Äta snålt behöver inte betyda vatten & bröd!


Vem försöker inte snåla och dra ner på kostnaderna såhär efter jul och nyår, äta lite sundare och skaffa sig bättre vanor? Att handla ekonomiskt och planera middagsmaten ger ett ganska stort resultat i plånboken i slutänden! 😛
Att gå direkt till grönsaksdisken i affären blir både väldigt ekonomiskt och på köpet får du en massa nyttigheter och variation till din matlagning. Vi plockar ofta ner ett helt vitkålshuvud för det är ju himla gott med pizzasallad… Sen blir det ofta en tung stor bit kvar i kylskåpet som vi inte vet vad vi ska göra med och till slut åker den ut till skogen, eller ner i soporna! Men det går att användas till mer än så, liksom morötter och lök som går att både lättkokta, smörslunga, steka, riva, slanta och stuva. Löken är en fin smakgivare, liksom purjo. Blomkålen brukar också bara bli ett tillbehör vid sidan om maten, lättkokt i lite saltat vatten. Gott, men det finns mer att laga av blomkål!

Använd ett helt blomkålshuvud, skölj och koka det lätt i saltat vatten. Lägg i en ugnsform, koka ihop en skinksås med skivad eller tärnad skinka/flsäk/bacon/kassler i en enkelt vit grundsås, kanske lite ost i om det finns. Häll över blomkålen och gratinera i ugnen tills allt fått fin färg.

 
 

Blomkålen kan du och skiva hel, alltså skär igenom hela blomkålshuvudet så du får fina ”träd” till skivor att steka i pannan med salt och peppar. Kan även paneras. Ruskigt gott till korv, fläsk skinka eller en enkel ostsås.

Av kokt blomkål kan du också göra ett mos och servera till både korv, kött, fisk etc. Smaksätt med lite smör, salt & peppar, en liten gnutta riven muskot förhöjer smaken. Använd rotfruktsstöt och gör en god puré som tillbehör istället för hela blomkålsbuketter.

 
 

Vitkål är en billig sallad full av nyttigheter. Med en god dressing eller vinegrette kan du använda riven vitkålen en hel vecka. Hyvla den med osthyvel i en stor matkasse så skvätter det inte runt över hela köket. Portionera upp i sju små plastpåsar. Smaksätt varje påse olika och knyt ihop! Ta fram en påse sallad för varje dag! Smaksättning och variation kan vara t ex. rivet äpple, riven morot, apelsinklyftor, med en pizza-dressing gjord på ättika, olja, salt, peppar och oregano. Strimla ner paprika i en annan. Blanda en påse med riven morot, lök & creme fraiche, gräddfil och majonäs, salt och peppar och du får en god, lite matigare cole slaw som inte bör sparas flera dagar utan bör ätas direkt. Vitkål är fantastiskt billig och användbar.

 
 

Vitkålen kan också tillagas varm. I strimlor är den god att gräddstuva med champinjoner eller annan svamp och användas som pastasås, fyllning till bakpotatis eller bara på en skiva grovt bröd eller till ris, stekt potatis… Bara fantasin sätter stopp för variationen!

Vitkål kan du också steka på precis som man gör till en kålpudding, med lite sötma av sirap eller honung. Blanda den med färs, kokt grötris och vänd ner i en ugnsform! Där har du kålpudding, serveras med lingon och sky. Du kan också göra kålpuddingen som en gryta på spisen, då blir det mer som konsistens av ”köttfärsås” än ”köttfärslimpa”. Smaksak eller variation?!

 
 

Vitkålen kan också fungera som en god grundsmak till soppa. Riv ner vitkål, morot, lök, potatis, paprika, zucchini, purjo, vitlök… Ja engentligen vad som helst! En soppa blir dock alltid godare om man först fräser på grönsaker, lök etc. innan vätskan tillsätts. En mustig, kryddig buljong och ett gott bröd gör en riktigt lyxmåltid en kylen höstkväll.

Morötter kan du göra väldigt mycket av.

 
 

Rårivna som råkost eller tillbehör till kött & fiskrätter. Skala, slanta och koka. Också ett gott tillbehör. Koka hela och gör till mos, kanske tillsammans med kålrot och potatis? Då får du ett gott rotmos som kan serveras med den billiga köttdeltaljen fläsklägg. Morötterna kan du också använda i gratäng i skivor. Tärna i bitar och lättkoka som pålägg på hemmagjord pizza, varma mackor eller puréea till barnmat eller tillbehör till en god skinkstekt. Morotssoppa i sin enkelt ska inte heller underskattas! Sötman i morötterna ger god smak i grytor och soppor i alla former.

