Kryddburken 2012 i samarbete med muurikka!


Jag är idag strålande glad att kunna presentera denna nyhet för er vilket glädjer mig enormt! Under 2012 kommer jag påbörja ett samarbete med muurikka! Ingen har väl undgått vad en muurikka är hoppas jag?

OM så skulle vara fallet hittar ni tillika recept & tillagning
under min rubrik muurikka här >>

Ett samarbete med distributören för muurikka är för mig en stor hjärtefråga i grund och botten! Muurikkans härkomst från Finland och dess användningsområden främst i de norrländska fjälltrakterna ger mina barndomsrötter extra näring.

Min vilja att förmedla mat och recept i ett vildmarks-paradis med sprakande eld, friska vindar, träbänkar, renskinn och levande natur är precis så mitt hjärta tänker om mat i stort! Man ska leva gott, man ska äta gott, man ska äta allt, men inte alltid! Recept, tankar och filosofier kring min matlagning har ett djupt rotat fäste till norrland där jag är född och till viss del uppvuxen!

Hur mycket jag än älskar mitt Öland idag med kroppkakor, lufsa, de lokala primörerna och jordgubbarna som frodas om sommaren så är det bara en bråkdel av vad min själ säger åt mig är ”rätt och riktigt” när jag tänker på mat! Det finns så mycket jag vill men som inte levs ut till fullo såsom jag många gånger önskar eller tänker.

När det handlar om matlagning kan man influeras av mycket från olika länder och län. Av resor, platser, människor mm. Man inspireras och därefter konspirerar man ihop en egen teori som i praktisk lag visar sig komma till sin rätt när skrift och bild möts. Där har vi personlig matlagning. Men det finns nåt djupare under ytan av influenser och nyheter, det finns rötter till allt, vare sig man vill gräva djupare eller inte så finns dom där… Jag vill gräva djupare!

Vad jag menar enkelt förklarat är; att maten och recepten jag skriver om kommer såklart från mitt hjärta med all den inspiration och influens som sig bör i mitt liv här och nu. Men långt där inne, allra längst in, väldigt dammigt, ligger de orörda, olästa receptbladen, tankarna och idéerna som jag inte ens ventlilerat för någon, en alldeles orörd värld som jag förträngt eller snarare skjutit framför mig lika mycket som jag saknat… Den norrländska maten och stämningen därtill…

Nu blev det djupa ord här men ni som följt min blogg och känner mig närmare och har kunnat läsa mellan raderna och vet hur jag menar. Norrland är för mig ett tomrum som nu ska fyllas med mat, kärlek och recept med hjärtat på rätt ställe!
Ni som fortfarande sitter med lillfingret i mungipan och ögonbrynen i pannan ni kommer få se vad jag menar… Det lovar jag!

Samtidigt som jag delger er det innersta av mina känslor så tackar jag ödmjukast distributörerna av muurikka för den ärofyllda förfrågan jag fått om att ensam i matbloggsvärlden frambringa ett samarbetet tillsammans med er.

Från själ & hjärta till rejäl och riktig matlagning!

 

 

 

Självklart kommer Kryddburken fortsätta verka som den matblogg den är med att bringa recept precis så som ni känner igen mig, jag kommer bara att lägga extra krut & kärlek på maten till muurikkan och visa er mer av min personlighet!

Bjuder på lite norlandsbilder…


Pappa Dennis i de norrländska markerna…

Frostens årstid i norr där ”bilen” alltid startar! 😉

Torneträsket och lapporten i horisonten.

Översta fotot; Pappa Dennis & syster My på fjällvandring (Kebnekaise).

 1. Spännande, detta kommer att bli så bra! När jag tänker på dig Linda, finns ett stort Norrland med där. Grattis till både dig och muurikka, lycka till.

 2. Det märktes tydligt förra året att Muurikka verkligen låg dig varmt om hjärtat. Det lyste igenom både i text och bilder.
  Så vad spännande, för alla parter, detta samarbete kommer att bli!
  Ska bli roligt att fortsätta följa med på din resa genom matens värld! Tack för all inspiration du skänker!

