Saftig kyckling i förtrollad paprikasås!

De godaste, saftigaste och smakrikaste köttet på kyckligen är faktiskt låren. Dom är sååå mycket godare än filéerna som lätt tenderar att bli torra och smaklösa! Billigare är dom dessutom, så helt klart ett smart alternativ än att använda filéer i en kycklinggryta.

Dom är lite beniga och det blir lätt petigt att servera dom hela särskilt om man inte vill sitta och bena ur köttet från barnens tallrikar tills egna maten kallnat. Inte heller maken är förtjust i kyckling med ben som måste ”pillas” med! Känns det igen kanske?

Denna gryta är lite ”pillig” i sig att tillaga men jag lovar det är värt mödan många gånger om, fast så fasligt omständigt är det inte! I grund o botten så är det alltså kycklinglår i stekpanna. Sen en god sås med massor av smak men ändå mild och len som barnen älskar och dom behöver knappast sitta och peta bort några paprikabitar!

Just röd paprika är svårt med våra barn, det är väl egentligen det enda dom dissar här hemma också så jag ska inte klaga! Dom äter allt annars, som chili, inlagd vitlök, heta kryddor, lök, kapris och annat ”konstigt” i barns ögon men just paprika är bara inte GOTT, och det är dessutom STARKT & smakar beskt! Så, så är de med de! 😉

Men i den här kycklinggrytan trollade jag visst bort paprikan! 😛 Och vips så  kunde ingen ana att det var 600 gram röd, rå paprika i! Hehe…

Det här behöver du : 
1½ kilo kycklinglår med ben
600 gram röd paprika
2 stora gula lök
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk farinsocker
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
1 msk mushroom soya
6-8 dl kraftig kycklingbuljong (alt. fond el. tärning + vatten)
Salt & peppar
1 knippe bladpersilja

GÖR SÅHÄR :
Om kycklinglåren är frysta, tina dom i kylskåp under natten. Fräs på dom i stekpanna med lite smör, gärna en traktörpanna eller stekpanna med högre kanter. Hacka lök och paprika grovt. Finriv vitlöken och lägg ner allt tillsammans med kycklinglåren. Låt fräsa tills löken blivit mjuk. Strö över farinsocker. Tillsätt tomatpurén, balsamvinäger och soya, rör om kraftigt. Sänk plattan och slå på buljongen. Lägg på ett lock och låt allt få puttra ihop ca 15 min. Ta upp kycklinglåren på en skärbräda och bena ur köttet. Mixa ingredienserna i stekpannan med en stavmixer till en slät sås. Smaka av den med salt och peppar. Lägg i kycklingköttet och toppa med finhackad bladpersilja. Servera med potatis, pasta, ris etc. Gudagod kycklinggryta som är helt förtrollande! 😉 Tro mig!

TIPS! 
Sweet snackpaprika är en avlång röd paprika som är lite mildare och sötare i smaken. Ofta kan du köpa den till bra pris i storpack. Hacka ner paprikan i bitar och frys ner i portionspåsar så blir det enkelt att ta fram när du ska ”trolla” ihop en god gryta! 😛

Kycklinglåren puttra med alla goda smaker och det doftar helt underbart!

Bena ur kycklingen redan när du lagar grytan så slipper du sitta vid matbordet och göra det sen… 😉

n stavmixer kan trolla bort de mest förutfattade ”paprika-fobierna”…

Grytan är klar att servera! Toppa med ett knippe finhackad bladpersilja!

Sådär ja! 😛 Ät & njut, både stora som små!

 1. Gott det ser ut!
  Måste dock säga att jag har en make som skyr kycklingben likt pesten!;) Han totalvägrar!;)
  Vi använder alltså mest filéer och då bryner jag dem bara så man får en liten yta gärna med lite färg, o krydda, sedan har jag i vatten i stekpannan.. o de får koka det sista.. VOILA! = no dry chicken! 😀 hehe..
  Är suuupergott att göra så med vitt vin ist för vatten också.. gärna med en goood kräääämig potatisgratäng! 😉

  Ska absolut prova din gryta, men tänker inte mixra paprikan 😀

  /m

 2. Det där ser galet gott ut!

  Jag är imponerad av dina bilder! Du som är proffs, har du tips och ideer för hur jag ska få bättre bilder till min nystartade bak blogg? Jag kan tyvärr oftast bara ta bilder på kvällarna när det är mörkt ute vilket gör fotograferandet lite svårare.

  Tack!

 3. Mumma! Men du… jag gillar inte heller paprika… eller snarare jag älskar paprika, men hatar paprikaSKINN. Den smakar mycket bättre ”avskinnad”. Jag steker skinnet svart i olja (eller över öppen låga (om man har gasspis) och sedan skalar jag den under rinnande vatten. Sedan är det bara hacka ner i såsen/grytan och den liksom smälter ner lite. Såå gottigt!

 4. Vad roligt att du skriver om kycklinglår. Jag har börjat använda dem sedan jag upptäckt att fryst hel kyckling nästan försvunnit från affärerna. Finns det något godare än hel kyckling i lergryta! Filéer kan funka i vissa rätter men blir lätt torra. Då är kycklinglår perfekt. Gillar också de små drumsticksen. Barnen tycker om dem speciellt mycket!

 5. Men så gott det är! Har ännu bara hunnit smaka av såsen men detta kommer att bli en rätt som kommer att lagas mer än en gång i vårt kök! La en länk på min FB så att andra stackare där ute som ännu inte har hittat till din underbara blogg får upp ögonen för all god mat! Tack för all inspiration!

 6. Vilket bra recept! Det var jättegott och enkelt att göra. Blev så mycket sky över så jag brynade faktiskt filéer och la i. Blev jättebra. Räcker till 5 personer en annan dag. :).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..