God morgon…?

Även att klockan är 11 nu så säger jag god morgon för de va väldigt vilken stökig början på den här måndagen vi fick. Joline fick vara hemma för hon har feber och ont i halsen och har varit hängig sen i fredags. Max hade växtvärk i benen igårkväll men somnade till slut och har sovit gott. Upp i morse och fixa honom i ordning till skolan och så iväg. Pigg & glad som en lärka var han tills jag hunnit vara hemma igen kanske trekvart så ringer skolan och Max har fått feber… 🙁 Iväg igen och hämta hem sjukling nummer två. Passade på att handla lite när jag ändå var i svängen och så hem igen då. Nu först när djuren fått mat, varit ute och matpåsar inplockade så tyckte jag vi kunde lyxa till det med goda källarfranskor till frukost. Ja, klockan elva till trots… God morgon underbara måndag!

16 st källarfranskor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.

Nybakade källarfranskor är aldrig fel… Speciellt inte på en måndag… 😉

 1. Tjatigt med sjuka barn, hoppas dom kryar på sig snabbt! Är också hemma med två febriga barn varav den ena har ögoninflammation 🙁

  Måste bara tala om att jag provade din glass med lemon curd och den var supergod! Jag gjorde även glass med dulce de leche som smaksättning som du skrev att du tänkte prova. Det MÅSTE du göra! Det var nog den godaste glass jag har ätit. Alla som smakade tyckte den var jättegod. Även min sambo, som inte gillar glass, tog två gånger 🙂

  Tack för en superfin blogg!

 2. Tack Therese!
  Allting blir en smula bättre med lite hembakat… 😉

  Sandra!
  Oj va roligt att höra, då vet jag att jag MÅSTE prova nu då ju! Fasiken att jag inte köpte med mig de när jag va i affär i morse då… :/ Krya på er också!
  /Linda

 3. Åh jag gillar alla dina brödrecept så detta ska jag göra idag 😀 perfekt när man känner sig lite krasslig och inte vill ut i regnet! 🙂

 4. Hej det var ingen vidare rolig morgon ni fick
  Ge Max en stor kram och hoppas det är bättre med hans
  Västvärld också
  Hoppas båda barnen kryar på sig och att ni få en bra dag
  Med vänlig hälsning, annelie

 5. Såg så himla gott ut så jag var tvungen att slänga ihop en sats jag också. Dom ligger på jäsning just nu, 20 minuter kvar innan dom ska in i ugnen. Det ska bli sååå himla gott!

 6. Kalljäst låter toppen och om jag knådar degen i maskin så kan jag – som egentligen hatar att baka – verkligen tänka mig att göra dessa. Skulle vara perfekt att förbereda på fredagskvällen när vi kommer till landet, och sedan grädda och ha nybakade efter en skön sovmorgon på lördagen!

  Tack för tipset – kanske går det att omvända mig ändå 🙂

 7. Följer din blog men brukar aldrig skriva. Jag jobbar på fritids. Stängde igår och öppnade idag, så nu sex på morgonen drar jag igång ugnen och testar dina källarfranskor som jag stoppade in i kylen igår med torrjäst i. Mycket spännande. Återkommer. =)

 8. Halloj!

  Tack för räddaren i nöden igår kväll, då jag till min fasa upptäckte att brödet var slut och jag hade tre hungriga barn som tänkte äta lite kvällsfika. Bad dem vänta ca 1 timme, sedan fick de härliga källarfranskor!

  Mums!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..