Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!

Alla känner ni nog till Knorr´s färdiga soppor på tetrapack. Knorr utmanar nu till soppduell och här är mitt bidrag till deras pressmaterial i samarbete med tävlingen. Jag sitter dessutom med i juryn för tävlingen, tre finalister skall utses och det är här ni kommer in i bilden. Självklart är ni väl med och tävlar? Tävlingen hittar ni på Knorr´s facebook-sida här >>

För att få lite extra vinstchans lottar jag nu ut en Le Creuset gryta (värde 1800kr) här på Kryddburken i samarbete med Knorr. Själv fick jag också en gryta och nu har ni alltså chansen att få en likadan, färgen kan dock variera.

Stor och liten… Det är alltså den STORA grytan ni kan vinna! 😛
Dom små passar utmärkt att servera soppan i som jag har gjort i detta recept.

FÖR ATT TÄVLA : 
Lämna ditt bästa sopprecept här i kommentarsfältet och tävla om Le Creuset-grytan, samtidigt som du kan delta med ditt recept på Knorr´s egen tävling. Låter väl inte så tokigt va?

  • Skriv ner ditt bästa sopprecept i kommentarsfältet
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress
  • Tävling pågår tom.  1:a april

Det här är en rejälare soppa som passar utmärkt en solig vårdag efter en dags arbete i trädgården eller en långpromenad i skogen. Med norrländska influenser av renskav är det en mättande soppa men samtidigt vårlik och fräsch med smak av timjan och citron. Med en extra piff av timjancrèmen passar den även ypperligt i mindre portioner som förrätt till färs och vilträtter.

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème (2 port)

1 förp Knorr skogssvampssoppa
150 gram renskav
Smör till stekning
½ tsk torkad timjan
1 msk pressad citron Salt o peppar

Timjancrème :
3 msk färskost 1 knippe färsk timjan Rivet skal från ½ citron Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till timjancrèmen. Endast bladen av timjan ska användas, inte stjälkarna. Finhacka den och rör ihop med färskost, rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Värm soppa i kastrull, späd eventuellt med lite vatten för tunnare konsistens. Bryn renskaven i het panna med lite smör. Smula ner torkad timjan. Pressa över citronsaften. Salta och peppra.
Lägg upp renskaven i två djupa skålar, häll på svampsoppan och toppa med timjancrèmen. 

En svampsoppa med norrländsk touch!

Inlägg och tävling i samarbete med Knorr

  1. Min bästa soppa är PAX-SOPPA. Den är helt otroligt god!
    6 potatisar, 3 paprikor i olika färger, 3 gula lökar, 1½ tsk curry, 2 msk margarin (att fräsa curryn i), 2 msk vetemjöl, 1½ liter vatten, 3 hönsbuljongtärningar, 1 dl skållad sötmandel, 1 brk creme fraishe, 1 dl russin och 1 grillad kyckling. Mums!

  2. Här kommer mitt bidrag i tävlingen:

    Kyckling och pastasoppa:

    1 gul hackad lök
    1 msk olivolja
    1 vitlöksklyfta
    13 dl vatten
    2 ½ hönsbuljongtärningar
    150 g pasta
    400 g kycklingfilé
    Salt
    Peppar
    1 röd paprika
    2 dl majs
    2 dl crème fraiche, tomat och basilika

    Beskrivning
    Fräs löken och vitlöken i oljan. Tillsätt vatten och buljongtärningarna och koka upp. Tillsätt pastan och koka enl. anvisning på paketet.

    Skär kycklingen i bitar och stek i olja i en stekpanna. Salta och peppra. Skär paprikan i bitar. Tillsätt kyckling, paprika och majs i soppan. Koka ytterligare 5 min.

    Rör ner crème fraiche och värm soppan. Smaka ev av med salt.

    Servera med ett gott bröd!

  3. Härligt doftande Currykycklingsoppa med Chevrécréme:, 4 pers:

    4-6 kycklingfiléer (om de är små, ta 6 st)
    300 gr färska champinjoner
    2 morötter
    2 rödlökar
    4 dl hönsbuljong
    4 dl grädde
    1 msk curry
    2 msk sweet chili-sås
    1 tsk cayennepeppar

    Blandas ihop:
    2 dl creme fraiche
    1 burk smältost med chevresmak
    1 tsk svartpeppar

    Börja med att strimla kycklingen och bryn bitarna. Hacka morot, lök och champinjoner och lägg ned i grytan. Låt allt brynas ett par minuter. Häll över grädde, buljong och kryddorna. Låt koka i ca 10 minuter.

    Servera soppan med en klick chevrecreme på toppen, garnera med lite persilja.

  4. Klart jag är med och tävlar! Jag suktar efter en sådan gryta ju! 🙂

    Här är en soppa som är ständigt återkommande i vårt kök; kycklingsoppa med pasta och grönsaker! Underbart enkel, billig och dessutom sååååå god!

    Kycklingsoppa med pasta och grönsaker
    (4 portioner)

    350 g kycklingfiléer
    2 msk olja
    1 hackad gul lök
    250 g morötter
    250 g blomkålsbuketter
    1 liter hönsbuljong
    2 tsk blandade torkade örter
    130 g torkad pasta av någon liten sort (t ex Risoni)
    Salt & vitpeppar
    Nyriven parmesan att strö över den färdiga soppan.

    Gör såhär:
    Tärna kycklingfiléerna fint.
    Hetta upp majsoljan i en gryta och stek kyckling, lök, morötter och blomkål som hastigast tills de fått lite färg.
    Blanda i buljongen, torkade örter och pastan.
    Koka i ca 15 minuter eller tills pastan är klar.
    Krydda soppan med salt och peppar.
    Servera med nyriven parmesan och ett gott bröd.

  5. Denna chansen vill jag inte gå miste om, här kommer min absoluta favoritmat, och en underbart god saffrans fisksoppa!

    Till ca 4 port

    500 gram oskalade räkor
    250 gram lax
    250 gram torsk (eller annan vit fisk)
    Ett nät blåmusslor
    Purjolök
    Gul lök
    Vitlök
    Paprika
    Fänkål
    Citron
    Morötter
    Grädde
    Krossade tomater
    Saffran

    För att denna soppan ska bli så god som möjligt bör man koka sin egen buljong på räkskal, grönsaker och eventuellt fiskrester. Detta är så enkelt och tar inte alls lång tid om man jämför med vilken god smak det blir!

    Börja med att skala räkorna och spara skalen! Koka dessa med lättstekta och grovhackade morötter(1), lök(1), paprika(½), vitlök(½) och fänkål((½) och ca 5 dl vatten och en burk krossade tomater. Medan detta kokar ihop sig kan man börja steka purjolök, vitlök och mycket finhackad fänkål tills det att den är mjuk.
    Buljongen kan stå och koka i 20 minuter, när det är klart är det bara sila av den. I en stor kastrull har du dina stekta grönsaker som den sedan häller över buljongen i. Slå i 2 dl grädde och låt börja sjuda. Fisken tärnas i bitar och kokas efter smak. Kryddning efter behag, men salt, peppar, citron och saffran är nästan ett måste! Sist lägger man i räkorna, som inte ska koka.
    Vill man, så ger nykokta musslor denna soppa en perfekt finish!
    En perfekt, och lyxig soppa att servera vilken årstid som helst. Gärna med en klick aioli och en bit bröd till.

  6. Min bästa soppa……hm……
    det måste bli en morotssoppa!!
    Fräs grovrivna morötter i smör tillsammans med vitlök och charlottenlök.
    Tillsätt kraftig kycklingbuljong och låt koka lite så att moroten blir mjuk, mixa med stavmixer och tillsätt creme fraiche, smaka av med salt och peppar + chili explosion.
    äts med en klick kvibille gräddädel-mos (ihop mosad med creme fraiche)

    mmm smarrig!

  7. Godaste fisksoppan:

    3 stora gula lökar
    2 fiskbuljongtärningar
    1 l vatten
    1/2 purjolök
    4 msk tomatpure
    3 stora rivna morötter
    200 g fiskfile (torsk eller lax)
    Räkor efter behag
    2 msk mjöl

    Gör så här:
    Skär löken och bryn den glansig
    Strö mjöl över och häll på den färdiga buljongen.
    Lägg i allt utom fisk och räkor.
    Koka i 10 minuter. Lägg i fisken och koka 7 min till.
    Lägg i räkorna sist och salta och peppra.

    Såååååå god!!

  8. Jag älskar ju mina små Le Creuset så en stor hade ju varit underbart.

    Min favoritsoppa är spenatsoppa.

    Hacka gul lök och vitlök, fräs tills löken mjuknat.
    I med fryst hackad spenat, grönsaksbuljong och peppar och salt.
    Låt den koka ihop tills spenaten är tinad, red då av med grädde.
    Servera med kokt ägg, creme fraiche och nybakat bröd.

  9. Rödbetssoppa:

    Ingredienser
    4 port
    500 g färska rödbetor
    1 morot
    1 liter örtbuljong
    2 potatisar
    1 gul lök
    1 msk pressad citronsaft
    1 tsk salt

    Ädelostcrème:
    75 g gräddädel
    2 dl lätt creme fraiche
    ½ krm grovmalen svartpeppar

    Gör så här
    Börja med att blanda ädelostcrèmen. Mosa osten med en gaffel. Rör ner crème fraiche och smaksätt med svartpeppar. Ställ kallt. Skala rödbetor och morot. Skär dem i bitar och koka i buljongen under lock ca 20 min. Skala potatis och lök och skär i bitar. Lägg ner dem i soppan och låt den koka ytterligare 10-15 min tills alla rotfrukter är mjuka. Späd ev med mer buljong. Smaksätt med citronsaft och salt. Servera soppan med ädelostcrème och bröd.

