Långkok & tråkigt besked om husbock…

Jag vet att rubriken är väldigt säregen för att tillhöra kryddburken och mina receptinlägg. Men detta är just nu fokus hemma i Öjkroken. Typ dagens stora ”runt-middags-bordet-prat”…

För att referera till middagen så har det idag kokats kalops i flera timmar! Recept på kalops hittar ni här >>

Men vi har även haft besök av Anticimex då vi på senaste tiden hittat små mystiska spånhögar från våra takbalkar i köket… Dom rasar liksom ner på hörnet av köksbordet och det blir ett evigt torkande och rännande med dammsugarn.

För att ni bättre ska förstå vad jag pratar om så tar jag det från början; 

Nåt år efter att vi byggde huset 2005, (Bilder finns här ; Rev, delvis befintlig stomme, byggde nytt och byggde till) så började dessa spånhögar dyka upp lite här o där… Vi trodde ju först att det var ”byggspån” som trillat från balkarna, men jag ringde Anticimex o förfarande redan då det värsta; nämligen husbock! Anticimex kom, dom lugnade oss med att detta var bara vedsteklar och inget att oroa sig för och nån husbock var det inte tal om fast jag påtalade detta flera ggr. Nej, nej, bara lugn! Skönt! 

Åren gick, vi såg inga fler spånhögar men har i alla år hört ett ”knäppande” ljud (som jag även beskrev för Anticimex första gången dom var här vilket var typiskt ljud för just steklar). Ljudet låter exakt som när man knäpper nagel mot nagel, prova så förstår du! 😉

Men med vetskapen om att det då bara var steklar som var helt ofarliga och inga skadedjur så lät vi de va… De va ju så de va sagt!

Nu de sista månaderna har spånhögarna kommit tillbaka, och i större högar och det är alltså flera gånger varje dag en liten hög på ungefär en matsked som ständigt torkas/dammsugs bort…

När jag då for o flängde med dammsugarn så tänkte jag ”Nä, nu e jag fan less på dessa spånhögar” så jag tog dammsugaren under armen och klev upp på köksbordet och dammsög takbalken där spånet kom från, men då lossnade hur mycket som helst av träet och bara föll sönder i smulor och ju mer jag dammsög och ”pickade” på balken ju mer försvann de så jag stängde av och lyfte luren och ringde Anticimex igen… Och fram med kameran i högsta hugg och fotografera allt och mailade densamma.

Självklart råkade jag skriva in ordet ”husbock” på google också än en gång och blev sittande… Mina närbilder stämde överrens med husbocksbilderna. Mina bilder stämde också överrens med beskrivningen på hur husbock lever och arbetar sig igenom trä och hur dom gör sina typiska flyghål därefter… Men innerst inne ville jag verkligen tro att det var något enkelt och smärtfritt som myror, annan skalbagge etc… Kanske vedvivel… Nåja…

Vi fick vänta en tid innan Antcimex kunde komma och på den veckan så trillade en larv ner från en av balkarna som Nicke hittade en morgon, nån bild på den får ni inte för den liknade en vit likmask med enorm käft som bara fick de att vända sig i magen på mig, värre än att fota spindlar… *ryser* Men Nicke la den i en liten glasburk och skruvade åt hårt så vi kunde visa Anticimex när dom kom idag…

Såhär ser det alltså ut där husbock varit framme… Klicka på bilden för att förstora!

Och här syns även flyghålen runtom… Klicka på bilden för att förstora! 

Idag kom de då en tekniker och redan vid ytterdörren så välkomnade jag honom in bara han lovade att inte komma med beskedet ”husbock” tack!!…. Men mycket riktigt så var det husbock och han behövde inte ens se larven för att vara helt hundra procent säker! 🙁 *suck*

Nåja, jag tog iallfall fram burken med larven och tro på fan att den levde ändå, trots instängd i en glasburk utan luft i typ en vecka… Teknikern visade hur larven bet sig fast i spetsen på en vanlig bläckpenna med sin enorma käft, fy ändå in i bängens va äckligt alltså… Att den bara överlevt överhuvudtaget?? Jaja, jag hade fyr i spisen så den saken ordnade jag snabbt när Anticimex åkt… hehe… 😉

Vad ska man säga… Nu ska huset saneras iallafall, möbler o lösa föremål ska bort, byggplast på golven och giftgas ska spruta och penslas o gud vet allt och vi ska utrymma folk o fä från bostaden i 24 timmar för att sen återkomma och ta reda på allt helvete rent ut sagt och börja möblera och ställa saker på plats igen… Och detta ska ske NU!!! Innan jul… Jag som nyss fått upp julgardiner, pynt och storstädat och boat in mig för julen och bara sett fram emot lugn och ro och så kommer detta som ett brev på posten!

