Våfflor över öppen eld…

Igår när jag kom hem från jobbet satte vi oss ute i solen på baksidan och ”grillade” våfflor över öppen eld! Min gamla gjutjärnslagg jag fick av fin vän förra sommaren kommer då väl till pass. Det är tungt och rejält och det blir aldrig så goda våfflor som det blir i såna här klenoder. Det är såhär våfflor ska smaka och det spelar inte så stor roll vilket recept du använder dig av, dom blir härligt frasiga hur man än gör. Sen är det lite av en konst att få till rätt värme på laggen, ungefär som när man lär sig laga mat med muurikkan. Värmen är viktig och hur man ska vända och hur mycket smör som behövs. Men efter några våfflor så sitter de, men det är varmt vill jag lova, så jag satt på bänken med Nickes stora svetsarhandskar på mig och gräddade våfflor i gassande sol, måste sett lite kul ut! 😛

Vansinnigt gott, har ni provat nån gång?? 
Ibland kan man fynda såna här gjutjärnslaggar på marknader och loppis, man får ge nånstans mellan 300-600kr. Om man inte har så snälla vänner som jag då som ger bort ett sånt här till mig! 😉

Receptet jag har använt…

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden med en slev, inte en visp för smeten blir väldigt tjock. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda!

I en sån här gjutjärnslagg behövs lite extra smet, ända ut i kanterna för den reser sig inte så mycket eller flyter ut runt kanterna.

Har ni inget sånt här är det en mycket trevlig investering till sommaren tycker jag!

Joline passade på att plocka lite vårblommor; krokusar och blåsippor! Visst är det härligt med alla färger? 😛

 

  1. Ja, 25kr var billigt, rånlaggen ligger på ungefär samma som våffel-laggarna, men de lyckades jag fynda ett förra året för en femtio-lapp så ibland har man tur! 😉

 1. Vet inte pris men vet att det finns på JULA även smörgåsjärn.
  Vet ju att man kan göra rullrån på spisen, fatta inte vitsen med våffeljärn men nu vet jag 🙂 Ha en bra dag!

 2. Ååååhh så fint med blåsippor och krokusar. Vårens första jag ser i år. När man var barn plockade jag blåsippor varje vår. De är ju såå fina. Inte var dt tal om att man fick plocka dom heller. Dt fannns ju hur mycket som helst(på Gotland)i skogsbrynet.
  Våfflorna hoppa Vi över i år på våffeldan, hade en god rödvinsgryta på bordet till middag.

 3. Ser grymt gott ut och jag tror jag har en gammal gjutjärnslagg fran min mormor i gömmorna… Kör du direkt pa veden eller hur gör du eldstaden?!? Skulle gärna testa – senast pingsthelgen – pa stranden när vi har träff med fiskarna här… Det är alltid barn och (ickefiskande) fruar/sambos med osv. och det vore säkert en hit med nygräddade vafflor!

 4. Vansinnigt gott med gamla gjutjärnspannor. Bör vårdas med omsorg till eftervärlden. Djupet på pannornas mönster gör att du får en fluffigare våffla till skillnad på aluminium som är totalt värdelöst.
  Fina foto som vanligt.

 5. Åh vad det ser härligt ut att gädda våfflor över öppen eld! Ditt recept verkar bra också – jag är fortfarande på jakt efter det perfekta våffelreceptet…:)
  Vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

 6. Fyndade ett våffellagg på Second Hand för 40 spänn. Får testa ditt recept och se om jag lyckas med våfflorna. Går det att göra på en vanlig spis eller måste det vara öppen eld för att få rätt temperatur?

 7. Sätt smeten i en petflaska om du ska göra våfflorna på en uflykt ute i naturen. Smidigt att hälla ur och bara att skaka om när den behöver ”vispas”, och väldigt praktiskt att packa med!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..