Sallads special no.1

 


Jag har fått en del frågor och mail om tips på sallader till de mer vardagliga måltiderna. Dom där enkla man svänger ihop i ett kick och som inte bara består av isbergssallad, tomat & gurka! 😉 Självklart ska jag tipsa, det är svårt med sallader tycker jag och jag är ingen novis på det området men har ändå hittat en del favoriter som vi kör i repris då och då.

Jag har hoppat över de kokta alternativen här då jag tycker dom står sig mer ihop med respektive maträtt. Kokta morötter och ärtor till husman, brysselkålen till kalkonen, den kokta broccolin, sugarsnapsen och blomkålen till alla LCHF:fantaster etc etc. Jag lämnar det utanför, den fantasin har vi alla i bakfickan ändå. 😛

Jag har beskrivit dessa salladers ingredienser kort med + plus +, samt lagt till vad dom kan behöva för tillbehör och vad dom passar extra bra till!

Lämna gärna ditt eget bidrag på din bästa vardagssallad i kommentarsfältet.
Har du dessutom en BILD? Maila den till mig så publicerar jag den i inlägget och fyller på listan! (kryddburken@telia.com)
Lämna en likande beskrivning på salladen som jag gjort nedan i så fall.

PIFF-EXTRA : 
För extra vardags-piff kan du :

  • Lägga upp salladsblad, grönsaker, hackade örter, fruktskivor direkt på tallriken
  • Ringla över lite crema di balsamico
  • Riv över parmesan, smulad fetaost, getost, brie etc
  • Strössla med nötter, solrosfrön, linfrön
  • Dressa med en god vinegrette
  • Krydda med nymald peppar och flingsalt
  • Å så den där menlösa lilla örtkvisten som man ändå petar bort, *envis* men det är ju snyggt!! 😉
  • Vår & sommartid kan du garnera med en liten ätbar (eller icke-giftig) blomma på tallriken
  • Tänk i färger, många färger så blir man lite extra glad av salladen också!


Isbergssallad + tomat + rödlök + färsk timjan + svartpeppar + flingsalt
Tillbehör; Kall vitlökssås
Passar extra bra till; Färsrätter, fisk och pasta.


Tomatsallad
Tomater, olika sorter + nypa socker + gurka + sallat + färska örter + gul lök


Gurka & Majssalsa
Gurka + majskorn + heta kryddor
Passar extra bra till; Tacos, gratänger, grillat.


En god olivsallad
Fetaostfyllda oliver + soltorkade tomater + isbergssallad + gurka.
Passar extra bra till; Kött & kyckling, eller som den är, alt till pasta.


Fetaostsallad med gurka
Gurka + fetaost + rödlök
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger, pasta.

Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.


Fetaostsallad med tomat
Tomat + rödlök + fetaost + gurka/squasch
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger!
Hela receptet hittar du här >> 


Tomat & mozzarellasallad
Tomat + mozzarella + vinegrette + basilika + chili
Passar extra bra till; Buffé, grillat, pasta, kallskuret.
Hela receptet hittar du här >>


Coleslaw på rödkål.
Rödkål + rödlök + morötter + creme fraiche + majonäs + citron.
Passar extra bra till; Grillat, hamburgare, färsrätter.


Råkostsallad
Isbergssallad + röd endive + morot + alfalfagroddar.
Passar extra bra till; Husmanskost. Ugnspannkaka, blodpudding, raggmunkar, lasagne.
Hela receptet hittar du här >>


Avocado + rädisor + gul paprika + fetaost
Passar extra bra till; Tacos, färsrätter, quesadillas, enchiladas.


Pizzasallad med ättika.
Vitkål + ättika + olja.
Passar extra bra till; Pizza, varm mackor, som grundsallad till vardags.


Snabb & enkel vinegrette till vardags :

Det här behöver du :
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tätslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.

När fantasin tryter och kylskåpet är knapert kan även den enklaste salladen med enbart isbergssallad och tomat bli otroligt god med en fin vinegrette. Bättre än ingenting med andra ord! 😉

Varma sallader


Haloumisallad med nektariner
Haloumiost + färska nektariner  + körsbärstomater + romansallad.
Passar extra bra till; Som den är, till grillat.


Varm champinjonsallad
Färska champinjoner + vitkål + tomat + rödkål +  haricots verts + persilja.
Passar extra bra till; Grillat kött med sås, kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt.
Hela receptet hittar du här >>


Varm sallad med nötter.
Färsk majs + gurka + paprika + nötter.
Hela receptet hittar du här >> 

  1. Det här var exakt vad jag behövde! Jag har försökt äta mer sallad till maten nu men tycker det är så svårt att variera sig. Och när det blir sammasamma är det så lätt att hoppa över salladen, speciellt när jag äter middag ensam. Nu har jag tips att använda mig av i veckor framöver, tack! 🙂

  2. Kan inte ta åt mig äran för världens bästa gurksallad (allas vår Jamie Oliver får den äran) men måste ändå tipsa om den! Den är frisk och mild och passar fint till mer ”mastiga” smaker, äggrätter till exempel. Skala 2 gurkor och gröp med en tesked ur det vattniga innanmätet i gurkan. Blanda gurkan med en näve grovhackad mynta, några matstedar olivolja, ett par matskedar citronsaft och någon matsked naturell yoghurt. Smaka av med salt och peppar. (Skickat en bild till dig, Linda!)

