Fiskgratäng med lax, citron & dillsås

fiskgratäng_citron_dillsås
Nu ska ni få ett hejdundrande gott recept på fiskgratängen vi gjorde igår! När jag var liten gjorde pappa ofta helstekt röding i ugn och till de minns jag att han alltid hade en sån god sås till. Det var några år sen jag frågade efter receptet och blev mäkta förvånad över att det bara var creme fraiche, mjölk, fiskbuljong och citron…

Fyra futtiga ingredienser till den goda såsen?!! Jaha…
Ibland är verkligen det enkla det godaste också. 😛

Här kommer såsen igen fast i en ljuvlig god gratäng med duchesspotatis och lax. Extra dill fick sällskapa också, det kan aldrig bli fel!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar
1 kruka dill

GÖR SÅHÄR : 
Förbered duchesspotatisen och låt moset svalna något innan du spritsar.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.
Spritsa ut moset runtom fisken. Slå på såsen över laxen och klipp över dill eller blanda ner direkt i såsen. Gratinera ca 15-20 min 220 grader. Servera med citron och gröna ärtor.

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.

laxfiléer_fiskgratäng_sås_potatismos_citron_dill
Mise en place!

spritsa_potatismos_fiskgratäng_laxfiléer
Lax och duchess på plats. Bara att hälla på såsen…

fiskgratäng_potatismos_lax
Och klippa över dillen… rör ner den något i såsen innan gräddning.

fiskgratäng_lax_citron_dill_sås
Efter ca 20 min – klart!

fiskgratäng_lax
Ät och njut av den godaste fiskgratängen.

  1. Den var ju jättegod! (och enkel att göra!) Fast jag tog lite mycket citron ;o) Tack för en toppenblogg – korvgrytan med champinjoner och kryddkorv brukar jag också göra och quiche-lorraine-pajen fick jag beröm för!

  2. Oj vilken god fiskgratäng! Det var den godaste jag gjort någon gång. Tack för receptet, det är utskrivet och ska sparas 😀

  3. Står och lagar detta nu, smakar av såsen och attans i hela huset var suuuuuurt det blev med 1 citron, har försökt få bort det sura med lite extra grädde, får hoppas det gottar till sig i ugnen…. 16:05 är det jag och sambon som käkar gott! 🙂 Kram och tack

  4. Idag har vi ätit den här fiskgratängen. Den var väldigt syrlig och väldigt god! Till och med dottern som hade dömt ut den i förväg (eftersom det var fisk) tyckte att den var okej.

  5. Testade detta recept idag, uteslöt citron. Då min dotter är allergisk. Sambon sa att det var det godaste han hade ätit på länge & jag tyckte detsamma. Det här kommer vi äta fler gånger här hemma!

  6. Marie!
    Spritspåsen är fr. Wilton, har för mig jag beställde den från kakburken.se. Metalltyllen har jag köpt på Citygross.

    Tack alla för era kommentarer. Va roligt att ni gillar receptet. Jag kanske borde skriva i receptet en LITEN citron. De va kul att höra era reflektioner. Må så gott o tusen tack allihopa!
    /Linda

  7. Hej! Jag måste bara tacka för detta recept! Det är den godaste fiskgratängen jag ätit!!!! Lagade detta till kvällsmat idag och fick så mycket beröm! Så otroligt gott!!

  8. Den här fiskgratängen gjorde vi igår, oj oj oj så god den var! Våran blev långt ifrån lika fin som din men den smakade ljuvligt! Den här kommer vi att göra fler gånger. Jag gillar inte fisk egentligen men den här rätten var verkligen supergod! Min sambo som älskar fisk blev riktigt glad åt att vi hittade ett fiskrecept som även jag gillar, så det kan bli fisk oftare här hemma :). Tusen tack!

  9. Supergott! Men det räcker med 1 buljongtärning och en liten skvätt citron annars blir det väääldigt surt enl min smak. Har gjord denna ett antal gånger nu 🙂 mums!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..