  10. Italiensk svampsoppa

    Jag är inget vidare med mått, men håll tillgodo ändå:

    3 grabbnävar diverse svampar (Karl johan, skogschampinjoner eller vad du föredrar)
    1 vitlöksklyfta
    1 liten lök
    1 msk mjöl
    5-6dl grönsaksbuljong
    8 skivor rostat lantbröd
    olivolja
    parmesanost
    salt och peppar

    Skär svampen i skivor. Finhacka löken och vitlöken och svetta löken i oljan utan att löken får färg (viktigt!) Tillsätt svampen .Krydda med salt och peppar och låt puttra några minuter. Tillsätt sedan mjöl och ca 3-4 dl buljong.
    Låt koka stilla i cirka tjugo minuter och tillsätt mer buljong om det behövs.
    Placera 2 skivor rostat bröd i varje soppskål, täck med soppan, strö över hackad persilja och parmesan.
    Servera soppan rykande het!

  11. Fisksoppa

    1 Purjolök
    1 Fänkål
    1 msk Smör
    1 msk olivolja
    1,5 L Vatten
    5 dl Torrt vitt vin (typ the principle 69kr)
    8 dl Vispgrädde
    4 st Fiskbuljong tärningar
    1,25 dl Koncentrerad hummerfond
    1 tsk Salt
    1 g Saffran
    2 krm Curry
    1,5 tsk Paprikapulver
    0,5 tsk Cayennepeppar
    2 påsar Findus Fiskmix i bitar(Tina upp fisken)
    1 brk Kräftstjärtar
    250g Skalade Räkor
    2 brk Musslor

    Vitlökscrème fraiche
    4 dl Crème fraiche
    1 singel vitlök
    2 krm Vitpeppar
    2 krm Salt

    Gör så här:

    Rör ner salt och peppar i crème fraichen, pressa i vitlöken rör om. Ställ kallt gärna någon timme innan servering.

    Finhacka purjo och fänkål. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull/gryta och fräs hacket tillsammans utan att det tar färg ca 2 min. Tillsätt vatten,vin, grädde, buljongtärning, hummerfond, salt, saffran, curry, paprika och cayenne. Låt soppan koka på medelgod värme ca 15 min. Rör ner fisk bitarna låt soppan sjuda 1-2 minuter. Rör ner räkor, kräftstjärtar och musslor precis innan servering. Avnjut denna soppa tillsammans med vitlökscrème fraichen och ett gott bröd.

    Hoppas jag har turen på min sida denna gång 🙂

  12. Mitt favoritrecept på soppa är faktiskt en tomatsoppa.
    Den är supergod och är väldigt enkel att göra.

    4dl okokt pasta
    1000 g krossade alt passerade tomater
    4dl vatten
    1st gul lök
    2st pressad vitlöksklyfta
    4dl créme fraiché
    2st grönsakbuljongtärning
    4tsk torkad basilika
    ev lite socker
    salt och peppar

    Koka pastan och spola av den i kallt vatten.
    Hacka och fräs löken sakta i en gryta utan att den tar färg.
    Blanda ner övriga ingredienser utan pastan.
    Om man använder krossade tomater och vill ha en slät soppas så kan man mixa den en aning.
    Koka sakta 5-10 min och tillsätt pastan och låt soppan bli varm.
    Smaka av med socker, salt och pepapar.

  13. Köttfärssoppa, en enkel klassiker. Köttfärs, potatis, maj, morrötter, gullök. Köttbuljong (knorr fon du chef är toppen till det här), passerade tomater, men även en burk krossade. majs och paprika går också bra att ha i.

    Ingredrienserna tas efter behag, alt efter det som finns hemma.

    Stek på köttfärsen lite så en får konsistens. Skala morötter och potatis och lök. Hacka löken smått, potatis och morötter i stora bitar. Häll alla ingredienser i en gryta och låt småputtra, när potatisen och morötterna börjar mjukna häll i lite majs. Smaka av buljongen med lite salt och peppar, färdig att servera.

    Det bästa med köttsoppa är att du egentligen kan ta vad helst du har hemma, och alla smaker gifter sig med tiden. Låt småputtra så potatisen nästan faller isär, då blir den godast. Ett enkelt sopprecept som funkar som pytt i panna inga finesser bara traditionell husmanskost.

  14. (tryckfelsnisse råkade radera vattnet i första kommentaren så gör en ny på en gång)

    Köttfärssoppa, en enkel klassiker. Köttfärs, potatis, maj, morrötter, gullök. Köttbuljong (knorr fon du chef är toppen till det här), passerade tomater, men även en burk krossade. majs och paprika går också bra att ha i. Vatten efter den mängd du vill ha.

    Ingredrienserna tas efter behag, alt efter det som finns hemma.

    Stek på köttfärsen lite så en får konsistens. Skala morötter och potatis och lök. Hacka löken smått, potatis och morötter i stora bitar. Häll alla ingredienser i en gryta och låt småputtra, när potatisen och morötterna börjar mjukna häll i lite majs. Smaka av buljongen med lite salt och peppar, färdig att servera.

    Det bästa med köttsoppa är att du egentligen kan ta vad helst du har hemma, och alla smaker gifter sig med tiden. Låt småputtra så potatisen nästan faller isär, då blir den godast. Ett enkelt sopprecept som funkar som pytt i panna inga finesser bara traditionell husmanskost.

  15. kycklingsoppa a la Fagered.
    2 gula lökar
    1 grillad kyckling
    4 dl kokt ris
    2 burkar majs
    3 dl grädde
    2 tsk curry
    1 buljongtärning
    vatten
    salt o peppar efter avsmakning

    rensa kycklingen o dela i lagon ätbitar
    koka riset efter förpackningen
    bryn löken med curry o ha i kycklingen
    ta buljongen-tärningen o fyll på med vatten så det täcker helt
    låt koka upp o ha i riset o majsen
    töm i grädden o rör om
    fyll upp med vatten så det täcker
    låt puttra i ca 30 minuter
    fyll på vatten till önskad konsistent

    ett tips med mindre vatten i blir det en supergo gryta.

  16. Här kommer mitt veganska soppa som är älskad mina barn också. Det är otroligt…

    Linssoppa

    2 dl gröna linser
    3 st potatisar
    4 msk paprikapulver
    5 dl vatten
    1 gul lök
    1 1/2 burk krossade tomater
    2 st lagerblad
    3 vitlöksklyftor
    1 msk oregano

    Lägg dom gröna linserna i blöt ca 2 timmar.Slå sedan av vattnet och skölj linserna i durkslag.

    Skala potatisarna och skär dem i små kuber. Skala och hacka löken. Fräs löken i olivolja i en rymlig kastrull. Ha inte för stark värme, löken ska inte brynas, i stort sett bara mjukna. Pudra över paprikapulvret och rör om. Lägg i potatisen och de blötlagda, avrunna linserna.

    Slå i vatten och krossade tomater. Lägg i lagerblad och buljongtärningar. Vänta med saltet. Koka under lock i 30 minuter. Salta mot slutet med knappt 1 tsk salt. Smaksättmed pressad vitlök och ev oregano om man så vill.

  17. GULACH SOPPA

    2 Gul lökar
    400 g Köttfärs
    2 vitlöksklyftor
    2 msk paprika pulver
    5 dl tomat juice
    5 dl vatten
    2 köttbuljongtärningar
    2 krm svartpeppar
    2 krm cayennpeppar
    4 potatisar
    2 morötter
    1/2 tsk salt

    Stek köttfärs, hackad lök och pressad vitlök. Krydda med paprikapulver. Späd sedan med vatten och buljong.
    Koka 15 min.
    Tärna potatis och morötter. Låt koka ytterligare 15 min. Krydda med salt och peppar.

    Servera med en klick creme fraiche och ett vitlöksbröd.

  18. OM, jag vill ha en gryta 🙂 Jag har tro det eller ej lyckats med konststycket att nästa slita ut min.

    Här kommer familjens favoritrecept på soppa, syrran har dessutom lyckats utveckla en förmåga att alltid lyckas få med sig en doggybag hem när den här soppan serveras 😉

    Kycklingsoppa med curry

    400 g kycklingfilé
    smör
    salt
    peppar
    1 msk curry
    1 krm cayennepeppar
    1 skivad purjolök
    1 röd paprika, tärnad
    2 msk vetemjöl
    7-8 dl vatten
    1 dl vitt vin
    2 dl creme fraiche
    2 hönsbuljong
    hackad timjan

    1. Skär kycklingen i små tärningar och bryn dem i smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, pepapr, curry och cayenne.
    2. Fräs ihop purjolök och paprika. Strö över vetemjöl och späd med vatten, vin och creme fraiche under omrörning.
    3. Smula ner buljongtärningarna, koka upp och tillsätt kycklingköttet. Sjud 5 minuter. Smaka av om det behövs med mer kryddor. Strö över timjan.

  19. Då vill jag tipsa om en enkel men väldigt god potatissoppa som vi ofta gör här hemma och som barnen älskar. Ingredienserna är bara sådant som man har hemma jämt. Går riktigt snabbt att slänga ihop också…

    Potatis- och purjolökssoppa

    1 liter vatten
    1 liter potatis i bitar (tärningar ca 2-3 cm stora)
    1-2 gula lökar
    1/2 purjolök
    1 köttbuljongtärning
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 1/2 dl matlagningsgrädde eller mellangrädde
    salt och vitpeppar

    Skala och hacka lök och purjo. Fräs det i smör och tillsätt potatisbitarna. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Salta och peppra. Låt koka ca 15 minutet tills potatisen är mjuk. Häll på grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar. Klart!
    Servera med tex varma osttoast.

