Franska macarons, snart är det dags! Måste bara provsmaka först…


Franska macarons, svenskt uttalat; makroner! Fy bubblan va goda!! Små, söta, färglada, ”marängiga” pastellbubblor som bara försvinner i munnen! Nu ska jag erkänna att idag 2012 den 17 januari är alltså första gången jag provsmakar en makron! Jo, det är sant!!

Och vid det här laget så kan jag nog också kora mig själv som den sista matblogg i sverige som ännu inte bakat makroner! För jag vågar inte!!  Det verkar ju ju så vansinnigt pilligt, krångligt och man läser om det ena misslyckandes efter det andra! Dom reser sig inte, de blir ingen ”krage” dom spricker eller flyter ut, eller blir inte alls släta och fina… Och så läser jag om proffsbakarna som bara levererar den ena makronen sötare, finare och slätare än den andra och då får jag inte lite dåligt självförtroende för så lär ju inte mina se ut om jag skulle prova! Så jag har liksom dragit på det, vääääldigt länge och jag gör det ännu en stund för man måste väl åtminstone provsmaka innan man bakar!? 😉

Dessa små sötnötar köpte jag på Mittbrodts i Borgholm tidigare idag och dom smakar helt fantastiskt! Dom är väldigt små, men jag hade inte klagat om dom varit ännu mindre faktiskt för det var väldigt va söta dom va!? Finns ju inte en chans i världen att man kan provsmaka flera stycken i olika smaker, det blir alldeles för sött för mig! Choklad och pistage var iallafall dundergoda!! 😛

Joda… JAG SKA BAKA!! Jag ska…
Ge mig ett bergssäkert recept bara så ska jag baka makroner! Inte denna vecka men jag SKA kanske nästa? Eller nästa igen… 😉 Jag har fått en fin macarons silikonmatta från ninasmat.se så det vore väl själve f*n om det inte skulle bli bra då? Mandelmjöl är också inhandlat så jag är liksom liiite redo iaf! Jag bara hatar att misslyckas och gör jag det så provar jag inte igen… Bara när det gäller mat, där kan jag misslyckas och prova om och om igen och experimentera mig fram men tålamodet med sötsaker är på en helt annan nivå! Det måste funka direkt liksom!

6-pack macarons för 39:- Söta & chokladiga smaker!

Choklad måste bli en favorit! Kanske citron också, men dom rosa är nog för söta…

Vågar man tro? Har du gjort de? Hur gick de? 😛

 

 1. Känner lite samma här, ska man våga sig på att baka? Verkar vara så många moment. Och när jag väl har ätit macarons så har jag nog tyckt att de är lite överskattade, då gör jag hellre nåt gött med choklad när jag väl bakar! 🙂 Haha! Men om du känner för att prova så gör det! 🙂 Man får misslyckas!!!

 2. Jag har provat en gång och det lyckades. Googlade ”makroner” och använde första receptet som kom upp. Inte alls något svårt och då är jag ingen van bakare. Jag har oxå köpt mandelmjöl men när jag provade så malde jag mandeln själv i en sådan där gammal som man skruvar fast i bordet. Vet inte om det kan göra ¨någon skillnad. Hälften smaksatt jag med choklad och hälften med röd karamellfärg och hallonsylt. Våga testa….

 3. Joodå..jag har också provat att baka vit choklad-/smultronmacarons för ca 1,5 år sedan. De blev hemskt fula i färgen då smeten var starkt rosa..men de färdiga kakorna blev knappt synbart rosa!?, men de blev ganska skapiga i modellen! 😉 Är liiite sugen på en sån där matta från ninasmat jag också!

  http://www.camillak.com/?s=macarons

  Kram kram

 4. Jag har testat några gånger nu. Första gången ville de inte resa sig ordentligt men sen har det gått bra. Hemligheten ligger nog i att inte röra för mycket när man har i mandelmjölet. Då försvinner lätt marängluftigheten. Jag har gjort med choklad i marängen och mockakräm mellan. Underbart goda och inte så söta. Sen hat jag gjort med passionsfrukt. Söta men med härlig syrlighet. Svarta vinbär och blåbär har också testats men var inga favoriter i min smak. Lycka till!

 5. Jag gillar mitt recept, det blir bra.(110 g mandel, 200 g florsocker, 3 äggvitor, 3 msk strösocker, ungefär. 10-12 minuter, 150 grader, varmluft.)

  Men ärligt talat misslyckades jag kapitalt med macaronmattan, det var svårt att få dem att resa sig rätt, och dessutom fastnade de… Helt vanligt bakplåtspapper funkar bra, och även teflonpapper.

 6. Jag har bakat detta många gånger och malt/mixat skållad mandel till mandelmjöl.
  Har använt mig av samma recept varje gång och gjort på exakt samma sätt. Vissa gånger har det blivit superbra och andra totalt misslyckade 🙂

 7. jag säger JA! Klart du ska baka. Gå in på min blogg och insipreras! jag har även lagt ut det recept som jag alltid använder mig av. Kanske blir dina macarons inte perfekta vid det första försöket, men prova igen. och igen. Och igen… och voilà: du kommer att lyckas!! Bonne chance!!!!

