Bloddpudding, vitkål, knaperstekt bacon och lingonsylt! – Det tycker väl ALLA om???

Blodpudding äter väl alla, trodde jag… Men efter en ”todo-status” på facebook förstår jag nu att många verkligen _avskyr_ denna rätt. Med benämning, äcklig, vidrig, inte människoföda etc etc… Men många kommentarer var också tvärtom vilket glädjer mig! Det är inget fel på blodpudding! Välj en sort med inte så mycket socker i och gärna med riktigt blod istället för blodpulver så är det en nyttig och fullvärdig måltid tillsammans med rätt tillbehör! Billig dessutom!

Ja, den innehåller ju blod förstås, en inälvsmat som många rynkar på näsan åt! Men en miljösmart maträtt då jag tycker om när man tar tillvara och ÄTER av allt från en slakt, inte bara kotletter och fläskfilé! Men självklart är smaken som baken!

Själv åt jag kall blodpudding direkt från skärbrädan när jag var liten… 😉 Här hemma gillas rätten av samtliga i familjen!! Att den är fullproppad med järn som vi kvinnor kan behöva lite extra av, ja andra med för den delen är ju ett stort plus! Jag serverar blodpudding tillsammans med en vitkål/persiljasallad med en liten skvätt olja, ättika, salt och peppar! Knaperstekt bacon och lingonsylt!

Stekt ägg var det någon som hade till, det lät gott! En annan hade falukorv till men det tycker jag blir lite kaka på kaka… Eller? Hur äter ni blodpudding eller blodkorv? (Ja, ni som nu äter det då förstås!) 😛

Blodkorven är mer känd här nere i söder och det är egentligen inte så stor skillnad förutom att ”halvmånen” är en smet som hälls i form och kokas i vattenbad och korven är lite tjockare i konsistens och fylls i fjälster, ibland även med russin och sedan kokas.

För några år sen gick jag nästan dagligen omkring med torkad blodpudding i tärningar i jackfickan… Nån som kan gissa till vad och varför?? 😉 (Detta får nog anses som överkurs dock)

*JUST DET! 
Måste ju tipsa om hur jag tillagade blodpudding när Joline var liten! Runt 1år gammal nånstans där, introducerade jag blodpudding i små små bitar som jag stekte i mjölk! Inga hårda kanter och hon älskade det! Prova!

itkålssallad med blodpudding är bara sååå gott! Men det behövs lite olja/ättika tycker jag, annars blir det väldigt ”rå” seg konsistens.

 1. Det kan vara gott ibland 😉 Bacon o lingon serveras här men jag är uppvuxen med stekt blodkorv med massor av russin, detta på dansk rågbröd med smör på och strösocker på korven…låter konstigt men jag kan fortfarande känna smaken fast det säkert är 40 år sen jag åt det ;))) Vi hade också torkade bitar i flickorna ett tag…Mozart var tokig i dem ;))
  kram susanne

 2. Jag håller med, jag fattar inte vad problemet är när det gäller blodpudding. Det SMAKAR gott, så varför rata det för att det innehåller blod? Kött är muskler och det fryner få åt, trots att muskler och blod är A och O.

 3. Jag har tyvärr inte lärt mig äta blodpudding men minns att jag tyckte om blodplättar när jag var liten och bodde i Finland. Här har jag dock inte sett det. Mannen och barnen äter gärna blodpudding när jag inte är hemma. Då brukar det bli med svampstuvning till.

 4. Gott, gott, gott… hade nästan glömt bort att det finns 😉 Nästa gång jag är hemma i Sverige blir de det en dag – med lingonsylt!

 5. Jag älskar blodpudding och äter det tyvärr alltför sällan. Konstigt egentligen för det är ju både billigt och gott. Till blodpuddingen ska det vara pappas lingonsylt, knäckebröd och iskall mjölk – då är jag nöjd.