 3. åå va spännande … då gäller et att hålla alla tummar och tår att just jag vinner en Murrika i tävlingen som de har så jag kan fortsätta att följa dina recept till pu nkt och pricka !!!! ( jajaaaa och vinner jag inte så kan man säkert övertala maken att det just är en sådan vi inte riktigt visste att det var den vi ssknade förrän vi har en !!!:))) Kramen anna

 4. Stort grattis, Linda!

  Låter jättekul och spännande. Nu längtar jag ännu mer efter att vi ska bli klara med vårt projekt på landet så att vi kan införskaffa muurikka och börja brassa käk i/på den.

  Ser fram emot god mat och lockande bilder!

  Trevlig helg!

 5. Hej Linda … jag förstår precis dessa ord ända in i hjärtat. Och maten på Muurikkan är gudomlig + allt annat du får med på köpet att vara ute tillsammmans och äta ute och lukta rök typ en vecka efter varje måltid… känns som man är hemma i Lappland… bilderna gjorde mig tårögt…har själv bott i Abisko så dessa bilder med Lapporten skotern fjällen ….rysningar… skall till kiruna nu i slutet på April och då är det skidtur som gäller måste få låna ett par skidor och åka upp till Edna stugan (Ednamavaare) minnen i massor..Kram Annica…. Dette kommer du att fixa galant finns ju i din själ….jag kommer att följa

 6. Så härligt, vi har ju verkligen märkt att den är en storfavorit hemma hos er. Önskar så att vi hade utemiljö som passade, men en balkong i stan är nog inte bästa läget. Precis så vi vågar använda grillen att röka i därute… Och utan bil är den väl inget man så lätt drar iväg på utflykt med heller:)

  Grattis och fortsatt fin helg på dej.

 7. Tjohooo vad roligt! Jättestort grattis! Både jag och sambon har tävlat i förhoppning att vinna en Murrikka :-). Det var även kul att se en lite djupare bit av dig som vi inte är så vana vid. Efter många års följande av dig, 4 år något tror jag bestämt att det är, minst, så tröttnar jag aldrig. Tack för din fantastiska inspiration!

  Och tack för goooooda Ballerinacookies! 😀

 8. Åh vad härligt, grattis 🙂 Vi har en Murrikka som vi använder lite då och då. Jag får dock idétorka när det gäller variation av maträtter så du är en ovärderlig inspirationskälla där. Ser fram emot fler tips. kram från Jämtland

 9. Hej Linda, kan tala om att tack vare dig finns det även en Muurikka i Holland!! 🙂 (Bor här sedan 9 år tillbaka med min lilla familj 😉
  Mina man fick syn på Muurikkan när jag läste på din blogg och blev helt salig. Kanadensare som han är älskar han allt vad bbq och laga mat på öppna eldar heter! Så i julas fick han en Murrikka i julklapp av min syster och vi invigde den för några veckor sedan tillsammans med en svensk vännina till mig här (hon kommer från Gävle ;-),hon tog med sig äkta renkött som vi sedan lagade till på Muurikkan,att det sedan var ganska kallt ute och stjärnklar himmel gjorde det att vi båda fick en smula hemlängtan när vi satte tänderna i renskaven! 😉
  Så ser fram emot goda recept till Murrikkan,för den lär bli välanvänd här hemma hos oss!!:)
  Tack för en härlig blogg med goda recept och fina bilder!

 10. Oops,ett litet misstag smög sig visst in i min text ovan..min vännina är från Gällivare,inte Gävle! (Hon läser oxå din blogg så måste rätta mitt misstag så hon inte blir arg på mig! ;-)) hahaha )

 11. en dum fråga kanske men vad behöver man för att kunna använda en murikka? Förutom själva murikkan då förstås? jag bor i ett vanligt villakvarter och vill i så fall kunna använda den i min trädgård. vad behöver jag göra då för att det ska funka så bra och så smidigt som möjligt? tycker det verkar jättespännande.

 12. Grattis!! Jätte roligt, mat på muurikka är ju såå himla gott! Har följt din blogg i snart 1 år, hittade den av en slump och är ju förstås ett stort fan av matlagning så jag fastnade 🙂 Som norrlänning ser jag fram emot att fortsätta följa din härliga inspirerande blogg! Ha det gott med hälsningar från Kalix 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..