  20. Fisksoppa a’ la Maria
    1 pkt valfri fisk i tärningar
    räkor
    1 gul paprika
    1 röd paprika
    1 gul lök
    10 cm purjolök
    feta ost
    1 tsk currypasta
    2 tsk tomatpure
    1 burk krossade tomater
    2 dl grädde
    2 dl creme fraiche
    5 dl vatten
    Fräs lök och paprika, tillsätt currypastan.
    Tillsätt krossade tomater, tomatpure, vatten, grädde och creme fraiche.
    Koka ihop.
    Lägg i fisken och koka några minuter tills den är klar.
    Tillsätt feta ost och räkor strax innan servering.

  21. Såg att det redan fanns recept på en linssoppa
    men slänger in favoriten här också, den är på röda linser så ingen blötläggning behövs i förväg utan går snabbt att laga till
    och det går att exprimentera rätt fritt med vad man har i soppan. Jag gör den sällan efter något riktigt recept men här är den ungefärliga grunden iaf.

    2 dl linser
    4-5 potatisar
    3 morötter
    purjolök eller gul lök (jag föredrar purjon, ger lite färg också)
    1 liter buljong (kyckling eller grönsaks)
    3 msk tomatpuré
    vitlök
    cayennpeppar
    gurkmeja eller curry (om man vill ha det)
    svartpeppar
    olja av valfri sort att fräsa grönsakerna i

    Skär potatis och morötter i tärningar.
    Skär purjon i strimlor.
    Skölj och rensa linserna

    Bryn grönsakerna och löken i lite olja i grytan
    häll på buljongen och låt koka upp och
    koka ca 5 minuter.
    Häll i linserna, samt kryddor.
    Koka tills det går att mosa potatisarna lite så
    det blir en lite tjockare soppa.
    Smaka av och salta lite om det behövs.

  22. Tomatsoppa 🙂
    1 gul lök
    1/2 morot
    40 g smör
    1/2 dl vetemjöl
    8 dl krossade tomater
    1 msk tomatpuré
    4 dl kalvbuljong
    timjan
    4 msk hackad persilja
    salt och malen vitpeppar

    Skala och hacka lök och morot fint. Fräs tills de är mjuka i smör i en kastrull. Strö över mjöl, rör om väl och tillsätt tomat, tomatpuré, timjan och buljong. Låt koka ca 15 minuter. Mixa soppan slät. Låt soppan få ett uppkok. Krydda med salt och peppar. Dekorera med persilja.

    Det här är min favoritsoppa, den är så himla god. Den skulle vara perfekt att tillaga i en stor gryta alltså! 😀

  23. Det finns så många goda soppor, men en som passar fint så här på våren innan de riktigt goda tomaterna kommer är den här, som faktiskt blir toppen även på de lite halvtrista tomaterna.

    Fantastisk tomatsoppa
    2 rejäla portioner

    1 kg tomater
    3 schalottenlökar
    2 klyftor vitlök
    4 dl vatten
    1,5 msk socker
    1 msk vitvinsvinäger
    2 msk olivolja
    salt
    cayennepeppar
    pesto, till servering

    Hacka lök och vitlök grovt. Fräs på låg värme i olivoljan i ca 10 minuter. (använd en gryta eller traktörpanna.) Löken ska bli mjuk, men inte ta färg. Hacka tomaterna grovt, och tillsätt tillsammans med socker, vinäger och vatten. Koka upp, och koka på medelvärme (gärna delvis under lock) i ca 35 minuter. Rör om då och då.

    Mixa soppan slät med en stavmixer (eller i en vanlig mixer), och smaka av med salt och rejält med cayennepeppar. Det ska bli lite hett! Servera med lite pesto och ett gott bröd.

  24. Fattigmanssopppa!
    Vet ej varför vi kallat den så. Men det lärde jag mig av min mormor som bodde i västra värmland. För övrigt min första maträtt jag lärde mig laga själv. Kanske inte en kulinarisk höjdare men ett fint minne

    koka makaroner i vatten och buljongtärning. När det är några minuter kvar, häll på valfri grönskasblandning.
    Jag kryddade med Aromat!! Skulle jag inte tillåta min son att göra. Men några örtkryddor kanske 🙂

  25. Här är mitt bidrag 🙂 Det är en bosnisk soppa som min pappa brukar göra. De heter ”Begova Corba” vilket ungefär betyder adliga soppan. Vi serverar den med en bit gott nybakat bröd 🙂

    Min mail: melita_om@hotmail.com

    Ingredienser ca 4 portioner
    2 morötter
    2 gula lök
    1 rygg, 2 vingar + 2 filéer av majskyckling OBS! Det måste vara majskyckling!
    färsk persilja
    salt
    peppar
    1 liter vatten
    1 msk vetemjöl
    2 potatisar
    1,5 dl grönsaksmix t.ex. ärtor, morötter och brytbönor. Jag brukar använda frusna men färska är godare
    Timjan
    Skala morötterna och löken. Koka en fond på ryggen, vingarna, en morot, en lök, persiljan, salt, peppar och vatten. Detta tar ca 1 timme på låg värme eller tills köttet på kycklingen är kokt, vattnet ska vara fettigt och gult. Sila den.
    Finhacka den andra löken och fräs den mjuk och på låg värme. Det är viktigt att den inte bränns. Skär filéerna i bitar och stek de tillsammans med löken tills de fått fin yta. Häll på 1 msk vetemjöl och stek i någon minut. Häll på den silade fonden. Tillsätt 2 skalade potatisar skurna i små bitar. Tillsätt grönsaksmixen. Låt småputtra tills allt är genomkokt. Smaka av med salt, peppar och timjan. Servera med en klick crème fraiche och färsk hackad persilja.

  26. Här kommer mitt bidrag- Räksoppa med en touch av konjak.

    2-3dl räkor
    1 gul lök finhackad
    1msk tomatpuré
    1tsk sambal oelek
    50g smör
    2dl vitt vin
    5dl grädde
    1dl creme fraiche
    1st lime
    3msk konjak
    1tsk paprikapulver
    1krm cayennpeppar
    s.o.p

    Börja med att rosta skalen på plåt i ugn på 200 grader tills dom får en torr vitaktig yta.

    Slå på grädden i en panna och låt koka ner till hälften.

    Fräs lök i smör tillsammans med paprikapulver i en större panna, slå på dom rostade räkskalen och fyll med vatten och vinet så det täcker skalen.
    Rör ner tomatpuré, smbal oelek och låt koka i 20min.
    Sila av fonden från skalen ner i den reducerade grädden, montera i creme fraiche och låt sjuda tills den får en krämig konsistens.
    Tillsätt konjaken, lime och cayennpeppar, häll i en klick smör för att få en fin glansig yta och smaka av med salt & peppar.

    Många olika moment men det blir fantastiskt gott 🙂

  27. Jag bidrar med denna goda fisksoppan:
    Ingredienser
    ½ kg laxfilé
    ½ kg torskfilé
    250 g räkor med skal
    1 nät med musslor
    2 gula lökar
    2 vitlöksklyftor
    1 fänkål
    2 msk smör
    2 påsar saffran
    3 burkar hela tomater
    2 dl vitt vin
    2 hönsbuljongtärningar
    2 tsk torkad timjan
    3 färska lagerblad (eller 1 torkat)
    flingsalt
    2-3 msk hackad dill

    Rensa musslorna, ta bort dom som är trasiga eller som inte stänger sig när man knackar på skalet, skrubba om nödvändigt.
    Hacka lökarna (gul och vit), strimla fänkålen. Stek ihop i smöret i en stor gryta ca 4 min. Tillsätt saffran, tomater, vin och buljongtärningarna och låt koka upp. Lägg i musslorna, timjan och lagerblad. Lägg på locket och låt sjuda i 10 min. Om några musslor inte har öppnats så slänger man dom.
    Dela fisken i bitar, salta dom och lägg i grytan, låt sjuda 5 min. Blanda ner räkorna och strö över dillen.

    Servera med aioli och en bit bröd och njut!!

  28. Linssoppa är alltid matigt och gott. Går ju även att variera mycket. Gjorde en med koriander och kokosmjölk för ett tag sedan som blev väldigt god. Funkar både som gryta och soppa.

    1 vitlöksklyfta
    1/2 gul lök
    1/2 grön peppar
    1 dl röda linser (okokta)
    1,5 dl vatten
    1/2 burk körsbärstomater
    1 liten burk kokosmjölk
    1/2 lime
    salt och peppar
    färsk koriander

    Skala och riv vitlöken. Skala och hacka löken. Hacka chilin. Behåll fröna (blir lagom sting med frön från grön chili). Fräs vitlök, lök och chili i smör i en kastrull. Tillsätt linserna och låt dem fräsa med en kort stund. Häll på körsbärstomater, kokosmjölk, vatten och saften från limen. Låt koka ihop under lock i 10-15 minuter eller tills linserna är mjuka och vätska kokt in. Smaka av med salt och peppar. Servera med färsk koriander och ev mer pressad limesaft över.

