Långlagade, möra fläskkotletter i skysås

kotletter_fläskkotletter_möra_skysås
En enkel husman med härligt möra och saftiga fläskkotletter är bland det godaste som finns. Kött, sås och potatis, det står jag fast vid och kommer göra resten av mitt liv! 😉

Just fläskkotletter tycker jag har hamnat i skymundan, jag gillar dom skarpt och ska man köpa såna så se till att de är med ben. Benen ger en mustigare och fylligare smak till köttet och skulle du mot förmodan skära bort benen FÖRE tillagning, ja då får du en utskuren kotlett som i affären saluförs som ytterfile! Så nu vet du de. 😉

Riktigt fina skivor av fläskkotlett med ben är ännu godare, prova gärna att bräsera och låta dom långlagas med en härlig skysås så får du en riktig finmiddag på bordet!

Det här behöver du :
6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
Salt & peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap
2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (hemmagjord, oxfond/tärning + vatten)
2 msk mushroom soya
ev. några droppar soya color
1 burk creme fraiche
½ dl grädde
Salt & peppar

1-2 burkar konserverade champinjoner 😉

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på balsamvinägern och sirap så allt får ett riktigt uppfräs. Plocka upp kotletterna och lägg på fat sidan om så länge. Skär lök och morötter grovt och stek i samma panna så det blir fint karamelliserade av det som finns kvar i stekpannan efter kotletterna. Ner med kotletterna igen och slå på buljong och soya, ev några droppar soya color för färgens skull.

Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme. Rör ner en burk creme fraiche och liten skvätt grädde. Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Sen om man är som jag så överdoserar man med champinjoner, men de kan man låta bli om man vill. För mer sås öka på mängden buljong. Smaka av. Servera med kokt potatis, lök och morotsbitar från pannan.

möra_kotletter_skysås_grönsaker_lök_morötter
Kotletterna har fått brynas till fin färg. Lök och morötter fått karamelliseras av stekskyn från kotletterna i pannan.

skysås_kotletter
Slå på buljong och låt bräsera ca 1-1½ timme på medelvärme.

kotletter_sås_skysås_fläskkotletter
Rör ner en burk creme fraiche och lite grädde, låt såsen koka ihop och bli krämig. Och ni som inte är lika galen som jag i burkchampinjoner gör inte så, och ni som är det – GÖR SÅHÄR!!

koka_potatis
Kokt potatis till, kan det bli bättre?? 😛

  1. Jag låter också kotletterna brässera i ca 1 timma och de blir så fantastiskt möra och goda. Jag kryddar dem med lite paprikapulver och pepparmix innan jag steker på dem och låter 1 grönsaks- + 1 köttbuljongtärning koka med. Sedan blir det till att reda av med maizena och vi har såsen från himmelriket 😉 Japp så vart man då hungrig igen… =D

  2. Efter stekning brukar jag koka dem i tryckkokare en halvtimme, av buljongen blir en del sås till kotletterna, och resten blir en bra grund till en soppa nästa dag

  3. Fläskhare hörde man ofta förr i tiden (låter som vi är från typ stenåldern nu…) och nu har namnet uppgraderats till ytterfilé. Tänk så mycket namnet gör för maten:)

    Brun sås är verkligen inte lätt att få till att se god ut på bild men här har du ju lyckats riktigt bra, det ser väldigt aptitligt ut.

  4. Älskar också långlagade, möra kotletter – sambon säger att jag kokt sönder dom 😉 Måste hålla dina tips om karamellisering och kryddor i huvudet nästa gång!

  5. Låter ju galet gott! Måste jag prova att tillaga.
    Sitter på jobbet och är jättehungrig, blev inte mindre hungrig nu *suck*
    Trevlig kväll!
    Kram Annica

  6. *dregglar*

    klockan e halv elva på kvällen å jag blir sååååååååååå hungrig…

    kotlett med potatis å sås… oslagbart…
    jag sparar och testar snart…. kram

  7. Jag måste fråga en fråga som inte alls har med detta inlägget att göra.
    Jag har letat i många affärer efter ungerska paprikakryddan du använder. Men den finns ingenstans!! Var får man tag på en sådan krydda?

    Och så måste jag tacka dig för alla recept du delar med dig av. Du har hjälpt mig så otroligt mycket i köket! Sluta aldrig blogga =)

  8. Mina döttrar älskar kotletter tillagade så här! Det blir ju så gott! Fast jag tycker det blir ännu godare med färska champinjoner 😉

  9. Hej,
    Ser vääääldigt gott ut! Tar du bort morötter/lök innan du häller på grädde och creme fraiche eller serveras det med?

  10. Lagade till detta idag jag bara njöt min sambo däremot kom med sin hot ketchup som vanligt men använde den inte efter min protest. Tack för receptet .Smaskens mmmm

  11. Tack så mycket för ett suveränt recept. Har aldrig lyckats med mina fläskkotletter tidigare, dom har alltid blivit torra och smaklösa. Det här receptet blir en klar favorit som även går att servera vid festliga tillfällen.

  12. Ser sjukt gott ut och en laddning står på spisen och puttrar nu! Ser fram emot att få hugga in. Måste dock vara besserwissrig och påtala att det blev lite förvirrat när det stod att kotletterna skulle bräseras men sedan att det ska ske utan lock. Sedan begriper man ju iaf att det bara ska sjuda och reducera med hänsyn till mängden vätska.
    Gott luktar det i köket hur som helst!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..