Vegetariska nuggets wraps med sweet chili

Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. 😛

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.

Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!

Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.

Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.

Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.

Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 

För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

  1. Jag och min syster har älskat de där sesamnuggetsen i många år (och flera av deras andra produkter). Tyvärr har det hänt något de senaste två åren, de har blivit oätbara. De smakar väldigt ofta så illa att det inte går att äta, ibland har vi känt att det beror på härskna sesamfrön.

    Jag vet inte hur många ggr jag har reklamerat till Hälsans Kök men de tycks inte vara intresserade av problemet. Så nu har de förlorat en storkund som varit trogen i många år… 🙁

  2. Här hemma är sesamnuggets en stor favorit hos sonen (1,5 år), gärna serverade med ris och wokgrönsaker med lite soya på.
    Ett tips är att tillaga dem i ugnen istället för att steka, en mindre panna på spisen och de blir inte flottiga som jag upplever att de blir vid stekning.

    Ska testa ditt recept på vörtbröd i helgen, hoppas det blir lika gott som det ser ut att vara.

  3. Måste prova sesamnuggets. Ser gott ut.

    Angående vegetariskt på julbordet. Som finne så så är jag uppvuxen med kålrotslåda och morotslåda till julbordet. Leverlåda också, men den är ju varken vegetarisk eller god enligt mig. Men morots- och kålrotslådorna är riktigt goda tillbehör till julmaten.

  4. Visst är det så att man tröttnar efter ett par dagar, precis som man gör med all mat man äter för mycket av. Lika gott som det smakar först, lika trött på det blir man sedan:)
    För vår del blir det gärna kryddstarka, heta rätter i mellandagarna som avbrott.

  5. Vi finnar är ju rätt så duktiga på det vegetariska på julbordet; kålrotslåda, potatislåda, morotslåda hör till klassikerna.
    Dessutom brukar många finnar göra rosolli vegetarisk. Man kokar potatis, morötter och rödbetor. Detta tärnar man sedan och blandar tillsammans med krispig äpple (Ingrid marie såklart), hackad rödlök och tärnad saltgurka. Otroligt gott. Vill man inte ha vegetarisk, så blandar man i sill (då blir det lite som svensk sillsallad men tusen gånger godare). Vissa dekorerar sin rosolli med kokt ägg i klyftor. Fantastiskt vackert! Ja, och vill man inte blanda ihop allt kan bara tärna alla ingredienser för sig och lägga upp i snygga högar/rader på ett fat. Googla på rosolli så hittar du massa fina bilder!

  6. Som vegetarian så har mina senaste julbord vart lite torftiga, men jag försöker hela tiden komma på nya saker att utöka dem med. Kallskuret är helt klart de svåraste då jag varken gillar sillen eller laxen.
    Men mamma brukar allt göra köttbullar på Hälsans Köks Vegefärs, som de nu tagit bort !! Som tur var fick jag tag i sex förpackningar innan de utgick så i år klarar jag mig. Hur de ska gå nästa år vet jag inte =(. Cocktailkorvarna har jag som prinskorvar. En broccoligratäng finns också med. I år ska jag prova på att göra en fejk jansons med soltorkad tomat, samt en saffransdoftande kålrotslåda. Två pajer, en med grönkål och en med rödlök och timjan ska jag också försöka svänga ihop.
    Astrid och Aporna har gjort en vegetarisk julsk*nka som jag även ska få avnjuta i år, men bor man i Pite är utbudet inte det bäst.
    Phu nu ska jag sluta skriva. ;).

  7. Här kommer mina tips på vegetarisk julmat. Roulad, Medelhavsgratäng, Rödkålssallad och Vegetarisk sill:

    http://saltosott.blogspot.se/2011/11/vegetarisk-julmatvegetariskt-julbord.html

    Vegetariska köttbullar:

    http://saltosott.blogspot.se/2010/01/vegetariska-kottbullar.html

    Friterade risbollar:

    http://saltosott.blogspot.se/2010/12/friterade-risbollar.html

    Sedan har jag alltid cocktailkorvar och dopp i grytan (hård tunnbröd toppad i grönsaksbuljong) på mitt julbord också.

  8. Åh, så gott med något helt annat än julmat dagarna efter jul… Jag tröttna rätt snabbt, även om julmarknad är god. Men den är ju så tung! Något fräscht kan behövas efter det 🙂 Dina wraps ser kanon ut!

    Jag försöker vara duktig på att komplettera julbordets köttklassiker med mycket vegetariska tillbehör. Krämig äppelsallad, brysselkålssallad och kanske någon paj med t.ex. grönkål. Gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..