Ett stort glas iskall mjölk…


Och en kanelbulle eller tre?? 😛 Upp med handen om du ska äta kanelbulle idag?

Varje år den 4:e oktober är det ”Kanelbullens dag”, lite gulligt tycker jag att kanelbullen har en helt egen dag i almanackan!

Ska du baka idag? Eller blir det /kondis/köpebullar? Vilka bullar är egentligen godast? 😉

ca 3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

  1. Längtat efter denna dag;-)
    Bakar inte, blir kanelbullar från bageriet.
    Om jag haft bullar hemma nu hade jag ätit kanelbullefrukost:-)

  2. Jag hade helt missat att vi hunnit ända till kanelbullensdag idag, så när jag var mitt upp i havrekex baket hörde jag det på radion. Så här hemma blir det kondisbullar idag, dom är ju dock inte lika goda som hembakta,men dom slinker nog ner iaf 😉

  3. Får nog bli en kanelbulle men från frysen som vi bakade förra veckan. Provade ditt tips om att ha ströbröd i fyllningen och jag tyckte det blev stor skillnad. Ska fortsätta med det=)

  4. Jag bakar ofta kanelbullar efter ett gammalt recept ur en mycket gammal upplaga av sju sorters kakor. Man har ca dubbla mängden jäst och man bakar ut dem direkt och så jäser de en halvtimme på plåten. Går på ca 1-1 ½ timme totalt med jäsning, perfekt om man (som idag) inte är ute i god tid..

  5. Dina bullar ser helt fantastiska ut! Har redan satt i mig ett par men ska nog kunna klara några till – kanelbullefrossa ingen lunch idag =) Det är ju bara kanelbullensdag en gång om året så man får passa på.

    Happy Cinnomon bun day!

  6. Jag älskar kanelbullar! Hembakade ska dom vara förstås. Åt nu en till kvällsteet dagen till ära.

    Ditt bullrecept är väldigt likt det jag använder. Det som skiljer är fyllningen. Jag har utöver kanel, socker, vanilj och smör även mandelmassa i (+ lite ströbröd för att fyllningen ska hålla sig i bullarna i ugnen). Gott blir det. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..