  Hmmm, torkad blodpudding? Måste ha varit när Dalton var valp? 🙂

 6. Åh här hemma älskas det av både mamma, pappa och barn! Mest av barnet som skulle kunna äta lika mycket som både mamma och pappa tillsammans om han fick 😀
  Vi äter oftast riven vitkål och lingonsylt till men ibland med bacon eller med keso (inte så ofta men det händer).
  Gott är det iaf! 🙂

 7. Haha, Susanne!
  Jag fick fundera ett tag över det där stavfelet! 🙂 Men din beskrivning med danskt rågbröd lät inte alls tokig, tror jag hade tyckt om det!

  Torkad blodpudding ja…
  Visst är det till hundarna man torkar blodpudding i ugn som är ett perfekt godis/belöning när man tränar! Dock inte när Dalton va valp för han har inte mage till de… Men under alla mina år på SBK som när jag höll kurser och tränade räddning med Axa osv då gick det åt blodpudding minsann! 😉

  Anna!
  Svampstuving, det var nåt nytt?! Ska nog prova…

  Iskall mjölk ja! Det är ju ett måste till!
  /Linda

 8. Tjena! Jag gillar din blogg och du har gjort så gott allting.
  Det är roligt att få läsa goda rätter.
  Lustigt att jag åt blodpudding lunchen idag. Sedan jag fick se din ny inlägg om blodpudding lustigt hihi. Där med om vitkål det har jag inte tänkt på. Det ska jag prova.
  ha så gott Mvh Lotta

 9. För mig går det i väldiga vågor, ibland älskar jag det och ibland mår jag illa av tanken. Keso och hemgjord lingonsylt ska det i alla fall vara till.

 10. Något jag däremot alltid älskar är paltbröd, det är nog bland det godaste jag vet tillsammans med stekt fläsk och en riktigt tjock vitsås

 11. Finns visst många varianter.. hemma hos mig blir det blodpudding med knaperstekt bacon och sirap 🙂 sött, salt och beskt gifter sig bra. Har haft lite svårt för den ”svenska” varianten med Lingon..

 12. Jag har inte sakat blodpudding sen jag var liten (men då bodde jag i Skåne så då hette det blodkorv då) så jag har ingen aning om jag tycker om det. Gissar att det är ok, men det är ju inget jag längtar efter…

 13. Åh, jag älskar blodpudding! Helst vill jag ha knaperstekt bacon, mormors lingonsylt och rivna morötter till. Då är jag lycklig. Fast jag låter bli att dricka mjölk till eftersom produkter med kalcium i hämmar järnupptaget.

 14. Blodpudding är gott! Däremot så vill jag bara påpeka att man för järnupptagets skull inte bör dricka mjölk till (trots att iskall mjölk är den godaste drickan). Mjölk och järn tar nämligen ut varandra, så dricker man mjölk till tar kroppen inte upp järnet från blodpuddingen. Kan vara värt att ha i åtanke om man äter blodpudding för att få i sig extra järn!

 15. Här hemma är ”radhusbiffen” en räddningsplanka. Med lite stekt potatis,som man steker efter baconet i fettet,mums! Lingonsylt såklart,vitkål yes! och en stor klick senap,så himla gott!

 16. Blodpudding med stekt bacon o lingonsylt – bra och god ”snabbmat”. När jag var liten var jag med mamma och gjorde egen blodpudding efter slakten. Vi stoppade även korv, gjorde pölsa och korvkaka, och tungan togs tillvara på och benen kokades av till buljong. Jag är inte jätteförtjust i inälvsmat men i dagens slit och släng-samhälle får vi nog börja äta allt på djuren, vi kan inte bara äte filé hela tiden.
  Mamma serverade mjölkstuvade makaroner till den stekta blodpuddingen, det förstår inte min man…

 17. Jag vill gärna ha filéad apelsin till min blodpudding – istället för lingonsylt. Knaperstekt bacon och vitkål eller morötter till. Om det inte är apelsinsäsong så kan det fungera med hemmagjort äppelmos till.

 18. Mamma brukade göra sallad av rivna morötter och apelsin till blodkorven. Vi äter det nog varannan vecka till lunch här hemma. Med knaprig bacon och rårörda lingon

 19. Jag minns att skolmaten förstörde det där med blodpudding. Ibland serverades den (liksom leverbiffen) nästan rå… ingen höjdare. Men hemma åt jag vad jag kan komma ihåg. Inget jag längtar efter idag och inget vi äter då ingen i min familj gillar det.