Potatis

 
 

Där har ni min egna absoluta favorit som jag verkligen inte skulle klara mig utan!! Med potatis kan du göra nästan ALLT!! Av en ynka potatis kan du steka dig en råkaka och bli mätt! Av potatis kan du koka soppa med purjolök, den godaste soppan nånsin. Du kan koka den och pressa till vita kroppkakor. Du kan råriva den till palt, eller både och till de öländska kroppkakorna. Fläsket i fyllningen är ingen dyrgrip, men de går faktiskt att utesluta också om man inte har råd. Potatis kan du också steka om du fått överbliven kokt. Eller råsteka och få en frasig krispig yta. Du kan blanda den råriven med mjöl, ägg och mjölk och göra en god ugnsform med lufsa eller steka raggmunkar på. Du kan baka den hel och servera med en enkel röra av skinka och gräddfil. Potatis kan du göra mos på och efter det steka potatisbullar av. Du kan tärna den som utfyllnad i en soppa och du kan skiva och gratinera i ugn i en gratäng och du kan till och med baka bröd och söta sockerkakor med kokt potatis.

Fläsk, karré och skinkstek

 
 

Här kommer vi till de billigare köttdetaljerna som enligt mig smakar mycket mer än filé och kotlett t ex. Det rimmade fläsket kan användas till både pasta carbonara, stekt i skivor till potatis och lökssås, eller som fyllning i kroppkakor, eller som pålägg på pizza och varma mackor. Det rimmade fläsket har också en god hållbarhet dessutom. Karré, skinkstek och picnicbog är billiga köttdelar av gris som du med fördel kan marinera till grillat, steka hel i ugn (som en stek och använda överblivet till pytt i panna eller pålägg). Du kan också göra pulled pork av köttet som är riktigt gott och kräver minimal arbetsinstats. Du kan även skära köttet i grytbitar och koka gryta på, eller strimla till wok, eller panera tunna skivor så har du schnitzel i ett nafs!

Ägg, mjöl och mjölk

 
 
Ägg, mjöl och mjölk tillhör de basvaror man för de mesta har hemma. En omelett blir en god mättande lunch, och med lite matigare ingredienser om man har som t ex, ost, skinka, tomat, broccoli, gröna ärtor, får man en stadig kvällsmiddag också! Pannkakor, ugnspannkaka, krabbelurer… Mjölmat är för de mesta enkel att vispa ihop och grädda antingen i stekpanna, eller på plåt i ugnen och sen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man stoppar i för något.

Konserver & torrvaror

 
 
Konserver ja, och andra torrvaror kan du få ut fantastiska middagar av med hjälp av lite fantasi. Plocka fram ett par burkar tomatkross på köksbänken, en burk linser eller bönor? Torra kryddor, en morot kanske finns i kylskåpet du kan slanta ner och du får en riktigt mustig god tomatsoppa med linser! Inte så tokigt alls! Tonfisk, fiskbullar, ravoili, alla konserver är faktiskt ätbara! 😉 Gryn och pasta talar sitt eget språk. En risgrynsgröt och smörgås, en ofta förekommande kvällsmiddag hemma hos oss! Det går alltid hem, det är gott, enkelt och mättande! Bulgur, couscous, kokt quinoa, matvete, dinkel mm. allt passar bra i en sallad eller som ersättare till vanligt ris eller potatis.

Basvaror som är bra att ha hemma för en liten slant :

  • Mjölk
  • Smör
  • Ägg
  • Potatis
  • Lök
  • Morötter
  • Vitkål
  • Skinka, färs, korv i frysen
  • Pasta
  • Risgryn
  • Linser
  • Tomatkross
  • Champinjoner
  • Bönor
  • Tonfisk på burk
  • Rapsolja
  • Vinäger
  • Ättika
  • Vetemjöl
  • Maizenamjöl
  • Socker

Gör din egen lista över sånt som du tycker är viktigt! Av listan ovan kan du te x. laga pasta i tomatsås, pastasallad med tomfisk, linssoppa, köttfärssås med champinjoner, risgrynsgröt, vitkål & morotssallad, potatissoppa, pastagratäng med köttfärs, makaronipudding med skinka, skinksås till pasta, potatisgratäng med skinka, korvgryta med linser o lök o morot, carbonara, kroppkakor, köttfärsbiffar med linssallad, omelett, vitkålssoppa, kålpudding etc etc…

Lycka till!!

