Pasta bolognese

En äkta italiensk bolognese som härstammar från Italiens Bolgona innehåller inte färs utan nötkött skuret i mindre bitar, en ragu, en köttsås helt enkelt som fått koka ner med lök, morötter, rotselleri, buljong, tomat etc. Gärna en bit pancetta i också. Den serveras också klassiskt med tagliatelle men sällan med spagetti. Annan pasta såsom canneloni, rigatoni och som här fusilli bucati är vansinnigt gott!

bolognese_pasta_ragu_köttsås

Det här är en ren och skär restmiddag från kylskåpet. Inte så mycket bolognese fanns kvar så jag drygade ut maträtten med extra färska tomater, grön paprika, en kruka persilja och riven ost! Allting går! 😛 Inte kasta…

Bolognese 8 port : 

200 gram pancetta alt. sidfläsk (knaperstekt)

ca 750 gram biffkött (ryggbiff, entrecote, fransyska, högrev, rostbiff etc)
2 gula lök
2 morötter
100 gram rotselleri
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk nymalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 liter kraftig köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk finkrossade tomater
2½ dl vitt vin

En nypa socker
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär pancetta i mindre bitar och knaperstek i het stekpanna med lite olja. Låt torka på hushållspapper så länge.

Skär köttet i små tärningar. Bryn i het panna med lite smör el. olja. Tillsätt finhackad gul lök, finhackad morot i små tärningar och grovriven rotselleri. Vänd runt med köttet. Tillsätt de torra kryddorna; oregano, lagerblad och svartpeppar. Fortsätt med tomatpuré, finkrossade tomater och rör om kraftigt på hög värme. Slå sedan på buljongen och vinet. På med lock och sänk till låg värme.

Låt ragun få puttra ihop ca 3-4 timmar. Rör om då och då. Smaka av med en nypa socker, salt  o peppar. Tillsätt knaperstekt pancetta i såsen strax före servering.

 

bolognese_köttsås_ragu

Ragu, bolognese, köttsås… Himmelskt gott. Varsågoda!

 

  1. Mmm gott ser det ut! Här kastas inget heller utan det trollas med knäna 😉

    Fick hem en bok idag ”Fester med rester”. Den ser lovande ut. Alltid kul med inspiration, och det ger du massvis av.

    Hoppas att din hand/arm läker bra. Ni ser ut att föda er väl 🙂 men så har du ju bra ”hjälpredor” därhemma också.

    Västkustkramar

  2. Jag tror att du gillar ett inslag från den 4/2 på bloggen ”kyrkkaffe.libris.se” Det är ett Youtubeklipp där som heter ”For resten Danmark” Kolla och le 🙂

    Mera kramar 😉

  3. Hej!
    Jag är dåligt på att kommentera men jag måste bara säga att din blogg är min absoluta favorit när det kommer till matbloggar. Och därmed även den blogg jag provat flest recept ifrån. Har aldrig blivit besviken.
    ALLT du lägger ut ser och låter så otroligt gott och du är en stor inspirationskälla!
    Tack för allt det fina arbete du lägger ner på bloggen!
    Kram Petra

  4. Åh, vad gott! Jag gjorde en liknande rätt, högrevsragu, för inte så länge sedan. Köttet blir så mört och fint. Gott med paprika i också, det hade inte jag men det ska jag lägga på minnet.

    Inte alls samma sak som köttfärssås som också är gott, men det här känns ju lite lyxigare och långkok är aldrig fel!

    Trevlig helg säger jag redan nu, för i morgon är det ledig fredag!

    Kram Lotta

  5. Åh, har du inga tävlingar snart? Som fattig student önskar jag att jag kunde laga mer mat, skulle vara en fröjd att kanske vinna något lite extra… Älskar dina recept för övrigt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..