Indisk kycklinggryta

Ja nu jäklar har vi satt de Nilssonska smaklökarna på prov för när det gäller indisk matlagning så är den vääääldigt sparsam här hemma, men de får bli ändring på de!

Vi har provat en grymt god sås till kyckling, full med härliga kryddor och klockrena indiska smaker. En riktig fullträff. Att hela huset sen doftade som en hel indisk gaturestaurang gjorde inte saken sämre.

Hettan i det indiska köket är verkligen av en helt annan karaktär än den vi är vana vid i form av chili, chilisåser, vitlök och heta dressingar. Detta smakade verkligen kryddor, både lena kryddor, heta, söta, beska, salta, ja allt på samma gång! I burkens lock finns de torra kryddorna som ska fräsa ihop med kycklingen, sen slår man över såsen och låter puttra en stund.

Ganska svårt att urskilja smakerna för en ovan som jag i detta kök men myntan och koriandern gick inte att ta miste på, inte heller tomat… 😛 Haha, nu fick jag inte många plus i kanten av er experter på området men detta ska jag absolut utforskas vidare!

Geeta´s spice & stir i smaken ”Pudina tikka”, (från House of Milton) en mild krämig sås med massor av smak av tomat, mynta och koriander. En gnutta hetta av ingefära och hela huset fullt av doftande indiska kryddor. Det händer inte för ofta i Kryddburkens kök skall tilläggas men var verkligen riktigt, riktigt gott! Serverade med jasminris, lättkokt minimajs och hackade pistagenötter på toppen.

Lite extra grönt krisp kunde jag inte låta bli att blanda ner i grytan. Sugarsnaps, bland det godaste… 😉 Vet inte om det är så ”indiskt” men gott blev det iaf! Vad brukar man använda för grönsaker i det indiska köket?

Alltsammans med den krämiga såsen.


Nu undrar jag förstås om ni sitter inne på något väldigt gott indiskt recept ni kan dela med er av??

Gärna enkelt för en nybörjare som mig… 😉

 1. Min kompis mamma har rötter i indien och hon har lärt mig detta recept som är att dööö för!

  Kyckling garam masala
  Det går att använda kycklingfiléer och göra som en gryta eller steka kycklingklubbor i ugnen och hälla såsen över sen.

  Strimla kyckling och stek med smör. hacka lök och vitlök och bryn det. på med kokosmjölk och grädde (går att använda en av dem, men godast med båda). rör ihop Garam masala-krydda (är en kryddblandning, finns att köpa på burk typ santa maria) med tomatpuré och olja. ungefär lika stor del av varje, eventuellt lite mindre krydda. sen rör man ut det i det övriga. smakar himmleskt! Man kan även hacka tomater och he i!

 2. Min man kommer från Indien och han har lagat en rätt några gånger som är grymt god, med yoghurt, vitlök, lök, ingefära, chili, tomater osv. Ska se om jag kan ta reda på receptet 🙂

 3. Detta recept från Arla är en favorit här hemma :

  Mango chicken balti

  Ingredienser:

  500 g kycklingfilé
  1 ½ tsk salt
  2 vitlöksklyftor
  2 msk tomatpuré
  1 tsk malen ingefära
  2 tsk garam masala
  1 tsk gurkmeja
  1–2 tsk chilipeppar
  Arla® svenskt smör
  1 dl Arla Ko® vispgrädde
  2 dl Arla Köket® matyoghurt
  200 g frysta mangotärningar
  färsk koriander

  Gör så här:

  Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök, tomatpuré och kryddor i smör i en gryta. Salta kycklingen och låt den fräsa med några min. Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min. Garnera med koriander. Servera med ris, gärna basmati.

 4. Forts…

  Sedan innan servering häller jag i vispgrädde och ev yoghurt och finhackad mynta eller koriander samt en rejäl klick mangochutney.
  Serverar med basmatiris, raijtasås och en fräsch grönsallad.

  Enkelt och hur gott som helst!

  Ska bli spännande och se vad du kan utveckla!

  Hade mina barn inte vart så kräsna hade jag haft grönsaker i tex blomkål, squash eller annat…

  Kram

 5. Detta har ju inte riktigt med ditt inlägg att göra, men jag tänkte beställa hem delidas chilisås. Undrar bara om du har den gula eller den röda? Eller du kanske har testat båda?

  Och tack för en helt fantastisk blogg!

 6. Vi fräser slantade morötter och kycklingfilé skuren i bitar tillsammans med lite vanlig curry i en gryta. När kyckligen börjar bli färdig tillsätts en burk kokosmjölk som vi rört ner två rågade teskedar röd currypasta i. Låt puttra en stund och späd eventuellt med vanlig mjölk om det blir för tjockt. Servera med ris och kokt broccoli och gröna bönor.

 7. Många människor som vill laga indisk mat känner sig ibland avskrämda av de många ingredienser eller snarast kryddor som indiska maträtter innehåller. För några år sedan var jag en ev dem. En gång bestämde jag mig för att köpa de främsta indiska kryddor. Bästa beslut som jag inte ångrar en dag. Om du verkligen gillar indisk mat då är ännu mer spännande att laga den själv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..