  Kan dock tänka mig att det blir gott med både vitkål, bacon och lingonsylt till… och apelsinen till efterrätt för att ta upp allt järn lättare!

 20. Blodpudding är ju så mumsigt! I vår familj har vi alltid ätit det tillsammans med lingonsylt och grädde, något folk brukar rynka på näsan åt. Sen ska blodpudding aldrig vara stekt som ”skosulor” de blir aldrig goda.

 21. Jag älskar blodpudding men inte min make men jag gör den ändå mer till mig bara..Här äts den med potatisbullar,fläsk,rå rivna morötter och han lingonsylt men eftersom jag inte tycker om lingonsylt tar jag (håll i er nu)JORDGUBBSYLT!

 22. Tss, vadå överkurs med torkad blodpudding i fickan ;). Mer standard säger jag! Du tränade ju hund såklart :D. Såg allt en gammal bild på en Riesenfröken som bestämt var utbildad räddningshund (visst var det Riesen)! Jag är själv aktiv, dock med annan ras (Rottis) :).

  Och ang. blodpudding, jag äter det med bacon och smör, tycker det är gott ibland men inte jämt direkt..

 23. Torkad blodpudding är toppen som hundgodis! Min hund älskar det 🙂 plus att det blir inte kladdigt i fickan.. Provade med köttbulle men det rekomenderas inte, kemtvätt direkt! Haha

 24. Jag älskar blodpudding och har alltid gjort! Tyvärr är jag ensam om det i familjen så det blir inte så ofta jag äter det. Måste bara inflika med en liten grej….om du vill tillgodogöra dig järnet i blodpuddingen så ska du INTE dricka mjölk till. Lite apelsinjuice gör att kroppen tar upp järnet myyycket bättre! Mjölkprodukter hämmar upptaget av järn. Det gäller eg. alla järnrika produkter som tex leverpastej,m.m.

  Kram!

 25. Gott med blodpuding och billig vardagsmat. Har en son på 6 år som äter det istället för pizza när vi andra äter det. Fick gömma blodpuddingen i kylen när han var midre skulle ha det som frukost. Kristina D

 26. hmm ska nog ta å käka detta nån dag… så kan voffen få lite godis åxå… vitkålssallad med mandariner fick vi i skolan… eller om det va ananas… nåt gott i alla fall…

  du får allt att låta som en ren delikatess… det är imponerande.. 🙂

 27. Mm, jag tycker blodpudding är jättegott. Gärna med lingonsylt och bacon till.
  Kan verkligen längta efter det. Men älskar även blodkorven med russin i.
  Kan även äta den kall innan jag steker den 🙂

 28. Vi har alltid stekt potatis eller potatisbullar till blodpuddingen,ibland stekt ägg eller lite bacon eller stekfläsk,och så lingon förstås,jag som har lite annorlunda smak(säger min man) äter gärna surkål till,bra med mycket c-vitaminer som finns i surkål,obs inte den konserverade varianten.

 29. Med ägg, bacon, lingon och kall mjölk

  och JOOOO man kan visst dricka mjölk till blodpudding, HEMjärn som finns i blod hämmas inte av kalcium det är bara icke hemjärn som hämmas (dvs sånt som finns i grönsaker bland annat)

  Sonen älskar lättstekt blodpudding (han är dryga året) i stavar

 30. Jag har alltid gillat smaka ny mat och brukar kunna äta det mesta men blodpudding är den enda maträtt som faktiskt givit mig kväljningar, och det vid första tuggan. Då var jag ändå rätt inställd på att jag skulle tycka om det. Så, nej ”alla” gillar det inte.

 31. När vi har ätit blodkorv har det varit tillsammans med lingonsylt och massor med rivna morötter. I skolan brukade vi få potatisbullar och tärnat fläsk/bacon till det också. Helt ok enligt mig, men har alltid varit skeptisk till de där russinen.. 😛

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..