  29. Tacoälskare som jag är och denna soppan är fantastisk 🙂

    RECEPT: TACOSOPPA FÖR 4 PERS!
    1 gul lök
    400 g köttfärs
    1 vitlöksklyfta
    1 ½ påse taco kryddmix
    1 msk smör
    6½ dl vatten
    1 ½ grönsaksbuljongstärning
    1 msk tomtatpuré
    4 tärnade potatisar
    2 hackade morötter
    4 dl mjölk

    1. Fräs köttfärsen i smöret (gör gärna det i soppgrytan = mindre disk!)
    2. Hacka lök och vitlök
    3. Blanda ner löken, vitlöken, taco kryddmix och buljongtärningarna
    4. Häll på vattnet och blanda i tomatpurén
    5. Skär potatisen och morötterna i lagom stora bitar och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna i grytan
    6. Koka upp soppan i ca 5-10 minuter och häll sedan i mjölken
    7. Koka därefter soppan ytterliggare 10 minuter

  30. Fisksoppa (4 port)

    500 g fiskfilé av sej och lax
    250 g räkor med skal (eller 100 g skalade)
    2 purjolökar
    4 potatisar
    250 g bladspenat
    Smör
    8 dl fiskbuljong
    1 dl vitt vin
    Citronsaft efter smak
    2 dl vispgrädde
    1 tsk salt
    1 krm vitpeppar

    Gör så här:

    1. Skär fisken i 3 cm stora bitar.

    2. Skala räkorna.

    3. Skala potatisen och skär i skivor.

    4. Skölj och strimla purjolöken.

    5. Grovhacka spenaten.

    6. Fräs potatis, purjolök och spenat i smör i en stor gryta.

    7. Häll i buljong, vin, citronsaft och grädde.

    8. Koka tills potatisen börjar bli klar.

    9. Salta och peppra fisken och lägg ner dem i grytan.

    10. Låt soppan koka ca 5 min.

    11. Lägg i räkorna och låt dem bli varma.

  31. Broccolisoppa med ädelost-topping

    4 portioner. Tillagningstid ca 30 minuter. Snabbt, enkelt och gott:-)

    1 stor, gul lök, grovt hackad.
    1 stor, helst mjölig potatis, skalad och skuren i bitar.
    300 gr broccoli, färsk eller fryst. Den färska skärs i bitar.
    1 msk olivolja.
    1 liter grönsaksbuljong.
    100 gram, smulad ädelost av valfri sort. Jag föredrar Kvibille.
    Salt och nymald svartpeppar.

    Ta fram en större kastrull/gryta och svetta löken i olivoljan. Stek löken i ca 5 minuter. Den får inte bli brun. Tillsätt potatisbitarna samt buljongen och låt alltsammans sjuda under lock tills potatisen är mjuk. Det tar ca 10 minuter.
    Lägg broccolin i kastrullen/grytan och låt småkoka i 3-4 minuter. Broccolin ska ha tuggmostånd och får inte tappa sin vackra, gröna färg. Tillsätt hälften av ädelosten.
    Mixa soppan slät. Smaka av med ytterligare salt om det behövs samt lite nymalen svartpeppar. Vid serveringen fördelar man resten av den smulade osten över soppan.

  32. En thaisoppa med knorr
    Gjord på Krämig grönsakssoppa
    1 pkt Knorr Krämig Grönsakssoppa
    2 st citrongräs
    1 brk kokosmjölk
    2 krm thaikrydda
    1 riven vitlöksklyfta
    400 g kycklingfile
    Jag börjar med att strimla kycklingfilen. Steker den så den får yta och inte är rå. Kryddar den med thaikryddan ,den rivna vitlöken citrongräset och har i den rivna ingefäran. Tillsätter kokosmjölken och häller ner allt i den krämiga grönskassoppan.
    0
    2
    Marie Wettergren
    Detta recept är inskickat av
    Marie Wettergren

  33. Barnens snabba knackkorvsoppa
    Skala och tärna 6 potatisar och lägg i kastrullen med vatten. Krydda med en Knorr köttbuljongtärning och ett lagerblad och 5-6 kryddpepparkorn. Låt koka tills potatisen mjuknar lite. Tillsätt sedan en påse soppgrönskaer och låt koka med (om man inte har bråttom sätter man med färska grösaker som morot,selleri, kålrot, palsternacka bl.a). Sist sätter man i massa knackkorv (utan skal) som skivats i små bitar.
    Strö på persilja vid servering om önskas.
    Barnen tycker om denna enkla soppa hos oss och gör man en stor sats så blir den bara godare då man värmer den följande dag.

  34. Åh, som jag suktat efter en stekgryta, har tittat på dessa le creuset och önskat så att jag haft en. Jag har inte råd att investera i en, men älskar att göra stekar och långkok. Som student har man iallafall råd att äta en bra och balanserad måltid.

    Här kommer mitt favoritrecept:

    Linssoppa
    1 stor gul lök
    1 burk krossade tomater
    1-1 1/5 dl röda linser
    1 msk paprikapulver
    1 liter vatten
    Salt
    Peppar
    Pressade vitlöksklyftor (efter behag)
    Stark chorizo (kan uteslutas)

    Jag brukar steka löken mjuk i lite olja och har sedan i de krossade tomaterna och vattnet. Det får koka upp innan jag har i paprikapulver och den pressade vitlöken. Smaka av med salt och peppar. En stark god chorizo kan tillföras om man vill ha en matigare soppa. Till detta serverar jag frasigt bröd med några skivor stark ost.
    MUMS!

  35. Här kommer min favoritsoppa:

    1 paket Kelda fisk- och skaldjurssoppa
    1 purjolök
    2 laxfiléer
    300 g räkor
    1 dl vispgrädde
    Salt
    Peppar
    Rosmarin

    Skala räkorna och skiva upp laxen i små bitar. Skiva upp purjolöken i tunna skivor.
    Värm soppan och ha sedan i purjolöken, kryddorna och grädden. Lått puttra några minuter. Precis innan servering har du i räkorna!

  36. Kryddig och mättande soppa som grannen fixade

    Davids fisksoppa

    3 Morötter
    2 msk vetemjöl
    5 dl vatten
    5 dl mjölk
    2 tärningar fiskbuljong
    200 g räkost
    1-2 vitlöksklyftor
    200 g fisk ev räkor
    cayennepeppar efter behag

    Skala och riv morötterna och fräs dem i smör. Sätt morötterna i en gryta och tillsätt vetemjöl, vatten, buljong, mjölk samt räkost.

    Hacka eller pressa ned vitlöken och krydda med cayennpeppar.

    Koka upp och tillsätt fisken.

    Låt soppan sjuda ett par minuter tills fisken är klar. Om du har räkor läggs de ner just innan servering så de blir varma.

  37. Gulaschsoppa på köttfärs.

    2 gula lökar
    1 msk smör
    1-2 tsk paprikapulver
    3 msk tomatpuré
    1 burk krossade tomater
    1/2 l buljong
    200 gr köttfärs
    3 potatisar
    1/l mjölk

    Hacka löken och stek mjuk i en gryta, krydda med paprikapulver. Häll i tomatpuré, krossade tomater och buljongen. Tillsätt potatisen skuren i tärningar. Låt koka tills potatisen är mjuk. Häll i köttfärsen i små bitar och låt småkoka med. Häll i mjölken och koka upp. Salta och peppra.

    Servera med persilja och vitlöks creme fraiche.

  38. Såg att någon redan lagt upp ett snarlikt recept men jag kör ett till på min version!

    Det rör sig alltså om en krämig potatis och löksoppa.

    För 2-3 portioner.
    5 stora potatisar
    4 små eller 2 stora gula lökar
    3dl grädde
    2 grönsaksbuljongtärningar
    En klick smör
    Vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar och salt.

    Hackar löken grovt och steker den på låg värme i smöret tills den mjuknat. Här har jag också i mina buljongtärningar, vitpeppar, svartpeppar och bara en gnutta cayennepeppar. Jag gillar min soppar riktigt pepprig!
    Tillsätter potatisen, också grovt hackad. Tillsätter vatten tills det precis täcker allt. Låter koka i ca 20 minuter på svag värme.
    Mixar med mixerstaven, tillsätter grädde och låter koka upp en sista gång.
    Låt väl smaka!

    Denna soppa passar bäst en lite kyligare dag och är full med både krämig smak och lite hetta från pepparn. Men framförallt så är den galet enkel att göra!

  39. Min Städsoppa 12 port

    Vet att det låter mycket men soppan är bara så god och nästan godare dagen efter så passa på att gör en stor gryta!! 🙂

    2 stora potatisar
    2 purjolökar
    1 röd paprika
    ca 1 kg färs
    2 msk olja
    1 msk mild curry
    1-2 msk paprikapulver
    1 burk hela tomater 400g
    2 liter vatten
    2 msk kinasoja
    2-3 tsk salt
    ½ tsk svartpeppar
    2-3 dl mjölk
    ev buljongtärning (men smaka av innan)

    Grovriv potatisen , strimla purjon och hacka paprikan.
    Bryn färsen i oljan och curryn, tillsätt paprikapulvert.
    Häll över i en stor gryta och tillsätt potatis, purjo, tomat, paprika, vatten o mjölk.
    Sjud soppan i 30- 40 min

    Monica

  40. Potatis- och löksoppa med viltsvinsbacon.

    4 port
    Skala och skiva 500 gram potatis, samt hacka en knippe vårlök. Fräs potatisen och löken med smör i en stor gryta. Tillsätt 1 liter vatten, två tärningar gränsaksbuljong och 1 dl vispgrädde. Salta och peppra. Koka upp och låt koka under lock tills potatisen är mjuk, (cirka 15 min). Sista 5 min låter du en knippe späd färsk sparris koka med. Mixa soppan slät och häll upp i en stor termos. Packa ner i ryggsäcken tillsammans med kåsor, sittunderlag, solglasögon, samt en plastbytta med knaperstekt vildsvinsbacon och en bytta med cremé fraiché. Hitta en solig skogsglänta, med en aldeles lagom tjock nedfallen gran, slå dig ner på sittunderlaget och ta på solglasögonen. Nu är du redo för att hälla upp den rykande heta soppan i kåsorna, strö över bacon och klicka i cremé fraichén, ät med sked eller drick och njuut av våren.

