Ostgratinerad broccoli med knaperstekt fläsk, servera med spagetti eller som LCHF

Ikväll blev det kylskåpsrens av ett par broccolibuketter och några små parmesanbitar som bara låg och väntade på att bli nedrivna i en god ostsås… Hittade lite skivat, rimmat fläsk i frysen också och då kom jag på ”gratinerad broccoli med knaperstekt fläsk och ostsås”. Gott, eller vansinnigt gott! 😛 Som lchf vill jag nog ha lite stekta champinjoner till men annars servera med en god pasta. Skjuts in i ugnen en tio, femton minuter gör att man får lite extra tid att städa upp i köket också, inte alls så dumt med två flugor i en smäll innan middagsmaten ska dukas fram!

Det här behöver du : 
3 broccolibuketter
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Några droppar D´Elidas chilissås

Ostsåsen (ca 6-7 dl)
1½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (hälften mjölk/hälften vispgrädde)
½ burk creme fraiche (1 dl)
1 krm vitpeppar
½ krm riven muskotnöt
2 dl riven parmesan
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör allt på en gång! En kastrull till att koak broccolin, en till såsen och en panna till att knapersteka broccolin. Förbered en smord ugnsfast form allt kan gratineras i.

Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av i durkslag och lägg i en smord ugnsform.

Skär fläsket i minte bitar/strimlor och knaperstek i panna tillsammans med finhackad gul lök. Droppa i några droppar D´Elidas chilisås om du vill lite hetta/chilismak.

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och vispa ner vetemjölet till en slät kräm. Späd med gräddmjölk och fortsätt vispa. Låt koka på låg värme. Tillsätt creme fraiche, vitpeppar och riven muskot. Låt såsen puttra ca 10-15 min. Riv ner osten och vispa såsen slåt. Smaka av med salt.

Häll ostsåsen över broccolin i gratängformen, strössla över det knaperstekta fläsket/löken. Avsluta med lite extra riven ost, (här använde jag vanlig hushållsost).  Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min tills allt fått fin färg. Vill du äta enligt lchf så ät som det är, ev lite smörstekta champinjoner till, eller så serverar du tillsammans med pasta/spagetti.

Knaperstekt fläsk med gul lök och svartpeppar, några droppar D´Elidas chilisås också!

Ostsåsen småputtrar…

Broccolin är förvälld och på plats i ugnsformen.

Häll på ostsåsen.

Strössla över knaperstekt fläsk & lök.

Toppa med lite riven ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min.

Koka under tiden spagetti till de som önskar.

Färdig!

Klar att servera som den är (lchf) eller med pasta!

Grymt gott, krämigt, ostigt! 😉

  1. Helt klart ett recept som måste testas!

    Skulle även kunna tänka mej att prova med ädelost och kanske bacon istället för parmesan och fläsk, eller bara byta ut en av dom istället för båda…

    Ett bra recept som inbjuder till egna idéer när man ”tar det man haver”!

  2. Nam nam vad det såg mumsigt ut! Är solokvistar jag i lillan i helgen .. detta låter bra som fredagsmat för oss, (kan nog nästan övertyga henne om att det är paj, som hon just nu är heeelt tokig i)

  3. Det ser fantastiskt gott ut!
    Ska laga detta till middag ikväll och se om jag lyckas lura mannen att äta broccoli 😉
    Och det var underbart att läsa detta inlägg med punkter istället för utropstecken, i mitt huvud låter du nästan arg när du avslutar en mening med utropstecken.
    Haha.

    Ha en fin dag!

  4. helt underbart gott va det… även om det fick bli creme fraich med paprika och chili….

    och med smörstekta champinjoner till… jag kan nog vänja mig vid lchf 🙂

    ännu ett recept som läggs till göra-om- arkivet i datorn..

    tack än en gång för en grymt inspirerande blogg… kram D

  5. goooooott!!! Både med pasta eller utan 🙂 Om man ska göra rätten lchf kan man kanske reda såsen med philadelphia? mjöl är ju ingen höjdare..

    kram och ha en fin kväll! är blir det totalt icke-lchf-pizza 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..