekspaden i munnen (jag är funktionshindrad sedan födseln) Idag tar jag hjälp av mina fantastiska assistenter då jag behöver hjälp med att t.ex. hacka mm.

Jag tycker det är allra roligast att stå i köket när det nalkas högtider så som alla hjärtans dag, påsk midsommar, Sveriges nationaldag, jul och nyår och självklart även när familjemiddagar och fester är på gång och inte att förglömma att laga en massa härlig mat vid grillen.

Receptet jag har valt att dela med mig av är en enkel och god sallad som passar utmärkt om man inte har så mycket tid en dag att lägga på matlagning men den passar också alldeles utmärkt en varm solig sommardag med ett glas vin till på altanen eller balkongen.

4 port
Grillad het scampisallad
24 stora råa scampiräkor
1 påse babyspenat, à 70 g
1-2 krukor krispsallad
1 kruka myntablad
1 kruka bladpersilja
1 rödlök
4 citrongräs
1-2 röd chili
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Dressing :
2 msk Harissa het chilipasta
1 msk flytande honung
2 msk fisksås
1 lime, juicen

GÖR SÅHÄR :
Skala och pressa vitlöken, blanda den tillsammans med oljan. Skala räkorna och låt räkorna marineras i vitlöksoljan i minst 30 minuter men gärna längre. Lägg alla ingredienserna till såsen i en skål och blanda väl. Skölj och hacka sallad, mynta och persilja grovt.

Skala bort de två yttre lagren på citrongräset. Skiva citrongräs, lök och chili tunt. Arrangera sallad, mynta, persilja, citrongräs, lök och chili på fyra tallrikar. Grilla räkorna i en grillpanna eller på grillen i ca 3 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta. Servera tillsammans med dressingen, ta lite i taget då dressingen är väldigt stark.

Tina profilbild

Gästbloggaren Tina, Foto; Martin Gustafsson

 1. Scampi?! Äter någon det längre, trodde alla visste bättre? Känns väldigt avlägset att ens tänka tanken när man vet hur de odlas etc, köp inte Scampi!!

 2. Smarrigt! Men varför scampi?? Produktionen av scampi förstör hela ekosystem och skövlar värdefulla mangroveskogar och mycket mer! Googla! Finns mycket andra fina skaldjur som vi kan använda oss av, tycker jag.

 3. Fy och tvi. HUR kan du lägga upp ett recept på scampi efter all uppmärksamhet den vidriga industrin kring ‘jätteräkor’ fått?! Jag uppskattar verkligen din blogg men detta gjorde mig riktigt illa berörd.

 4. annamaria: Dressingen är verkligen supergod men också väldigt stark så ta lite åt gången. Tack för komplimangen ang. fotot på mig! 🙂

  Nala: Jag håller med dig man skall inte köpa scampi, det finns dock miljömärkt scampi som är viltfångad och godkänd av ”Friend of the Sea” och då tycker jag det är ok.

  Lina: Du har helt rätt att ekosystemet och skogar förstörs och det är inte alls ok! Det finns dock miljömärkt scampi som är viltfångad och godkänt av ”Friend of the Sea”, det är den jag använder mig av.

  Miranda: Det är inte Linda på Kryddburken som har skapat receptet utan det är jag Tina eller rättare sagt jag hittade det på en amerikansk sajt och ändrade lite i det. Jag håller med dig och de övriga om att man inte skall köpa scampi då det bl.a. skövlas en massa regnskog. Jag använder mig av miljömärkt viltfångad scampi som är godkänt av ”Friend of the Sea”.

 5. Jag har svarat på de flesta av era kommentarer och jag känner att det kan bli en väldigt lång debatt och jag tycker inte att den hör hemma här på Kryddburken.

  De flesta av oss drar vårt strå till stacken för att få en bättre miljö och vi gör olika val på vad vi bidrar med. Jag gör en rad olika saker i min vardag och även i min matlagning.

  I detta receptet har jag dock valt att använda mig av scampiräkor som är lite tvetydigt om man skall göra och det var just därför jag letade upp så kallade miljömärkta scampiräkor. Det är kanske inte tillräckligt för många av er men för endel är det okej och för mig var det okej när jag lagade denna rätt.

  Det går alldeles utmärkt att byta ut dessa räkor till ”vanliga” räkor och det smakade precis lika bra tyckte jag när jag provade. Det är dressingen som är stjärnan i denna rätt inte räkorna.