  41. Vilken trevlig tävling 🙂 Här kommer min favoritsoppa…

    Fisksoppa Bali, 4 pers
    1 påse fryst fisk mix
    lite frysta räkor
    ½ påse frysta wokgrönsaker, tex Findus Wok Bali a 900 g
    1-2 msk olja
    1 msk röd cyrry pasta (variera mängd efter smak)
    6 dl fiskbuljong
    4 dl kokosmjölk
    60 g nudlar
    2 msk fisksås (nam pla)
    1 lime
    salt efter önskemål

    Fräs wokgrönsakerna i olja. Tillsätt currypasta och rör om. Häll över fiskbuljong och kokosmjölk. Bryt nudlarna och lägg i soppan. Låt allt koka upp. Tillsätt fisken. (om du har i räkor – lägg i dessa sista minuten så att de inte blir sega). Smaksätt med fisksås och rivet skal av en lime. Låt småkoka ca 6-8 minuter. Smaka av med salt och mer curry pasta om du vill ha soppan mer kryddstark. Servera med klyftor av lime att droppa i soppan och ett gott bröd, t ex lantbröd.

  42. Min favoritsoppa är en fransk fisksoppa. Kommer inte ihåg receptet precis med det innehåller;

    valfri fisk, t.ex sej och/eller lax
    purjolök
    vitlök
    morötter
    tomater
    fänkål
    saffran
    vatten
    grönsaksbuljong eller fiskbuljong
    vitt vin
    timjan/rosmarin

    Skala och skär alla grönsaker i skivor och bitar. Fräs i olja, tillsätt vatten, vin, buljong och saffran. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt sist fisken, skärd i kuber, låt sjuda några minuter. Servera soppan med aioli och ett gott bröd.

  43. 2 l vatten
    1,5 buljongtärning
    ca 7-8 dl pasta
    3-4 st wienerkorv
    5 msk tomatpuré
    3 msk vegeta
    Vitpeppar ev salt

    Koka pastan i vattnet med buljongtärningen, skär korven i slantar samtidigt.
    När pastan börjar bli klar så häll i korven, tomatpurén och vegetan.
    Smaka av med ev salt och finmalen vitpeppar.

    Serveras med färska frallor, och för den som vill, en skvätt grädde.

    Vegeta är oslagbart i soppor! Fantastiskt gott och det höjer en enkel korvsoppa till skyarna!

  44. Här kommer mitt bidrag!
    En god och lättlagad Broccolisoppa!

    12 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    500 gr broccoli
    5 potatisar
    3 grönsaksbuljongtärningar
    14 di vatten
    2 dl creme fraich
    1 msk citronsaft

    Fräs vitlöksklyftorna i oljan i en soppgryta. Skär broccoli & potatis i bitar. Lägg broccöli, potatis, vatten och buljongtärningarna i grytan. Koka tills de är mjuka. Mixa allt tillen slät soppa, tillsätt creme fraich och värm upp allt. Tillsätt till sist citronsaft, smaka av med salt & peppar.
    Knaperstek bacon och delar i små bitar, som strös över soppan. Servera ett gott bröd till!!
    Smaklig måltid 🙂

  45. Laxsoppa är min favorit!
    400g lax
    1 purjolök
    3 morötter
    2 msk vetemjöl
    1 liter vatten
    3 fiskbuljongtärningar
    1 ask kräftost
    2dl crème fraîche
    I pkt fryst dill

    Riv morötterna grovt o strimla purjon. Fräs detta i lite smör några minuter. Pudra över mjölet o späd med vatten o buljongtärningar. Låt koka upp o koka tio minuter. Tillsätt kräftost o crème fraîche o dill. Smaka av med cayennpeppar. När soppan kokat upp. Tillsätt laxen i små bitar o låt sjuda i några minuter. Servera!
    Riv morötterna grovt

  46. Jag gillar att göra en ”neutral” blomkålssoppa som man sen kan toppa med lite vad man har hemma, rökt lax, kasslerbitar, ädelost, krispig paprika, räkor, överbliven tacoköttfärs, knaperstekt bacon, strimlad salami, kycklingbitar, brödkrutonger eller ja precis vad som helst. Har man gäster kan man ställa fram lite av varje och så får var och en ta det som de tycker om.

    Grundrecept, jag brukar höfta så måtten är ungefärliga.

    1 gul lök, 1 stort blomkålshuvud, 2 förpackingar fond du chef (kyckling eller grönsaks), ca 7 dl vatten och grädde efter smak men ca 2 deciliter.

    Hacka och fräs den gula löken. Dela blomkålen, lägg i kastrullen och fyll upp med vatten. Låt koka till blomkålen är mjuk. Mixa slät med stavmixer, smaka av med grädde och salt och peppar.

    En mjuk och len soppa som funkar både till förrätt och varmrätt beroende på vad man väljer att servera till.

  47. Här är receptet på en fantastiskt god tomatsoppa med en balanserad och rund smak. Tomaternas goda smak kommer till sin rätt när man rostar dem i ugnen. Ihop med stora vitlökskrutonger blir soppan en rätt som passar både stora och små. Soppan blir allra bäst om man gör den på solmogna plommontomater, men passar även bra i säsong nu då man behöver någonting att värma upp sig med när man går från vinterjacka till vårjacka några dagar för tidigt.

    För 4 portioner behöver du:
    1 kg tomater (av valfri sort/storlek)
    1 röd paprika
    1 stor gul lök
    Färska örter (Basilika/timjan)
    2 vitlöksklyftor
    1 morot
    1 purjolök (bara den ljusa delen)
    Olivolja
    5 st soltorkade tomater
    1 msk torkad oregano
    ca 1 liter ekologisk lant/grönsaksbuljong
    Salt och peppar

    Sätt ugnen på 200 grader.

    Halvera stora tomater och snitta små och strö ut på en djup ugnsplåt med bakplåtspapper på. Hacka paprikan och lök och lägg på plåten. Strö över örter och ringla olivolja på. Rosta i 45 minuter.

    Finhacka moroten och purjolöken. Fräs på låg värme länge tills helt mjuka, i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt finhackade soltorkade tomater och pressad vitlök.Strö över oregano på de rostade grönsakerna och tillsätt sedan de i kastrullen.

    Slå på buljong. Låt koka upp och mixa sedan slät med en stavmixer. Salta och peppra. Njut!

    Jag serverar gärna soppan med brödkrutonger och brukar göra såhär:
    Skär en god baguette i stora kuber. Skaka i en påse med en god rapsolja, salt, peppar, fint hackad bladpersilja och pressad vitlök. Sprid ut på en plåt (direkt efter du tagit ut tomaterna) och rosta till de fått fin färg. Vänd gärna under tiden. Jag serverar krutongerna bredvid och doppar dem i soppan.

  48. Fick det här receptet en höstkväll hos en vän när vi rensade löv i hennes trädgård! Det är tokigt gott! 🙂

    FÄRGSTARK HÖSTSOPPA! 4p

    4 potatisar
    4 morötter
    2 gula lökar
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1L kycklingbuljong
    1 dl mellangrädde

    Skala och skiva potatis och morötter. Fräs löken i kastrullen. Tillsätt ovanstående ingredienser och låt koka i 15 minuter. Mixa sedan till pure med hälften av buljongen, späd med grädde och den sista buljongen, smaka av med salt och peppar.

    KLICK:
    1 dl keso
    1 dl gräddfil
    1-2 msk pepparot på tub.

    Blanda ihop och klicka i soppan. Strö över klippt persilja och njut!

  49. Hej
    Här kommer mitt tips på en underbar thaisoppa.
    Inga direkta mått utan jag tar efter behag 😉

    400g fläskkött
    1-3 msk röd currypasta
    3msk olja
    ostronsås
    soya
    fisksås
    5-7 kaffirlimeblad
    3 brk kokosmjölk (ej light)
    Sockerärtor
    Rödpaprika

    Fräs currypastan i olja, tillsätt strimlat griskött och låt bryna. Tillsätt soya, fisksås och ostronsås. Häll kokosmjölken över och ta bort stjälken och strimla kaffirlimebladen. Tillsätt även dessa och låt koka tills köttet känns mört. Späd ev ut med havremjölk (eller vanlig om det inte finns allergier)
    Strimla sockerärtor och paprika och blanda i strax innan servering. Om det blir för starkt servera creme fraiche till
    Så himla gott.
    Lycka till.

  50. Min och familjens favoritsoppa är den här gulaschsoppan med nötfärs och natuligtvis en ordentlig klick creme friche, gärna med lite vitlök i :))

    4 port:
    400 g nötfärs
    1 burk krossade tomater
    2 morötter
    4 potatisar
    1 gul lök
    1 röd paprika
    smör att steka i
    1 msk oxfond
    1/2 liter vatten
    2 msk soja
    2 vitlöksklyftor
    2 tsk spiskummin
    1 tsk paprikapulver
    salt & peppar

    creme fraiche till servering, ev blandad med en pressad vitlöksklyfta

    Bryn köttfärsen. Hacka sedan lök, potatis, paprika och morot i små bitar och bryn detta i smör i en stor gryta. Tillsätt vatten, fond, kummin, paprikapulver, soja, pressad vitlök och krossade tomater. Häll i köttfärsen.