  1. Tack för ett KANONBRA inlägg.
    efter att ha sett vårat ”årsbesked” från ICA har vi i min familj kommit fram till att vi måste skräpa oss. Vi småhandlar och är väldigt dåliga på att planera maten ditt inlägg kom som en skänk från ovan för nu ska vi spara pengar =)

  2. Tack och bra Linda! Ett superbra inlägg!
    Appråpå vitkål… råkar du veta hur man gör rätten ryssröra, som serverades i skolan? Det var vitkål, ris och köttfärs i den om jag inte minns fel. Den serverades med pitabröd. Supergott!

  3. Vilket härligt inlägg! 🙂 Som student så skulle jag säga att det där är det vi äter allra mest. Rotfrukter, kål, krossade tomater, potatis och soppor blir det för det mesta. Gott, billigt och nyttigt och perfekt vardagsmat, så har man kanske råd att lyxa till det med nåt extra gott till helgen. 🙂

  4. Till Anna/frostrosor!
    Åhhh vad glad jag blev att du ville ha
    Recept på ryssröra. Jag har nämligen ett perfekt
    Recept för det. Väldigt starkt så skär ner på det
    Starka eller ha massor med gräddfil redo 🙂
    Receptet hittar du genom att söka på Google.se på ryssröra,
    Sen väljer du det första resultatet som kom upp. Tror sidan
    Heter recept.org
    Kan verkligen rekommendera detta. Linda:prova! 🙂

  5. Bra tips! Man kan verkligen laga god mat billigt, även om det kanske ibland kräver lite mer planering. Vi märkte också när vi var i affären att mycket julmat, t.ex. lax reades ut till riktigt låga priser såhär efter jul! Vi köpte flera stora bitar lax, delade i mindre bitar och la in i frysen.

  6. Mycket bra tips! 🙂
    Jag har sagt till mig själv att jag endast får köpa färska saker den närmaste tiden för att det finns så mycket hemma redan, och man kan ju trolla med det mesta. 🙂

    Eleonor: Jag måste också säga tack för tipset på ryssröra, älskade det när jag gick i skolan. Måste se till att testa det igen!

  7. Ojdå vilka bra tips du kom med.. wow!! Ryssröra har jag inte hört talas om… Kan vara värt o prova. O pizzasallad har vi precis upptäckt här hemma. Här blir inget över, maken Johnny älskar salladen, likaså lillan. 🙂

  8. Ett superbra inlägg, säkert ett av dina bästa nånsin. Och det är mycket sagt, eftersom alla dina inlägg är så bra.Jag fick mängder av tips och idéer. Tusen tack.
    ”Kålpudding” älskar jag, fast det där med ”pudding” låter väldigt ovant för finlandssvenskar. För oss är pudding alltid något sött. Vi säger enbart ”kållåda”. Sillpudding läste jag om i en tidning en gång, det lät så tokigt som nåt kan låta.
    Kom att tänka på ett annat ord som också används annorlunda i rikssvenskan och finlandssvenskan: ”badda”. Ni baddar fötterna. Vi baddar gröten. Ha ha.
    Ha det bra.

  9. Perfekt tajmat inlägg, då de flesta nog vill dra åt svångremmen i januari. Mitt bästa tips att spara pengar är att använda upp alla råvaror som köps. Det mesta platsar i en pastasås eller omelett.

  10. Verkligen bra tips på saker man kan göra av sådant som man oftast har hemma. Det ligger ju alltid några morötter och potatisar inne i kylskåpet. Det är svårt att glömma hur mycket man faktiskt kan göra av vanliga grönsaker.

    Både smart och enkelt!

  11. skitbra inlägg…
    insåg att vi åxå måste skärpa till oss med handlingen…
    vi äter alldeles för mycket hämtmat… trots att frysen e full med mat… slänger för mycket och e alldeles för oekonomisk för vårat eget bästa…

    tack för inspirationen… som vanligt 🙂

  12. Underbart användbart och inspirerande inlägg !
    Älskar hur du skriver om potatisen 🙂 Kan inte annat än att hålla med 😛

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..