En helg med julbord, julmarknad och julskyltning!

Helgen här på ön har bara svischat förbi med en massa trevligheter och skön ledig tid med familjen! Fredagkvällen gick i sakta mak som sig bör. Med varma mackor på julskinka i magen lyckades vi bygga ihop ett par pepparkakshus till, jag och Joline. Lördagen softade vi inomhus med brasan tänd i köket medan storm och regnrusk stod utanför, perfekt uppladdning inför julbord på kvällen! Söndagen idag har bjudit både julmarknad och julskyltning och vi har verkligen fått batterierna uppladdade inför veckan som kommer… Som jag snabbt skulle vilja glömma, eller åtminstone få att gå lika snabbt som helgen passerade…

Jobb och skola väntar. Lätt som en plätt, men sen ska vi också flytta ut både kök och vardagsrum ur huset på onsdag eftersom anticimex kommer och ”giftar” huset på torsdag morgon… Därefter ska vi ju vara utflugna i 24 timmar så de blir till å ta djur och barn med oss och flytta hemifrån ett dygn, varpå vi återvänder på fredag förmiddag och städar undan efter ”nedslaget” och möblerar tillbaka allt i sin ordning… *kräks, är nog rätta ordet för detta* 

Känns så himla lätt att skriva ut allt i begripliga meningar såhär, men i mitt huvud känns det dock som en smärre storm som väntar… Tycker inte om det… 🙁 Inte ett dugg… Allt ställs på kant och blir ett virrvarv av kaos och jag som är så pedant med alla mina saker o pryttlar i köket kommer genomgå en mindre sorg  där jag måste ”boa” in mig i huset och köket igen för att få allt på rätt plats så jag känner mig ”hemma” igen… Ni förstår kanske hur jag menar, en del av er iallafall…?

Nåja, målet är alltså nästa helg!
DÅ är allt som vanligt igen och de ska vi fira med att ta in självaste julgranen. Jag kan pynta på riktigt och pyssla ihop mina julgrupper i köket och få ordning i fönsterna och alla tomtar och troll som ska bo med oss i jul! 😉

Först DÅ kan jag slappna av och njuta av allt, så känns det just nu…
Så vi hoppas allt går sin gilla gång nu i veckan och att inga övriga missöden stöts på! Håll tummar och tår är ni snälla.

Nu tänkte jag visa er lite bilder från vår helg och imorgon blir det tävling här på Kryddburken, och temat är helt otippat ”Kristyr”

Nämen??! 😉

Kram på er alla, vi ses imorgon igen! 

Julbordet på Ekerum var kanonfint! Snyggt, prydligt, trevligt bemötande, vällagad mat, stort utbud och tjusigt serverat! Inget att klaga på förutom att vi hamnade vid ett bord mitt i smeten av ett ”företags-julbord” där de plingades i glasen och hölls en massa tal till höger och vänster och de sjöngs snaps-visor hej vilt, antingen gillar man det, eller så känner man sig en smula utanför. Vet inte riktigt vad vi kände, vi var nog för koncentrerade på maten! 😉 Gott var det och ja, mätta blev vi! Glatt överraskad då vi inte varit på Ekerum tidigare på nåt julbord. Priser; 395kr/vuxen, 20kr/år per barn upp till 12 år. Helt okej priser!

Bilden ovan är tagen från övervåningen, ovanför restaurang/julbordet. Däruppe serverades glögg och tilltugg i mysig atmosfärs med sköna soffor, fåtöljer och julmusik. Där kunde man sitta till dess man kom in i rätta ”julbords-stämningen” (läs; HUNGRIG). Sen var det bara att knata en trappa ner och bli visad till sitt bord.