    Låt koka ca 30 min. Rotsakerna ska mjukna. Smaka av med salt & peppar och lite mer soja om det behövs.

    Rör upp creme fraichen och servera den till soppan. Servera gärna ett gott nybakat bröd till soppan också, grymt gott och den perfekta maten efter en lång härlig vårdag ute i solen :))

  51. Här är världens godaste svampsoppa, passar även bra som förrätt.

    4 portioner

    2 l blandad svamp
    2 st charlottenlök
    4 st vitlöksklyftor
    5 dl kantarellbuljong
    2 dl mjölk
    3 dl grädde
    200 gram chevreost
    salt, peppar
    olivolja, smör

    fräs svamp i en torr panna, spara gärna lite till garnering. Tillsätt olja el. smör och lök när svampen vätskat ur sig. Lägg över allt i en gryta/kastrull.
    Häll i buljong, grädde och mjölk. Koka upp och låt puttra en stund.
    Smula ner osten i soppan och smaksätt med salt och peppar. Red soppan om den är för tunn.
    Garnera med smörstekt svamp och persilja. Servera gärna med bröd.

  52. Familjens favoritsoppa på hösten. Mycket grönsaker och curry, det gillar vi!

    Zucchinisoppa (4 port )
    1/2 purjolök
    2 stora zucchini
    1 potatis
    2 msk smör
    1,5 liter vatten
    1 grönsaksbuljong
    2 vitlöksklyftor
    1 dl grädde
    200 gr hackad fryst spenat
    1 tsk curry
    1/2 tsk italiensk salladskrydda

    Skär zucchini , purjo och potatis i tunna skivor. Bryn de skivade grönsakerna på svag värme med vitlöken och curryn. Bryn i 10¬-15 minuter utan att det tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärningen och italiensk salladskrydda. Koka upp och koka under lock 25–30 minuter. Mixa soppan slät och fin med en mixerstav. Tillsätt grädden och den hackade frysta spenaten och koka upp. Servera soppan varm. Pressad citron kan vara gott till.

  53. Kräftsoppa
    Till fyra personer behövs:

    2 msk margarin

    2-3 finrivna morötter

    2 msk vetemjöl

    7 dl vatten

    1 dl vitt vin
    2 fiskbuljongtärningar

    400 g kräftost

    2 dl creme fraiche

    1 burk kräftrumpor i lag

    svartpeppar

    dill

    Gör så här:
    Fräs de rivna morötterna i smör och strö över vetemjöl. Späd med vatten, vin och tillsätt buljongtärningar och svartpeppar. Låt soppan puttra i cirka tio minuter och rör om med jämna mellanrum. Tillsätt mjukosten, creme fraiche, dill och låt småkoka ytterligare fem till sex minuter. Häll i kräftrumporna och smaka av.

  54. Det här är en soppa som är god och enkel att göra en stressig dag eller bara när du vill göra något enkelt men ändå gott efter din promenad i det kalla vädret, så att den dessutom värmer dig gott.

    Spexig Korv och nudelsoppa

    1 pkt Knorr krämig Grönsakssoppa
    1 pkt chorizo korv (ev om man vill ha en lite mindre stark korv Scans Kolbász)
    smör till stekning
    2 st paprikor, en röd och en gul
    3-4 pkt nudlar
    1 tsk paprika krydda
    1 tsk chilikrydda
    1 klyfta vitlök

    Gör så här:
    skär korven i lagom stora bitar, skiva paprikan i bitar och börja och fräs korven i smör och vitlök och när den nästan är klar släng i paprikan och fräs den lite kort. Koka nudlarna och värm upp soppan. Häll i korv paprika och vitlöks röran i soppan och krydda med chilikrydda och paprika kryddan efter egen smak (beroende på hur stark du vill att den ska bli.) När nudlarna är klara häll av vattnet och häll ner nudlarna i soppan. Klart! servera den med lite gräddfil om du så vill. smaklig måltid!

  55. Här kommer mitt recept:
    Morotssoppa med avocado
    4 portioner

    5-6 morötter (500 g)
    2 potatisar
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    olivolja
    12 dl vatten
    2 tärningar grönsaksbuljong
    1 msk färsk riven ingefära
    1 tsk rivet limeskal
    1-2 msk pressad lime
    ca ½ tsk sambal oelek
    salt
    1 dl pumpakärnor
    1-2 avocado
    1 paket bacon

    Till servering rostade pumpakärnor, avokado, knaperstekt bacon.

    Skala morötter och potatis och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i oljan utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka ca 20-25min. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. (Istället för ovanstående kan man använda Knorrs krämiga Grönsakssoppa, snäppet enklare men lika gott.) Blanda i ingefära, limeskal och saft och koka upp. Smaka av med sambal oelek och salt.

    Rosta pumpakärnorna i mitten av ugnen, ca 3 min i 250 grader. Pass upp så de inte bränns. Det går bra att rosta i en stekpanna också. (Jag brukar skippa kärnorna om det inte är säsong.)
    Knaperstek bacon, låt fettet rinna av på hushållspapper.
    Skär avokadon i tärningar och pressa över citrussaft.

    Toppa soppan med avokado, pumpa kärnor och bacon i bitar.

    Soppan görs lite titt som tätt här hemma och serveras då med nybakt (okej, ibland med köpt) bröd.
    De söta morötterna gifter sig bra med syrligheten från limen och ingefäran och sambal oelek ger soppan en välbalanserad styrka som mildras av avokadon. Pumpakärnorna och baconet ger lite nödvändigt tuggmotstånd. Soppan både mättar och smakar riktigt bra och med lite eget nybakt bröd så står man sig länge.

  56. Räddaren i nöden: Créme Ninon (kallar jag det för ärtsoppa så får jag skäll av min mor 🙂
    Creme Ninon är en soppa på gröna ärtor som går på nolltid att tillaga, är supergod och vill man festa till det lite extra så kan man ha i vitt vin eller champagne (jag gör den ofta till vardags och brukar då ha i det om jag har en flaska öppen, annars är den supergod utan ändå!)

    Stek en hackad gul lök i ca 1 msk smör i en kastrull tills den har mjuknat. Tillsätt 1 liter grönsaksbuljong (min absoluta favorit of all time: Renée Voltaires lantbuljong), ärtor (ca 500 g), låt koka i 3 minuter, mixa slät, tillsätt grädde (ca 1 dl) krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt koka upp, tillsätt eventuellt champagne eller vitt vin innan servering.

    Servera som den är eller med ett gott bröd till!

  57. Ädel soppa

    2 st gula lökar, hackade
    1.5 dl trattkantareller
    7 dlkraftig köttbuljong, 2 tärningar
    2 dlgrädde
    2 dlmjölk
    1 dlcrème fraiche
    2 msksoya
    3 mskrödvin
    70 ggräddädelost
    2 mskvetemjöl

    1. Ädel soppa
    Finhacka lök och svamp, som fräses i stekpannan.

    2. Lägg över i en kastrull.

    3. Häll på resten av ingredienserna och låt allt puttra en stund.

    4. Blanda ut mjölet med mjölken.

    5. Lägg sist i bitarna med grönmögelost och låt det smälta ner i soppan.

    6. Servera med en klick creme fraiche

  58. Detta är en stående favorit hos oss! Ljuvlig!

    Rosa Fisksoppa

    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    2 burkar krossade tomater
    2 msk chilisås
    1/3 röd chili
    1 dl vitt vin
    1 burk creme fraiche
    1 msk buljongpulver
    400 g vit fisk
    400 laxfilé
    400 g oskalade räkor
    1 burk kräftstjärtar
    (eller musslor)
    örter efter skafferi och smak
    grönsaksbuljong
    salt och vitpeppar
    färsk dill

    Fräs lök och vitlök. Tillsätt krossade tomater, chilisås, och örter efter smak. Smaka av med salt, peppar och chili, samt en rejäl sluring vitt vin. Låt småkoka länge, blanda sedan ner creme fraiche tills soppan antar en rosa skepnad. Lägg slutligen i fisk och skaldjur efter smak. Soppan är färdig när fisken är kokt, det tar bara några minuter. Avsluta med att ha i rejält med färsk hackad dill. Servera med aioli lite skaldjur samt rykande vitlöksbröd.

  59. Mättande tomatsoppa

    1 pkt Knorr Tomatsoppa med Mozzarella
    250g Tortellini
    2st Chorizo korv
    1st Paprika (röd/gul)
    1nypa Oregano

    1.Tillred tortellini:n enligt anvisningen för den.
    2.Skiva chorizon i halvcentimeters skivor
    3.Hacka paprikan
    4.Häll alla ingredienser i en kastull och låt koka upp och sjuda i 5 minuter.
    5.Portionera upp och strö över oreganon.

    Om barnen tycker chorizon är för stark byt den mot tex ostkorv.

