Kycklinggryta sweet chili med crème fraîche och grönsaker

kycklinggryta_ris_recept
Dagens middagstips blir en riktigt mustig och smakrik kycklinggryta med ris. Smaksatt med en mild sweet chili blir det här lätt en favorit för hela familjen och perfekt för matlådor att frysas in.

Vad äter ni helst till kycklinggrytor?
Ris? Potatis? Pasta?

Jag är inte så jätteförtjust i ris och äter nog hellre kokt potatis till om det är kycklinggryta åt hållet husmanskost. Med andra smaksättningar som chili och åt det asiatiska hållet vill jag nog helst ha pasta eller nudlar… Nu blev det ris i alla fall men jag tycker inte jag nånsin lyckas hitta ett gott ris och allt blir hårt och klumpigt efter en stund när det är färdigtkokat…

6 port
Det här behöver du : 

2-3 kycklingfiléer
1 stor gul lök
Salt & peppar
4-5 msk tomatpuré
1½ dl sweet chilisås (mild, söt)
1 liter kycklingbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk crème fraîche (2 dl)
Maizenamjöl + vatten till redning
1 burk majskorn
1 ask sugar snaps
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med hackad gul lök. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré, sweet chilisås och kycklingbuljong. Låt koka upp, sänk sedan värmen och rör ner crème fraîchen och låt allt småputtra ca 10 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör ner majskorn, sugarsnaps och paprika sist av allt så du får lite krispighet i grytan.

kycklingfiléer_kycklinggryta_kycklingrecept
Kyckling och lök bryns i het panna.

kycklinggryta_recept
Kokar upp med tomatpuré, sweet chili och buljong en stund.

kycklinggryta_sweet_chili_creme_fraiche
Rör ner crème fraîchen och sist av allt grönsakerna. Smaklig måltid! 😛

 1. Vilken ”fraiche” gryta 🙂 Verkar väldigt god och snabbt fixad. Jag varierar gärna mellan potatis, ris, pasta och nudlar.

  Testa basmatiris om du inte gjort det. Koka under lock så att det småbubblar även om det står att det ska sjuda. Det blir aldrig färdigt på angiven tid så för att riset inte ska bli för blött eller torrt tar jag bort locket på slutet och drar ner värmen så att den sista vätskan får koka in i riset och dunsta. Låt det sedan stå en stund helt utan värme och ånga av sig lite. Då blir riset alltid fluffigt och gott!

 2. Jag kokar alltid ris som jag kokar pasta, i mycket vatten. Kokar upp mycket vatten, saltar och sedan i med riset, basmatiris (som jag alltid använder) tar ca 10 min. Häll av vattnet och låt ånga av i durkslaget/silen en stund. Upplever att det klibbar ihop mindre, kanske beror det på att mycket stärkelse hälls av med vattnet och inte stannar kvar på riset.

 3. Jag har inte gillat någon sorts basmatiris som jag testat hittills. Det blir bara en stor, klibbig klump, som är omöjligt för mig att äta.

  Förut hade Uncle Ben det bästa vanliga matriset. Sedan ändrades något och nu är det godaste faktiskt ICAs eget märke, men inte det allra billigaste (Basic?)

  Jag kokar alltid ris så här: mäter upp ris och salt och häller på så mycket vatten det får plats i grytan. Tar tiden direkt (innan uppkokningen) och kokar sammanlagt ca 15-20 min. Smakar av riset vid ca 15 min och när det är klart hälls allt vatten av.

  Men det är svårt, jag har börjat misslyckas med riset ofta på sistone. Vad händer egentligen?! 🙁 Det hinner bli överkokt på 30 sek och känns ändå stenhårt när det är dags att äta, blir aldrig nöjd numera och jag har alltid älskat vitt ris. Tycker inte om jasmin, basmati el fullkornsris heller…

  Jag hatar att äta ris dagen efter, alltid stenhårda korn oavsett hur uppvärmningen sker, så jag kokar hellre nytt.

