Första hemlagade middagen efter resan…

Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. 😉

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. 😛 Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! 😛

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! 😉

Förberedelser…

Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. 😛
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!

Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! 😛

 1. En stående rätt hemma efter en utlandsresa är Fiskpinnar, Potatismos, Ärtor och Remouladsås. Alltså den första rätten man lagar efter resan!
  Hoppas ni hade det skönt på resan! Är faktiskt kul att gå vilse i Gamla Stan på Rhodos;-) Finns en restaurang i Gamla Stan där vi äter varje gång på semestern. Rejäl, vällagad och rykande varm grekisk ”bonnamat/husman”. (www.rustico.gr)
  Olivolja och kryddor brukar jag få med mig i resväskan hem.

  Skönt att du är tillbaka, ordningen återställd på Kryddburken;-)

 2. Annars får man fram fetaostsmaken på ett helt gudomligt vis genom att lägga den i en ugnssäker form, droppa över olivolja och lite flingsalt för att sen ugnsbaka i 150 grader typ 20 min. Det är helt galet gott.

 3. Mmmm… ser riktigt gott ut, både köttfärssåsen och fetaosten. Jag hittade min 2-åring häromveckan vid köksbänken. Han hade skjutit fram sin stol, klättrat upp på stolen och stod vid bänken och petade med småfingrarna loss bitar från en fetaost som stod där och skulle bli just rumstempererad. Jag hörde ”mmmm” och han såg så lycklig ut. Tyvärr blev jag tvungen att plocka bort osten eftersom han inte tål mjölkprodukter. Som tur var, blev han bara lite dålig i magen. Jag hoppas så att det växer bort, hans mjölkproteinallergi.

 4. Spagetti och köttfärssås är en stående klassiker som kan rädda vilken idétorka som helst 🙂
  Förstår precis vad du menar när du längtar mer till knivar och grytor än att äta maten, är precis lika själv 😀

  /Henrik

 5. Välkommen hem! Förstår att det blev köttfärssås och spagetti, gott och mat man kan göra ”i sömnen” 🙂 Förstår även precis känslan av att få pula i sitt eget kök igen. Det är underbart! Borta bra…

  Rumstempererad fetaost alla gånger! Som med all ost, då smakar den som den ska. Fråga vilken fransman som helst 🙂

  Fina fynd du gjorde också!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..