  60. Linssoppa med kyckling

    3 dl linser
    6 dl vatten + lite till att späda med
    God buljong
    2 msk tomatpure
    2 vitlöksklyftor, pressad eller fint hackad
    1 morot, julienne
    1 kycklingbröst, smått tärnat
    1 gul lök, fint hackad
    tabasco, några stänk
    salt&peppar

    Bryn kycklingen. Ha sedan i löken och vitlöken. I med tomatpuren och släng ner linserna och rör runt. Häll över vattnet och i med buljongen. Rör om då och då. När linserna börjat mjukna men inte är genomkota så lägg i morottstrimlorna och låt koka tills linserna är genomkokta. Tillsätt lite mer vatten. Smaka av med peppar&salt och ha i några stänkt tabasco. Tycker du soppan är alldeles för tjock så späd med mer vatten.
    Vid serveringen är det fasligt gott att ringla lite vinäger över. Rödvins, balasamico eller någon annan god vinäger du har hemma. Det ger soppan lite mer syra och karraktär men kan uteslutas om man inte tycker om det 🙂

  61. Matigt mättande linssoppa, vegetarisk.

    Gör ofta en vegetarisk linssoppa hemma som uppskattas av både barn och man.
    Basreceptet är:
    3 dl röda linser
    1 liter vatten
    2 buljongtärningar
    1 strimlad purjolök
    1 gul grovt hackad paprika
    1 röd grovt hackad paprika
    2 skivade morötter
    salt,peppar och sambal oelek

    Strimla grönsaker och fräs på i lite matolja, tillsätt linserna, vatten, boljongtärningar och kryddor. Låt koka ca 20 minuter eller tills linserna kokat sönder och självrett soppan. Underbar smak av purjon. Går enkelt att variera med de grönsaker man har hemma, tex squash. Man kan göra den lite thai -inspirerad med hjälp av en skvätt kokosmjölk och lite currypasta. god och mättande!

  62. Här kommer mitt recept på min favoritsoppa som jag bjuder på både till vardags och till fest!

    Steffis Fisksoppa 5-6 port

    1 paket fryst torsk
    2 laxfiléer
    1 gullök
    2 vitlöksklyftor
    2 grovt rivna morötter
    1 grovt riven palsternacka
    1 paket passerade tomater
    ca 3 dl vatten
    1 tärning grönsaksbuljong
    3 msk fryst dill
    2 dl vispgrädde
    En nypa strösocker
    Salt
    Peppar
    Ca 500 gram frysta räkor
    En burk creme fraiche+en klyfra vitlök

    Tina fisken och dela den i kuber, ca 2*2 cm. Hacka löken fint och fräs den i en msk smör i en kastrull eller gryta ihop med fint riven vitlök. Tillsätt de rivna morötterna och palsternackan och slå på vatten, passerade tomater, buljongtärnimg, dill, socker, salt och peppar. Koka upp och lägg i fisken, låt sjuda ett par minuter innan du häller i grädden.

    Toppa soppan med skalade räkor samt vitlökscreme fraiche (creme fraiche som blandats med en klyfta pressad vitlök).

    Gott med en bit surdegsbröd som gräddats i ugnen med vitlökssmör i 220 grader i ca 10 minuter.

  63. Turkisk linssoppa.

    1 dl röda linser
    vatten
    1 stor potatis
    1 morot
    1 mellanstor lök
    1 vitlöksklyfta
    2msk smör
    chilliflingor efter behag
    torkad mynta efter behag
    salt&peppar

    Koka upp linserna i en kastrull med så mycket vatten som behövs för att täcka linsera. När det skummar vitt så tar du bort det med hjälpa av en sked.

    Skala och hacka grönsakerna i tärningar. Häll ner det i kastrullen med linserna och täck det med så mycket vatten det behövs för att allt ska täckas. Koka tills grönsakerna är mjuka och mixa med en stavmixer. Om du tycker soppan är för tjock så är det bara att späda ut den med vatten.

    Smält smöret i en stekpanna och häll i chilliflingor samt myntan och bryn det i ung. 1-2 min och häll det sedan ner i soppan och rör om. Salta &peppra.
    Gott med krutonger till.

    Samklig spis!

  64. Rebeckas smarriga jordärtskocksoppa med tryffelolja
    (2 personer)

    0,5 kg jordärtskockor
    2 schalottenlökar, finhackade
    2 msk Smör
    1 dl vitt vin eller matlagningsvin
    4 dl grönsaksbuljong
    1 dl grädde
    Några stänk tryffelolja
    salt och peppar
    Ett gott surdegsbröd
    Eventuellt 4 pilgrimsmusslor

    Stek löken i smör på låg värme, utan att den tar färg. Under tiden skrapar du av skalet på jordärtskockorna med en sked, så förlorar du inte så mycket av den dyra rotfrukten som om du använder en potatisskalare. Skär skockorna i mindre bitar och släng i tillsammans med löken. Sen häller du på buljong och vin, och låter det koka upp tills skockorna är riktigt mjuka (ca 15 minuter). Mixa till en slät soppa, tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar – jag tycker personligen att det är gott med rätt mycket peppar. Servera i skålar och stänk på tryffelolja lite snyggt och konstnärligt. Om du inte gillar tryffelsmaken går det lika bra med en god och smakrik olivolja. Servera med några skivor saftigt surdegsbröd och flingsalt.

    När jag serverar soppan som förrätt brukar jag nöja mig såhär, men är det till huvudrätt så steker jag upp ett par pilgrimsmusslor per person. Använd varm panna, generöst med smör och stek dem snabbt, ca en minut på varje sida beroende på storlek.

  65. Jag delar med mig av denna underbart goda & enkla soppan! 🙂

    KRÄFTSOPPA!

    2 Rivna morötter
    1 Klick smör
    1 Msk Mjöl
    1 Liter Vatten
    2 Fiskbuljongstärningar
    1 Burk Creme Fraiche
    1 Ask Kräftost (mjukost)
    Finhackad dill

    1. Ta en klick smör & fräs de rivna morötterna.
    2. Häll i Mjölet & rör om, Häll i Vattnet & lägg i buljongtärningarna.
    3. Koka upp & låt koka några minuter.
    4. Häll i Creme Fraichen & Önskad mängd dill.
    5. Ta i kräftosten (Ska ej kokas)
    6. Häll upp i en skål & Servera med en dillkvist

    (Det är väldigt gott att ha Foccacia till)

    Suuupergott & Enkelt & kan ätas både som huvudrätt & förrätt:)
    Smaklig måltid!

  66. Annas smaskiga spenatsoppa med frikadeller

    cirka 700 gram fryst, hackad spenat (drygt 1,5 påse à 450 gram)
    cirka 1 liter hönsbuljong
    1,5 dl vispgrädde
    2 msk vetemjöl
    salt, vitpeppar och muskot efter smak
    500 gram fläskfärs
    1 ägg
    salt och vitpeppar

    Koka upp hönsbuljong; börja med en mindre mängd, och späd senare till den soppkonsistens du vill ha. Lägg i spenaten, och låt den koka i fem minuter. Krydda med nymald vitpeppar och muskot. Rör ut vetemjölet med grädden. Vispa noggrant ned denna redning, för att undvika klumpar.
    Blanda ägget med färsen, salt och vitpeppar. Forma frikadeller, som du försiktigt plumsar ned i den sjudande soppan. Smaka av, och se om det behövs mera salt och vitpeppar.

  67. En soppa som går fort att göra när man är hungrig.
    Gittes snabblagade Röd Linssoppa! 4 portioner.

    Stek en finhackad lök mjuk i lite olja och tillsätt 2,5 dl (250 g)röda linser, 425 g konserverade krossade tomater och 1 liter grönsaksbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter. Rör ner lite hackad basilika och servera med en liten klick crème fraiche.
    Man kan även mixa soppan och då den blir krämigare.

  68. Enkel men ack så god ”sommarsoppa”

    Skala och dela sex potatisar i fyra bitar,förväll i saltat vatten i tio min.Häll av vattnet häll på röd mjölk så det täcker,tillsätt en hackad gul lök,en näve små buketter av blomkål,ärtskidor eller en dl frysta ärtor!Koka upp och sjud tills potatisen är mjuk,smaka av med salt och peppar!

  69. Färs soppgryta

    500g fläsk eller bland färs
    2 gula lökar i bitar
    600g vitkål i bitar
    4 morötter skivade
    10 potatisar i tjocka skivor
    2brk krossadetomater
    10 kryddpeppar korn
    4 lagerblad
    7dl köttbuljong
    salt och peppar

    Ta en stor gryta och bryn köttfärsen,lägg i grönsaker och lök
    Häll på bujong och krossade tomater
    Krydda och låt små koka i ca 1 timme

    Vid servering stör över lite persilja.
    Soppan är nästan godare nästa dag 🙂

  70. Trattkantarellsoppa

    1 Liter förska eller 1 dl torkade trattkantareller
    2 msk smör
    6 dl buljong, om man inte har hemmagjord ta en grönsaksbuljong
    2 dl vispgrädde
    2 msk maizena
    50 g mögelost, vilken favoritsort som helst
    1 msk tomatpuré

    Fräs svampen i smöret, strö över maizenan och rör om. Tillsätt buljong, grädde ost och tomatpuren. Låt koka i 15 minuter. Smaksätt med salt och peppar. En snabb och supergod soppa med lite sting i.

  71. Nässelsoppa är vår absoluta favoritsoppa 🙂

    1 stor el 2 små lök(ar)
    2 liter förvällda nässlor

    Finhacka löken och sautera i en kastrull. I med nässlorna. Häll i

    5 dl hönsbuljong
    3,5 dl creme fraiche
    1,5 dl grädde

    Låt koka ihop några minuter, mixa soppan och smaksätt med salt och peppar. Till soppan serverar jag ägghalvor.

    Smaklig spis!

  72. Här kommer ett recept på en jättegod fisksoppa. Den är snabblagad och mycket lätt att göra samtidigt som den är lyxig.

