Kastar ni sånt här??

Ja, vad gör ni egentligen av matavfallet från matlagningen? Kastar ni det i hushållssoporna, lägger på komposten, ger ni det till fåglarna, eller? Vad gör ni?

Det blir iallafall ofta en himla massa skal och riv och överblivna slattar och kanter från hackat och skuret i mitt kök och de åker direkt i en påse i frysen som jag fyller på efterhand…

Varför sparar på sånt då tro?

Jo, när påsen är full så kan du koka dig den mest fantastiska grönskasbuljong alldeles gratis och utan tillsatser och massa salt! Fiffigt va? 😛
Gör likadant med kyckling, fisk och kött >> 

Det ni ser på bilden är bara ifrån dagens lilla kok, kanske kan ni till och med gissa vad det ska bli?
Nähä, åter till kastrullerna, ville bara påminna er om detta som är nog så viktigt! 😉

 1. Har jag faktiskt aldrig tänkt på! Vilket utmärkt förslag. Annars åker de i påsen för komposten men varför inte koka av dem först, nej!

 2. I vår kommun har vi så kallade bruna påsen som vi slänger allt sånt här i, plus vanligt hushållspapper, kaffefilter, äggskal mm. Det återvinns sedan och blir till biogas. Vet faktiskt inte om vi hade fått plats med det i frysen…, fast tanken är oerhört frestande måste vi säga:)

  Tack för din fina kommentar hos oss idag, det värmde verkligen. Absolut är det riktigt kul att vara två om intresset, både för mat och bloggning. Det underlättar, men framför allt så sporrar det till nya idéer och upptäckter:)

  Ska vi gissa på maträtt så bör vi ju gissa på något i soppväg, något tomat och grönsaks-aktigt:)

  Hoppas det är lite bättre idag,
  kramar från oss båda

 3. Om du inte vill frysa in så har jag för mig att det inte är länge sedan jag läste att det är bara att slänga i allt i den blivande såsen (när kött/fisk/kyckling är färdig) och låta puttra med och sedan, när allt kokat ner lite, sila såsen. Undrar om inte t.o.m. räkskalen osv. slängdes i till en rätt med räkor och fisk…

  Rätta mig om jag har fel Linda!

 4. Har aldrig kokat fond överhuvudtaget…. Käääs I know!! Men jag har ju en gubbe som vill skjuta det mesta som rör sig…så alla våra ”rester” hamnar på en räv-åtel och en vildsvins-åtel….och då kan det bli goda vilsvinsstekar i frysen istället 😉 och rävskinn…. 😛 Krrrrram

 5. Vilken bra tips! Jag brukar koka fond på skaldjur men grönsaksbuljong har jag aldrig provat. Nu kommer det hamna en påse i frysen direkt 🙂 Är det någon typ av rester eller skal som man inte bör ha med?

 6. Det jag skalar bort på gurkan är beskt och äckligt och det känns inte kul att koka buljong på smutsiga potatis-och morotsskal heller. Hur får man bort all smuts?!

  Dessutom skär jag bort dåliga, ruttna bitar som inte borde bidra till en god buljong. Lökskal tex har ofta grönt mögel på insidan, så jag får skölja av löken efter skalning innan den används. Inte kul att använda såna rester.

  Jag föredrar min Knorr buljong och struntar i alla tillsatser osv. Det viktigaste är att maten och god och ätbar, sedan hoppas jag att det finns lite näring och nyttigheter kvar i de urvattnade grönsakerna av dålig kvalitet som jag tvingas köpa i brist på annat. Ett eget grönsaksland är inte att tänka på när man har kroniska sjukdomar som påverkar livet för mycket. 🙂

 7. Helt rätt, man skall inte slänga ngt som kan bli ngt gott. Jag gör som dig och samlar på mig till det finns tillräckligt för fond. Att koka sin egen fond skänker så mycket i form av smak och vetskap om att den inte innehåller massa jox (se inehållsförteckningen på en buljontärning) samt känslan av att ha gjort den själv. Maten blir så mycket godare!

 8. Jag gör alltid så med kycklingskrov och räkskal, men sällan med grönsaker, kanske för att jag föredrar kycklingbuljong, men får ju bli ändring på det! Jättebra tips!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..