Fotade första tallriken med det kalla. Ägghalvor, sotrökt skinka, rökt renkorv, varmrökt lax, dillmajonäs, rostbiff, potatissallad,julskinka, potatis, vörtbröd, cumberlandsås, räkröra, pepparrotsgrädde mm mm mm… Där fanns hur mkt som helst, och eftersom jag inte är så förtjust i vare sig fisk eller skaldjur så tycker jag att jag fick ihop en fin tallrik ändå! 😉

Det varma julbordet bjöd på janssons, prinskorv, köttbullar, omelett, revben, dopp i gryta, kroppkakor mm…

”Gotte-bordet” var fyllt till bredden med panacotta, ris a la malta, rårörda bär, mandariner, choklad, knäck, fugde, kola, godis, kex och ostar mm mm… Ett helt klart fullvärdigt julbord till riktigt bra pris! Rekommenderar varmt!

Söndagens lilla tripp skulle från början gå till borgholms slotts julmarknad, dit vi åkte först av allt. Klockan var halv fyra och jag hade visst inbillat mig att de stängde 18, men så var inte fallet… Inne i entrén, där dom dessutom tar 50kr/person (även för barn) för att gå in så fick vi veta att dom snart stänger och att ja, jo visst vi kan väl gå in sa hon bakom disken, men…  Mummel, mummel…

Ja, men då går vi väl in gratis när det då bara är 25 minuter kvar sa jag!?
– Nä, det kostar som sagt 50kr per person, å visst får ni gå in alltså, men det kostar… Mummel, mummel…

TACK O HEJ LEVERPASTEJ!
Dåligare stil har jag knappast stött på… En julmarknad som för det första tar INTRÄDE? Är det inte meningen att vi ska bidra med våra slantar när vi väl kommit in till knallarna som dessutom fått betala dyrt för att stå där?? Ska de va så jäkla märkvärdigt att gå in i en gammal ruin? Nä, där blev jag sur! En marknad är en marknad, å betala 200 kr för oss fyra i 25 minuter, nä vet du va!! Så vi gick därifrån… Istället drog vi kosan mot Ekerums julmarknad! (Inget inträde)

Väl på plats så var där ganska tomt, både på folk och knallar. Det var med andra ord alldeles för utspridda denna helg. Både slottet, julskyltning och marknad… Å de märktes på utbudet! Men nästa helg hoppas vi på större genomslagskraft, för Ekerum är en stor favorit vad gäller just marknader!

En ny knalle för i år är Fredrikssons. Burken med Aronia-marmelad köpte jag med mig hem. Grymt god, och med smak av ”hemlagat”. Fredrikssons är ett öländsk företag som drivs av Mona & Christer, med det lilla extra där kvalité går före kvantiet. Öländska råvaror som erbjuds på både burk, i picnickorg som såväl matkasse. Ta en titt på deras hemsida där ni även kan beställa öländska delikatesser. Fredrikssons >>

Nicke fastnade vid ståndet med rökt lax som vanligt och fick med sig en bit hem. Dock saknade vi korven från ”Delikatessgrabbarna”, päron-cognacs-korven som Nicke letade efter, men bättre lycka nästa helg!

Nere i Borgholm på julskyltning var det också lite tomt, inte så mycket till julskyltning och ingen vidare julstämning utan snö men vi hittade vad vi sökte efter iallafall! En sväng in på ÖNSKA-butiken och jag löste in ett presentkort mot dessa små Le Creuset portionsformar. Den röda ska jag ha på köksbänken bredvid spisen. Den turkosa på köksbordet och i dom ska jag ha flingsalt! 😉 Är supernöjd!!

Ostvagnen ”Ölandsost” var Nickes mål. Han va ju ute efter den riktigt långlagrade prästosten som det skvätter kristaller om när man skär i den, å den hittade han. Å så köpte jag ”slottsosten” och en god ost som hette ”Vrigstad”. Nu har vi ost så de bör räcka ända till jul å lite till skulle jag tro!

Nickes prästost! 😛 Ni kan se de vita kristallerna i osten…

Gärdslösa skola sålde hembakad, och sånt är alltid trevligt att köpa då man bidrar till nån klasskassa för barnen! Med oss hem fick vi goooda chokladbröd!

Helgens knäck har också kokats! I micron. Det går ju sååå snabbt, så det blev en liten sats som kanske räcker några dar iallfall! 😉

Ha en fin vecka nu allihop, och håll utkik imorgon för då blir det tävling här på krydburken!

LOADING..