Gratinerade burritos med chunky salsa

Vill ni ha ett vansinnigt gott tips på en världsgod middag som är både enkel, festligt och sköter sig en stund själv?? Och dessutom allt-i-ett? Dessa gratinerade burritos går inte av för hackor, dom är grymt goda!! Här kan du också brassa på med het chilisås, jalapeno och andra ”stärkande” nödvändigheter för att näsan ska börja rinna! 😉

Gör några milda varianter till barnen i en egen ugnsform om du skulle vilja överdosera med chili eller så kryddar du upp lite extra vid bordet istället. Här åt både vuxna och barn så det stod härliga till och alla gillade smaken och tyckte inte de var för starkt, men så gillar ju våra barn chili o annat hot som barn i allmänhet spottar och fräser åt!

Ett måste till denna rätt är den vita, kalla såsen som jag smaksatte med honung, den var som pricken över i:et och rundade av de starka smakerna fint så glöm för guds skull inte den! 😛

Det här behöver du :
800 gram nöt eller blandfärs
1 stor purjolök, hackad (spara ca 1 dl till salsan)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk D´Elidas chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen vitpeppar
½ tsk spiskummin
1 burk skivade champinjoner
ev. en burk hackad grön jalapeno
Salt

Salsasåsen, låt koka ihop ca 45 min :
1 burk finkrossade tomater
1 burk ananas, stora bitar
1 dl ketchup
2 msk balsamvinäger, ljus
½ pressad citron
2-3 tsk D´Elidas chilisås
1 dl hackad purjolök
Salt & peppar
En nypa socker

Montera :
1 stor ugnsform med höga kanter
6 st mjuka tortillabröd
Salsa
Färs
Riven ost

Tillbehör : 

  • Salsa + D´Elidas, gott med kall salsa vid sidan om till salladen.
    (förvara överbliven salsa i burk med tätslutande lock i kylskåpet, håller sig ca 1 vecka.)
  • Creme fraichesås
    1 burk creme fraiche
    2 tsk flytande honung
    Salt & malen vitpeppar
  • Blandad sallad
    Romansallad
    Tomat
    Gurka
    Vinegrette
    3/4 dl rapsolja
    2 msk vit balsamvinäger
    1 tsk dijonssenap
    Torkade örter
    Salt
    En nypa socker
    Bara att skaka ihop…

Börja med salsan så den får stå och småputtra under tiden du lagar till färsen. Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme.

Bryn färs, kryddor, purjolök och champinjoner…

Purjolöken tillsätter jag i salsan på slutet så det fortfarande är lite ”bitigt”… Ev kan du köra några varv med mixerstaven om du inte vill ha för stora bitar av ananas.

Fyll tortillabröden rejält med färs och rulla ihop. Lägg i form som du hällt salsa i botten på, då fastnar dom inte.

6 stora burritos. På med mer salsa, riven ost och gratinera.

175 grader ca 45 min.

Servera med allehanda tillbehör!

Ät och NJUUUT!!! 😛

 

  1. Det här måste jag bara testa i stället för den ”vanliga” tacosen på fredag! Tack för en underbar blogg med så mycket inspiration.

  2. Åh, det är verkligen så mycket godare med burritos än med standardtacosen. Vi gör gärna med kycklingkött när vi gör våra.
    Igårkväll blev det däremot en svensk variant av tacos, vildsvinsfärs och tillbehör av helt andra sorter än de vanliga. Härligt när man kommer på en massa och det blir bra och gott.

    Ha en fin vecka,
    kramar

  3. Åh, vad gott det såg ut!!
    Din kycklingrätt, som du skrev om härom dagen, måste jag också prova! Jösses vilken fena du är i köket Linda! För min del har det tyvärr blivit lite tomt på inspiration i köket och då kikar jag gärna in hos dig! 🙂
    Nu har vi dessutom bokat semestern på Böda, till sommaren. Barnen jublar! 😉

    Många Kramar Marie

  4. Angående skillnaden mellan en Burrito och Enchilada tycker jag nog man kan göra lite som man vill när man är utanför Mexiko. Dock kommer här lite bakgrund till hur Mexikanarna definierar det hela: Burritos är mest populära i den nordvästra delen av landet och görs ofta med jättestora majstortillas och fylls oftast med endast biff och kanske lite salsa. En del tycker också om att lägga till ost men det är inte nödvändigt i ett burrito-recept. Det finns många olika typer av Enchiladas över hela Mexiko och de görs också på majstortillas, men inte lika stora som de man använder för en burrito. I en enchilada skall det absolut vara ost i förutom den övriga fyllningen som kan vara kött, bönor, grönsaker, etc.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..