    Fisksoppa

    400g torskfile
    1 pkt Knorr tomatsoppa
    1 lök
    1 pkt saffran
    1 tsk salt
    1,5 dl vatten
    1,5 dl grädde
    0,5 dl dill
    100g räkor

    1. Fräs löken i smör
    2. Tillsätt saffran
    3. Häll i vatten+grädde och koka upp
    4. Lägg i den skivade torsken och sjud fisken i 10 min
    5. Häll i tomatsoppan och låt den bli varm
    6. Lägg i dill och skalade räkor och servera

  73. Bulgarisk Linssoppa! Familjens favorit!

    Ingredienser:
    2 dl gröna eller röda linser
    2 gula lökar
    1 msk olja
    1 liter vatten + 2 st buljongtärningar
    1 msk paprikapulver
    1 tsk salt
    1 st lagerblad
    1-2 st vitlöksklyftor
    1 burk (ca 400 gram) krossade tomater
    ½ tsk socker
    ½ tsk vinäger
    (½-1 tsk stött timjan)
    Gör så här:
    Skölj linserna väl. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomater med spad.
    Koka under lock på svag värme tills linserna är mjuka, gröna linser 30-40 minuter, röda linser 8-10 minuter. (De röda linserna blir gula efter kokning.)
    Smaka av den färdiga soppan med socker, vinäger och eventuellt mer kryddor. Späd med lite vatten om soppan verkar tjock.

    Vi älskar denna soppa!
    vh
    Mamma Monika

  74. SOM jag drömmer om en Le Creuset-gryta! Jag vet inte hur många år jag besökt köksaffärer och suktat över de fina grytorna. En riktigt bra, tjock, emaljerad botten är helt oslagbar när man ska laga soppor och grytor. Problemet är att Le Creusetgrytan är för dyr för att rymmas i min budget.

    Jag skulle bli fullständigt överlyckling om jag vann en gryta. Jag är helt säker på att den skulle användas många, många gånger under hela livet.

    Jag älskar soppor och har ägnat den senaste tiden till att komma på vilka som verkligen är de absolut godaste. Bidraget blir ”Skummig majssoppa medbacon quesadillas”.

    http://frkdill.blogspot.se/2012/01/skummig-majssoppa-med-baconquesadillas.html

    För många år sedan blev jag bjuden på en majssoppa som var så otroligt god. Mustig smak där majsens sötma balanserades väl och soppan hade en härligt skummig konsistens. Sedan dess har jag experimenterat och kommet fram till ett eget recept. Majs är en smart bas till en soppa eftersom man alltid kan ha det på lut i frysen. Tillbehör till soppor är viktiga. Majssoppan serverar jag helst med baconquesadillas.

    Skummig majssoppa med baconquesadillas, 2 port

    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 selleristjälk
    1 msk neutral rapsolja
    3 dl frysta majskorn
    5 dl kycklingbuljong (vatten+fondkoncentrat från flaska)
    2 msk färdig tacosås, eller några hackade inlagda jalapenos
    1 dl grädde
    salt och peppar
    1 dl lättmjölk
    färsk koriander, tacokrydda och några sparade majskorn att toppa med

    4 tortillabröd
    2 msk smör
    2,5 dl riven lagrad ost
    1/2 paket bacon
    1/4 purjolök
    Santa Marias chipotlepasta efter smak (den är stark, men jag vill ha ett par msk)

    Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka selleri. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kycklingbuljongen och koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter. Häll i majskornen, tacosåsen eller jalapenon och låt allt bli varmt. Mixa soppan ordentligt med stavmixer. Om man vill ha en slätare soppa, pressar man soppbasen genom en trådsil så att majsskalen kan tas bort. Häll i grädde, koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

    Knaperstek bacon. Bred tortillabröden med smör och sedan chipotlepasta. Skiva purjon fint. Fördela ost, purjo och bacon över tortillabröden och lägg ihop två och två. Stek på hög värme i en torr stekpanna så att osten smälter och bröden får fin färg. Klipp i trekanter.

    Mixa sopppa just innan servering. För extra skum värmer man lite lättmjölk och vispa den skummig. Toppa soppan med mjölkskum, majskorn, färsk koriander och lite tacokrydda. Servera tortillatrekanterna till.

  75. Jag är inte särskilt förtjust i soppor, beror nog mest på att jag tvingats till flytande diet i flera veckors tid två gånger i mitt liv. Man hinner bli rejält trött på soppor till slut!

    Men en riktigt varm sommar är det gott med en svalkande gazpacho. Snabbt och lätt i värmen och då det inte behöver kokas något kan man alltid servera den i den snygga Le Creuset-grytan istället! Hoppas jag vinner en… 🙂

    Gazpacho
    8 personer
    6 mogna kvisttomater
    2 skalade gurkor
    1 röd paprika
    1 grön paprika
    1 gul paprika
    2 schalottenlökar
    2 vitlöksklyftor
    4 skivor vitt färskt bröd
    3 dl tomatjuice
    2 msk rödvinsvinäger
    1/2 dl (oliv)olja
    1/2 dl färsk basilika och/el bladpersilja
    salt och peppar
    1 msk citronsaft
    svartpeppar
    socker (kan uteslutas)

    Skär ner nästan alla grönsaker i grova bitar och lägg dem i en bunke. Det är gott att spara en del av paprikan, gurkan och tomaterna och hacka smått och strö över soppan som garnering, även lite mer tuggmotstånd!

    Skär löken och vitlöken i tunna skivor och blanda dem med grönsakerna. Smula ner brödet i bunken och häll på tomatjuice, rödvinsvinäger och olivolja.

    Tillsätt basilika (och el bladpersilja), men spara lite till garneringen, och smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Låt det hela marineras i 1 1/2-2 timmar.

    Mixa soppan så slät som möjligt och smaksätt vid behov med mer salt, svartpeppar och eventuellt en gnutta socker. Servera gazpachon kall, gärna med vitlöksbröd och skaldjur till (om man nu gillar skaldjur).

  76. Här kommer en god och lättlagad köttfärssoppa som blivit mångas favorit!

    Receptet är för 4 personer.

    300 g nötfärs
    1 gul lök, finhackad
    1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad
    Olivolja eller smör till stekning
    3-4 potatisar, skalade och delade i små tärningar
    1 paprika, tärnad
    3 msk tomatpure
    1 dl grädda (såklart godast med vispgrääde, men matlagningsgrädde fungerar också bra)
    6 dl standardmjölk
    1 msk Knorrs kalvbuljong, flytande eller en tärning köttbuljong
    1 tsk torkad oregano
    salt och peppar

    Till servering
    thaisås
    gräddfil/creme fraiche
    färsk oregano för garnering

    Fräs köttfärs, lök och vitlök.
    Tilsätt potatis och paprika och fräs ytterligare någon minut

    Häll över i tjockbotnnad kastrull och tillsätt mjölk, grädda, buljong och kryddor. Låt koka ca 15 min.

    Garnera med gräddfil, färsk oregano och lät gästerna smaksätta med thaisås. Vi serverar såklart soppan i våra små Le Creuset skålar. 🙂

  77. En ljuvligt god, krämig och miljövänlig soppa

    4 portioner

    2 gula lökar
    4 vitlöksklyftor
    1 röd chili
    2 msk ingefära
    1 msk kardemummakärnor, lätt mortlade
    1 msk gurkmeja
    2 kanelstänger
    3 msk olivolja
    1 förpackning passerade tomater
    1 burk kokosmjölk Eldorado
    2 grönsaksbuljontärningar
    2 dl röda linser
    1 dl gula linser
    200 g färsk spenat

    Låt linserna ligga i blöt ett par timmar. Hacka lök, vitlök, chili och ingefära, låt allt svettas i olivoljan. Tillsätt gurkmejan, kardemummakärnor och kanelstängerna. Låt svettas en kort stund. Tillsätt de passerade tomaterna och kokosmjölken. Koka upp. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt linserna och låt dessa koka 20-30 minuter, till de blivit mjuka. Eventuellt kan du behöva tillsätta någon deciliter vatten eftersom linserna sväller efter hand. Riv spenatbladen och lägg i soppan. Njut soppan som den är eller tillsammans med ett Libabröd som du doppar.

    En underbar soppa som både är miljövänlig och råder husmorsbot på förkylningar =)

  78. Detta är min bästa soppa, eftersom att den är lättlagad, smakrik och relativt budgetvänlig. Jag, som student, brukar passa på att laga den när jag kommer över billiga, färska champinjoner i mataffären. Resterande ingredienser finns i regel i mitt basförråd! Jag kallar den rätt och slätt för Evas champinjonsoppa.

    Receptet avser 4-5 portioner

    2 liter färska champinjoner, skivade
    3 gula lökar, hackade
    3 vitlöksklyftor, hackade
    4 dl mjölk
    2,5 dl grädde
    3 dl vitt vin
    vatten efter behov
    3 msk soja
    2 msk vitvinsvinäger
    2 msk ostronsås
    2 msk olivolja
    2 tärningar svampbuljong
    4 msk tomatpuré
    1 msk smör

    3 msk fryst eller färsk, hackad persilja
    salt
    svartpeppar
    maizenamjöl
    créme fraiche

    Förväll svampen i en stekpanna och ös sedan över den till en gryta.

    Stek löken i smör och rör ner den tillsammans med svampen.

    Slå på mjölk, olivolja och vatten så att svamp och lök täcks av vätska. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

    Tillsätt resterande vätskor och smaksättare. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter.

    Om du vill ha en tjockare konsistens, tillsätt någon matsked maizena. Använd med fördel en tesil för att undvika för att mjölet klumpar sig. Låt soppan sjuda ytterligare några minuter.

    Smaka av med salt, peppar och persilja.

    Servera med en klick créme fraiche toppad med persilja.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..