 8. Bakade dem förra året och var hur enkelt som helst. blev släta och fina och den där lilla ”kragen” hade de också. Tog recptet som fanns i Allt om Mat år 2010 (minns inte nummer), super bra recept!

 9. Jag har inte heller vågat testa ännu även om jag pluggat recept och köpt mandelmjöl, fixar ju inte det här med att misslyckas, men jag måste testa jag med.

  Förresten de allra godaste makronerna ever gör franska Laduree, och de finns här i London med. Deras sea salt caramel macaroon är så galet god – rekommenderas!

 10. Jo då… Jag har bakat makroner…
  Första gången så såg dom ut som smärre trafikolyckor, men sen fick jag in knixen!
  Å fyttifasiken va goa dom blev! Lakrits blev favoriten!

 11. Har testat dom en gång på ett kafé och tyckte inte alls dom var nåt goda, torra hårda och ingen smak som tilltalade mig.. Kanske var dom som var dåliga på att baka dom!? Kanske ska ge dom en chans till..

 12. Mia Öhrns recept på macarons är väldigt bra! Det brukar jag använda mig utav och det brukar nog alltid bli lyckat och gott!
  För att hitta receptet, gå till http://www.miaohrn.se, tryck på ”recept” och gå neråt tills du kommer till ”hallonmacarons”. Där är receptet! 🙂
  Det är kul att baka macarons och blir så gott! Testa! 😀

 13. Jorrå, macarons har jag bakat, krävs lite knicksnade…man satan så goda de blev….ska se vart mitt recept tog vägen och lägga upp det igen, kan vara så att jag hade den på min förra blogg. Men recepet har jag kvar på datorn allt!! Lärde mig att baka dom när jag gick kulinarisk kock utbildningen uppe i Grythyttan, Kram

 14. Oj jag trodde du bakat macarons flera gånger, ja någon gång skall bli den första, trodde med det skulle vara supersvårt, men det var det inte och ja misslyckas med macarons gör alla :-), det hör väl till, en macaronsmatta vill jag med ha :-), då skulle de bli så där perfekta

 15. Jag har testat och det gick första gången 🙂
  Jag har provat hallon macarons med vit chokladtryffel fylllning samt blåbär med citronkräm.

 16. Jag har provat en gång och de blev helt misslyckade trots att jag följde recept. Tror det var Leilas recept och felet låg i att jag malde eget mandelmjöl. OM jag vågar mig på dem igen tänker jag köpa färdigt mjöl.

 17. Nej du, här hat du fler som inte bakat macaroner och inte heller ens smakat på bakverken! Helt sant, vi har faktiskt inte smakat en endaste liten smula… och det sörjer vi inte speciellt mycket, känns som vi klarar oss fint utan:)

 18. Åh, jag blev så sjukt inspirerad att jag med en gång blev tvungen att prova att baka! Hittade ett alldeles fantastiskt recept! Med mycket visa tips av en fransyska (bosatt i USA) som bakar macroner för jämnan. Följ denna och du kommer inte misslyckas!
  http://dl.dropbox.com/u/546793/Demystifying%20Macarons%20-%20Desserts%20Magazine.pdf
  Vill du ha tips på fyllning kan du kolla henne sida http://www.tarteletteblog.com/ Du kommer att bli mycket nöjd! Fy bubblan vad söta men vad gott det blev. Hon tar även upp saker som gör att man lätt misslyckas, som att man blandar för fegt när man ska vända i mjölet i äggvitan. 125 grader i en vanlig ugn i 20 minuter blev perfekt. I första satsen gjorde jag som en del tipsar om och satte i en träsked så att luckan stod på glänt, då sprack de macroner som var närmast luckan! Så mitt tips är att inte göra detta, å andra sidan har jag inte varmluftsugn så vet inte om det gör någon skillnad. Lycka till på resan!

 19. Mina macarons misslyckades!! Varför blektes dom jättemycket i ugnen? Jag gjorde de lila med Wiltons pastafärg och när de var färdiggräddade så var de ljusgråa och såg ut som stenar ungefär… Jag följde receptet mycket noggrant och gjorde precis som det stod.. (10 minuter i 170 grader), vilket var nog lite för kort tid för de släppte inte från plåten utan fastnade på bakplåtspappret och var lite kletiga på undersidan och sprack när jag skulle lossa dom. Jag använde grundreceptet i boken ”Macarons” av Annie Rigg.

 20. Glömde att tillägga att det även var väldigt svårt att få de runda på plåten. När jag spritsade ut de med en rund tyll så var de runda och fina i början och sedan när de skulle ”stå till sig” så flöt de ut ojämnt efter en stund.. jag undrar om det kan vara så att det är plåten som är lite skev?? Det stod i receptet att de skulle ”stå till sig” i 15-60 minuter och vara torra på ytan. Mina fick nog stå i 1,5 timme innan gräddning för de tog tid på sig att bli torra och fasta på ytan innan de gräddades.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..