 4. Precis som du skriver så är det mycket beroende på vad det är för slags gryta som serveras när vi bestämmer tillbehöret till. Asiatiska smaker blir nästan alltid i sällskap av nudlar eller ris, gryta a’la husman äter vi alltid med potatis – gärna pressad.
  Riset är antingen ICA’s fullkornsris eller basmatiris som vi är väldigt nöjda med.

  Kramar

 5. Jo, visst ser det gott ut, men hur stora kycklingfiléer har ni i Sverige?!? Här räcker 2-3 stycken bara till max. 2-3 personer!

  Äter nästan alltid ris till kycklingrätter, om det inte är gammal hederlig *söndagsmat* typ helstekt kyckling i ugn med gräddsås förstås…

  Det bästa riset jag vet är basmatiriset från LIDL i kokpåsar. Finns det i Sverige överhuvudtaget, alltså kokpåsar? Det är så smidigt, inget kan bränna fast osv. Det kvittar vilket märke det är, kokpåsar är jättebra tycker jag!

  @Linda
  Prova att göra stekt ris om du har rester, det är jättegott! Blanda i lite lök, riven morot, champinjoner, (en rest) köttfärs(sås), ärtor kanske…

 6. Ang. riskokningen. Själv kokar jag förnärvarande ris i en riskokare i micron, vilken är en av de bättre prylarna i mitt kök. (Nu är väl problemet att familjen håller på att växa ur den)
  Jag använder enbart basmatiris, men mitt tips är att skölja riset ganska noga innan man kokar det, då blir det inte lika klumpigt 🙂

  //Åsa teasa

 7. Kajomida: var det till mig; att testa att steka riset dagen efter?
  I vilket fall som, det har jag gjort i ett antal varianter eftersom jag försöker undvika att slänga ätbar mat. Men det är INTE gott, så numera kokar jag hellre för lite ris och gör mer dagen efter om det behövs. Dessutom har jag en syster som inte är lika känslig, så hon kan ta risresterna också. 🙂

 8. Hej!

  Jag köpte Tupperwares riskokare för micron och även om det inte går fortare så bränner inget vid och vanligt långkornigt ris blir luftigt och gott. Man ska inte ha salt när man kokar riset i den men tillsätter det när det har kokat färdigt och står och luftar. Lycka till och ha en trevlig helg!

 9. Hej! Var tvungen in och kolla koktiden på gtytan! Står och puttrar på spisen..Läser om ris..Jag sätter både salt och liite olja i vattnet. Köper basmati ris och är nöjd med hur den blir. Ha en fortsatt trevlig helg, och tack för bloggen!!!

 10. Glöm basmatiris från uncleben, garant, ica et.c
  För att lyckas så måste man först köpa ÄKTA basmati ris.
  Äkta basmati ris finner ni på orientaliska butiker i 5 kg påsar och uppåt.
  Besök en persiskt restaurang så förstår ni hur riktigt ris smakar.

  Ett tips för att undvika kladdigt ris är:

  * skölj av riset i ljummet vatten tills all stärkelse är bortsköljd och vattnet är klart och inte grumligt.
  * koka upp vatten med salt och lite olja, lägg ner det avsköljda riset då vattnet kokar kraftigt.
  * När riset NÄSTAN är klart så häller ni av det och sköljer det under kallt vatten några sekunder.
  * Lägg tillbaka i en kastrull och lägg i 1 dl vatten, samt bilda ett torn av riset samt bilda ett hål ner till botten av toppen.
  * Sätt värmen på max tills det bildas ånga och dra sedan ner till 1 eller 2:an och lägg en kökshandduk mellan locket och kastrullen som tar upp all fukt.
  * innan servering lägg i en klick smör och rör om

  Lycka till.

 11. Den här grytan är sååå god! Sambon gillar inte majs så jag bytte ut dem mot bambuskott, blev jättebra det med. Sen brukar jag också ha i mango chutney 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..