Rund smörgåstårta med krossade ostbågar

u va det ett tag sen smörgåstårtorna syntes här på burken. Kära svärmor fyller år idag och hade förbeställt en tårta vi skulle ha med oss, sagt och gjort! Denna gången en rund variant på hönökaka, 3 lagers för 8-10 pers. Kanten har jag garnerat med krossade ostbågar. Det är såå mycket godare än man tror och ger en mild fin ”ostig” smak, dessutom tycker jag det är himla snyggt också. 😛

Fyllningen; skinka/fruktcocktail, ägg/mjukost samt leverpastej/bostongurka.

Ost & skinka, gurka & tomat överst och så dom där räkorna som jag inte tycker passar in, men allt enligt önskemål skall ju uppfyllas, inte sant? 😉 Tårtan var omtyckt och svärmor gav tummen upp.

Några tips på vägen tänkte jag passa på att bjuda på; 

 • Gör en STOR sats grundröra som du blandar tillsammans med de olika lagerna. Hackad skinka och fruktcocktail rör du ut med lite av grundröran så du får en lös, bredbar konsistens. Likaså de kokta äggen med mjukost, salta gärna lite där också. Och för en mild smak av lagret med leverpastej/bostongurka rör du ut även de med grundröran.
 • När alla lager är gjorda, avsluta med grundröran runtom hela. Täck med plastfolié och låt stå kallt ett dygn.
 • Kantskär smörgåstårtan strax före du skall garnera den, då går det lättare att skära.
 • Ostbågarna krossar du enklast i en matberedare men en plastpåse och kavel funkar också fint.
 • När du ska få ostbågskanten på plats så var beredd på smulor överallt. Fyll handen med de krossade ostbågarna och ”klappa” in det runtom. När du är klar är det en fördel om du bär ut tårtan utomhus och blåser av det överflödiga.
 • Till garnering; Använd ingen ”ful vacumskinka” utan köp en fin, smakrik skinka från charkdisken, det ser trevligare ut och är bra mkt godare också. Osten jag använder är ofta färdiga skivor som är lite tjockare och större, dom passar bra till smörgåstårta.
 • Låt fantasin flöda och tänk i ”ringar” utifrån och in när du garnerar.
 • Snåla inte med färgerna! 😉

stkanten är på plats. För att enkelt få bort överflödiga smulor, ta tårtan med dig utomhus och blås av den. Stå inte i motvind som jag gjorde idag bara… 😛

10 bitar
Det här behöver du :
Hönökaka (8st halvmånar, eller 4 stora runda)

1 sats grundröra (Vispa grädden och rör ihop med resten) : 
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs alt. mjukost naturell på tub
Salt & vitpeppar

Lager 1 :
Bregott
300 gram finhackad, strimlad rökt bog
1 burk konserverad cocktailfrukt
ca 2-3 dl av grundröran

Lager 2 : 
Bregott
½ tub mjukost
4 ägg, kokta, hackade
2- 3 dl av grundröran

Lager 3 :
Bregott
3 msk bredbar leverpastej (Lindbergs husmorspastej gräddbakad)
2 msk bostongurka
2-3 dl av grundröran

Täcke :
Grundröran runtom hela. (Det blir röra över)
Ställ tårtan i kylskåpet över natten och bred gärna på mer av grundröran andra dagen efter att du kantskurit den. Det räcker gott och väl till att täcka den två gånger.

Garnering : 
150 gram ostbågar
16 stora skivor goudaost
250 gram sotrökt skinka
Små plommontomater
Gurka
170 gram lyxräkor i lake

är jag börjar garnera brukar jag tänka i ”ringar” utifrån och in. Sen tar jag alltid den största ingrediensen först, som i det här fallet; ostskivorna som jag rullade ihop. Sen är det bara att bygga vidare, runt, runt, runt…

årtan är redo för avfärd.

Vad säger ni? Har ni provat ostbågar på en smörgåstårta?? 😉

 1. Ser jättegott ut! Jag har inte provat ostbågar på smörgåstårta, men jag brukar ibland göra en förrätt som heter räktorn, och på den ska det vara ostbågskross runt om. Jag håller med om att det blir god smak! // Åsa

 2. Sedan jag hittade dig/hit efter att ha sökt recept på smörgåstårta så har det blivit rätt så många hemmagjorda… tyskarna älskar min svenska *butterbrottorte* 😉

  Har inte vågat mig på några ”experiment” utan kör den klassiska hittills, men ostbågar låter spännande…

  Hur *lös* är din grundröra? Kan du beskriva det vore jag tacksam.

 3. Blir så otoligt inspirerad av dina smölrgåstårtor! Speciellt efterson det aldrig är räkor i eller på, då jag är allergisk! Så tack för många bra recept!!

 4. Smörgåstårta är aldrig fel… Jag har också gjort räktorn med ostbågskross, väldigt goda och ser festligt ut 🙂 Ska testa dina mellanlägg, gör ofta smörgåstårtor… iaf ca en i månaden, typ 😉
  När man kollar recept på tårtor, så är det nästan aldrig ost på, det ska vara ost på smörgåstårta… inte bara dessa eviga räkor 😉 Leverpastej är också gott i… men många tyvärr som inte vågar äta när det är det i…
  Gud så sugen jag blev nu. Jag får hålla mig tills nästa v, då jag tänkte bjuda på smörgåstårta på jobbet, eftersom jag jobbar sista dagarna där 🙂 ska börja ett nytt kul jobb… hii hi! Tack för all inspiration finaste Kryddburken.

 5. Måste pröva med ostbågar, älskar dem!

  Har dock fortfarande svårt att komma över att så många använder grädde i sina smörgåstårtor, det..ger mig lite kväljningar. Aldrig stött på det förrän jag flyttade till Stockholm och då tyckte alla att jag var konstig som tyckte att det var lite, konstigt, haha.

  Men det är säkert jättegott, det är bara jag som aldrig smakat. =)

 6. Till L, vad har man i om man inte har grädde? Är inte jätteförtjust i sötman grädden ger men tycker det blir väldigt kompakt med bara Creme Fraiche så tar gärna tips.

 7. Vad gott det lät! Denna ska jag baka till min födelsedag! Gillar räkor på smörgåstårta fast inte ihop med skinka. Tror jag byter ut dem till köttbullar eller något fruktigt, som mandarinklyftor eller vindruvor.
  Liten fråga: varför kantskär du inte samma dag du gör den? Är det för att den blir lättare att kantskära om brödet saftat till sig lite?

 8. Hej

  Ser smarrigt ut.
  Ska servera ca 15 personer varav hälften är storätande män.
  Tänkte ta vanligt jätterasker både grovt och vanligt vitt och blanda.

  Hackar du fruktcoktailbären?
  Brer du smör på alla lager? Vissa recept har smör och många e utan.

  /40-års kalas

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..