  3. Snabbt gjord, men bör ”dra” ett par timmar, gärna (helst) övernatt. Kan ätas i fler dagar 😉 Obs! Mängderna nedan är till en stor sallad:

    * hardkoka 6-7 ägg och lat dom kallna
    * skär 3 mellanstora purjo (den vita delen) i tunna skivor och gör fina ringar
    * blanda i en burk majs (330 g/285 g avrunnen vikt)
    * finhacka äggen eller kör dom 2 ganger i ”äggskivaren”
    * rör i ett glas Miracel Whip 500 ml
    * eventuellt även strimlad kokt skinka om det ska vara ”matigare”

    Passar extra bra till: grillat kött, grillad kyckling, färsbiffar

  4. Hej 🙂
    Roligt att se vem som är bakom bloggen. Brukar hamna här och du har alltid så fina bilder. Jag har precis ätit mig mätt men det hjälper ju inte. Man blir sugen iaf. Det är mycket gott som du bjuder på.
    Ha en fin kväll. Kram kram

  5. Kul med bra salladstips! Jag älskar goda grönsaker, men inte den där tråkiga isbergs-gurka-tomat-salladen… 😉
    Vi gillar att ha frukt (melon eller päron) i salladen tillsammans med torkad frukt och nötter. Just ny är vi också helt galna i Mache-salladsblad! Goda, fräscha och ser lite lyxiga ut!
    Sen är det förstås gott med avocado…
    Isbergssallad hoppar vi oftast över, den är lite tråkig…

  6. En enkel sallad vi ofta äter till lax är
    – tomater (i skivor, tärningar eller halva körsbärstomater)
    – rödlök eller purjolök (finhackad eller i skivor/ringar).
    – en vinegrette gjord på torkade örter, olja, salladskrydda etc. Det man gillar helt enkelt.. Vill man fixa den väldigt fort så kan man ta dessa små, gröna påsar med dressing som man blandar med olja och vatten.
    Bara att blanda i en skål

    sen brukar jag anpassa lite efter resterande smaken av måltiden. Kanske rör i lite färska örter, lite citronsaft, ost i tärningar etc.
    Den må verka enkel, men är verkligen jättegod till fisk, och grillat – ja till det mesta 🙂

  7. En sallad som jag tycker är supergod men kanske inte låter som det är champinjonsallad med äpplen. Skär champinjoner i skivor (konserverade funkar också) och skiva äpplen tunt. Blanda ihop balsamvinäger,olja,dijonsenap,hackad persilja,salt och socker. Blanda sen i äpplena och champinjonerna. Klart!

  8. Helt perfekt ju! Precis vad man behöver nu inför grillsäsongen då planen är mycket sallad med en god köttbit eller korv till 😀 Tack!!

  9. Majs sallad, äter vi ofta:
    1 burk majs
    några tomater
    purjolök

    olivolja (ibland när inte sambon ser en liten skvätt rödvinsvinäger).

    mycket salt och peppar.

    Går även att blanda i en burk kokta bönor t ex kidney om man vill den ska mätta med. Brukar vi äta som ”förrätt” til t ex pannkaka som jag med diabetes har svårt att äta mängder av…

  10. Mitt bästa vardagstips på sallad är att INTE köpa trist isberg, utan köpa färsk spenat, machésallad eller ruccola, det blir så himla mycket godare!

    -Två stadiga nävar valfri sallad
    -En avocado
    -En gul paprika
    -Körsbärstomater
    -Alfa alfa-groddar
    -En rödlök

    -Skiva rödlöken tunt och lägg i en bytta kallt vatten med några droppar ättika/vinäger i, den blir sötare och mildare, och godare!
    -Halvera avocadon och skär ut kuber med köttet kvar i skalet, så att det trillar ut färdiga kuber sen när du gröper ur köttet ur skalet.
    -Halvera körsbärstomaterna
    -Lägg all sallad längst ner i en bred salladsskål, strössla sedan alla ingredienser ovanpå så att det ser fint och färgglatt ut!

    Toppa med fetaost och en vinegrett om du vill!

  11. Min favorit utan tvekan är blandsallad på påse, tomat, gurka, paprika, rödlök, avocado, fetaost, galiamelon och en vinägrettdessing på 1 del rapsolja, 1 del vit balsamvinäger och lite italiensk salladskrydda. Oslagbart!

  12. Fontana fetaostfyllda oliver var inte billig, men väldigt god. Oljan som oliverna ligger i var också jättegod, så olivsalladen är just nu min favorit. Jag tillsätter bara lite extra marinerade tomater.

  13. Är det verkligen ingen (annan) som skickat in en bild pa sin sallad???

    Min sallad kanske inte passade, för att även om man ”svänger ihop den i ett kick” sa ska den ”suga till sig” lite längre än andra sallader kanske, men bilden skickades direkt efter min kommentar den 18:e april…

    Vore tacksam om du Linda uppdaterade inlägget, dvs. OM det kommit in fler bilder, för det är alltid bra att se vad det är man kanske vill pröva och även kul med bilder fran andra *matamatörfotografer* 😉

    1. Kajomida!
      Ha tålamod med mig, jag kommer att uppdatera sallads-inlägget med samtliga inskickade bidrag o bilder, och du är inte ensam! Det är bara jag som inte kommit så långt än! Inlägget kommer att på nytt bli uppdaterat som ett eget inlägg dessutom, har bara lite mkt omkring.
      Kram Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..