Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! 😉

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! 😛

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… 😉

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! 😛 Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! 😉

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! 😛

 1. Hej!
  Vilken god marmelad detta verkar vara! Vill verkligen prova, men har en fråga. Ska man ha med tomatkärnorna eller tar man bort dem? Tack för en härlig, inspirerande och mysig blogg. Har följt dig i massa år.

 2. Vi gör alltid vår marmelad själva, det är så kanonlätt och man får den ju precis som man vill ha den. Fast några storkonsumenter är vi inte, det får gärna vara med smaker som denna.

  Önskar dej en riktigt
  GLAD PÅSK!

  Kramar

 3. Tack Kryddis ♡

  Patsy, Hela tomaterna ska vara med. Även skalet om man vill, men jag tycker det är lite segt, och läskigt…så det tar jag bort!
  Glad Påsk
  Kramar

 4. Vi äter ingen marmelad men har en släkting som gör egen och gärna testar nya recept och det här låter ju mycket intressant! Efter som vi bor i Tyskland så vet jag inte hur mycket en svensk påse saffran innehåller… 1 g eller?

  Ha en riktigt skön och trevlig påsk!

 5. Har precis kokat enligt receptet ovan. Du överdrev verkligen inte – så.gott. Om man skulle vilja minska socker mängden hur gör man så att den fortfarande blir fast? Några tips där ute? Tack för en super trevlig blogg! 🙂

 6. Jag har länge varit sugen på att göra en tomatmarmelad. Denna såg väldigt smarrig ut. Vill även passa på att säga att du har en bra blogg./ Mvh Linda

 7. Herregud vilken underbart god marmelad, dock väldigt söt. Tänker göra denna fler ggr o minska på sockermängden. Måste väl fungera ändå om man kokar den längre bara. Beroendeframkallande!
  Hälsningar Ylwa

 8. Tusen Tack, för ett helt underbart recept på din goda tomatmarmelad!!
  Man blir ju ‘salig’ av dessa underbara smaker!
  Skall ha den till ostbrickan på dotterns studentfest i morgon och trots att jag kokat två satser tror jag inte det blir en gnutta kvar..:))

  Med önskan om en skön sommar!
  Suzanne

 9. Tack för ditt goda recept på tomatmarmelad som jag hittade idag när jag stod i köket med massor av tomater. Jag hade tänkt att koka chutney men det blev marmelad! Jättegod, och nytt för mig med saffran i!
  Hälsningar från Ingarö
  Ulla

 10. Hade mycket tomater från trädgårdslandet. Glad jag hittade denna recept. Otroligt god marmelad. hade lite mindre socker. Kan inte vänta tills den har svalnat lite.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..