 6. Det var väl ett himla tjöt om räkorna, gnäller ni på varenda thai och Kina restaurang också eftersom dom använder STORA mängder?
  Ps Ser himla gott ut! 🙂 ds

 7. Jenny – skulle aldrig falla mig in att äta scampi på Thai-restaurang heller. Att de använder stora mängder beror ju på att det finns idi*ter rent ut sagt som köper skiten.

 8. Jag tycker till skillnad från tinagustavsson att det är högst relevant att ha en scampidiskussion på kryddburken. Kryddburken är en sajt som inspirerar många och enligt mig ett stort inflytande bland bloggar som handlar om matlagning. Scampi är inte hållbart och det finns ingen miljövänlig variant, alla är mer eller mindre katastrofala. Det gäller även viltfångade.

 9. jag håller med Katarina. Dessutom tycker jag nog att en bloggägare fungerar som en ansvarig utgivare på tidning och att man därför får stå (och ta ansvar) för det som skrivs på bloggen även om man bjuder in gästbloggare. Det här tycker jag var sorgligt att publicera vem som än skrivit det. Kryddburken har i mina ögon varit ett varumärke för närproducerat och därmed har man väl felaktigt läst in miljöansvar också så detta inlägg var en ögonöppnare.

 10. Hej allihopa!
  Som bloggägare till Kryddburken tycker jag det är högst relevant att att mina gästbloggare inte styrs av mig för att passa in på en nischad blogg om speciell sorts mat och VAD dom får skriva om här. Jag har från början haft som policy att gästbloggare får blogga om precis vad dom vill så länge dom håller sig till ämnet som rör en matblogg och det kommer jag fortsätta med.

  Ansvaret står naturligtvis på mig om vad som publiceras men inga ska kännas sig ”portad” eller inte välkommen då jag anser att alla har rätt till sina val. Åsikter, debatter och diskussioner har alltid varit välkomna här så det ansvaret tar jag gladeligen på mig. Att det skapar diskussioner ser jag mer som positiv publicitet då det kanske är många som inte är insatta i just hur tankar o bestämmelser går kring scampi. Själv har jag personligen aldrig behövt göra några större ställningstagande då vi inte äter skaldjur men för många är sån här information och diskussion ett bra läromedel. Alla tankar, information och ibland känsloväckande åsikter är i hög grad välkomna.

  Varma hälsn. Linda

 11. Ja herregud, inte konstigt att världen ser ut som den gör med alla pettimetrar och förståsigpåare!! Och då har vi bara sett bråkdelen av alla här i bloggen 🙁 fy vad tråkigt att ni måste förstöra ett trevligt och glatt inlägg med era sura kommentarer!! Håller inte alls med er, om man ska tänka på varje liten sak man stoppar i sig får vi nog svälta ihjäl. Keep up the good work Linda och Tina!

 12. Vad då pettimetrar och förståsigpåare? Är det pga människor som kämpar för miljön och människors och djurs välmående som världen ser ut som den gör menar du, Anna? Är det inte precis tvärtom? Det är INTE svårt att vara miljö- och djurvänlig och tänka på andra än sig själv när man handlar. Jag äter väldigt gott och varierat utan att andra ska behöva lida. Kom ihåg att det ALLTID är någon annan som betalar för vår lyxkonsumtion och billiga mat.

 13. Anna: det finns sura kommentarer och så finns det att stoppa huvudet i sanden. Man behöver inte återvinna allting, eller bara köpa ekologiskt, det gör jag verkligen inte iallafall.

  Men om man bara ska göra en sak, så tycker jag att man ska undvika scampi. Odlingen av scampi förstör så mycket av den skog som vi har kvar på jorden, och förorenar luften. Den är en sån stor miljöbov att tillochmed jag, som inte tänker så mycket på ”de som ska ärva jorden” och sånt miljötänk, inte köper scampi. Det är den där enda grejen som är lätt rätt att göra, eftersom man inte äter scampi så ofta och då lika gärna kan köpa andra räkor.

 14. Men Herregud…..är detta vuxna människor!!!!
  Det finns ju faktiskt miljömärkta varor, fattar inte varför en del ska hoppa på så in i bomben!!!!
  Tina: Det såg mycket gott ut så detta ska jag absolut prova och hittar jag inte miljömärkt scampi tar jag räkor!
  Jättesmarrig bild 😀
  Kram Sussi

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..