Men visst det kunde varit värre, de kan de visserligen alltid vara… Men inte fan bli man gladare för de… 🙁

Takbalkarna är inte bärande i konstruktionen, men eftersom vi har taket öppet upp till nock i både kök och vardagsrum så ville vi ändå ha balkar där… Det är helt nya som togs in i samband med nybygget.

Snickarfirman vi hade anlitat under byggets gång hade balkarna med i vårt byggavtal, men tyvärr fick vi då balkar med husbock vilket teknikern konstaterade idag att de funnits där hela tiden… (Tackar så hjärtligt för de!!) 🙁

Balkarna skulle sprutats mot husbock INNAN de byggdes in i huset sa han… Ja, vad ska man säga! Både byggfirman och Anticimex har ju gjort fel från början så det är ju bara att bita ihop och se glad ut! Tack o lov så går det ju på husförsäkringen men det är bra bökigt ändå… Skadorna är inte så stora så att vi behöver riva upp taket och byta balkarna, det ska alltså räcka med en sanering och sen är det jag som kommer skaffa klippkort hos Anticimex och bjuda dom på ”kontroll-husbock-a-la-kanelbulle-fika” en gång i halvåret! 😛 Ja, så får de bli…

Detta var lite av vår dag här hemma… Kalopsen smakade fint som snus, jag gjorde ett gott potatismos till med äggulor, mjölk, smör, muskot, vitpeppar, salt och persilja. Och efter maten blev också årets första pepparskakdeg satt så jag känner mig nöjd, lite bitter mot vad som kunnat varit annorlunda från början men va fan, de kunde varit värre… 😉 Kram på er om ni orkar läsa såhär långt!

 

 

PS: Imorgon är en NY dag, och det råkar visst vara FREDAG!!! 😛 DS. 

 1. Har följt din blogg länge ..men inte kommenterat. Nu är det verkligen dags. Jag försöker att ge er styrka! Kämpa på!! Vi är många som känner för er…….

 2. Fy, så ledsamt! Minns förra december då vi saknade köksgolv, in påå bara betonggolvet ända in till bara en vecka innan jul – detta pga vattenskada efter ett element som rostat sönder. Såna här saker är riktigt tråkiga för jämnan och speciellt under julmånaderna. Hoppas det går undan med saneringen! Tur att 1a advent infaller redan under november…. då är det ju lååååångt till julafton!

 3. Herregud vilket elände, och larven shit jag skulle bli skiträdd….blä…. hoppas allt löser sig snabbt och smidigt håller tummar och tår för er….

  Vet ungeför hur ni känner er vi hade värsta vattenskadan i stora hallen förra sommaren det vällde in tusentals liter vatten i vardagsrummet vi hade en inneboende då som fick ta reda på allt medans vi tokflydde hem från sommarstället himmel vad vi fick fixa sen. Men nu är det bra, så när det regnar i södertälje så får jag panik då har vi full koll så det inte blir stopp i några rännor så det blir vattensamlingar m.m. Än så länge har vi klarat oss efter det stora eländet.

 4. Hej Linda!
  Även om det är jobbigt med sanering..och allra helst inför jul,så var det skönt att det inte va värre! Tråkigt när proffs,Anticimex i detta fall, inte har bättre koll på skade-djuren. Önskar dig och din familj en trevlig 1:a Advent iaf även om ni har bockar i huset.

  ps Tack för en super mysig blogg!!!

 5. Meen fy faan va trist. Och som du skriver, just till jul också nu när du städat och fejjat. Men samtidigt skönt att få det gjort också. Det skulle krypa i kroppen av bara vetskapen att man bor med dessa djur.. Uvva.
  Tittade även igenom erat husbygge. Jätteroligt att se och jättefint hus har ni.
  Ha en trevlig helg. Kram U

 6. Oj kära nån, det var en målande beskrivning av nåt riktigt obehagligt! Hoppas det reder sig nu med all sanering! Kan vara skönt att få det gjort före jul trots allt, det är ju lååång tid kvar ännu… kram Milla

 7. Men fy!! Djur vill man inte ha hemma.. vill jag se djur så går jag på zoo. Får rysningar när jag läser detta. Lider med dig att behöva riva upp allt nu inför jul.. just då när man vill ha lugnet o friden. Men du ska se att det ordnar sig. Tur iaf att du ringde nu och inte 2 veckor innan julafton.

  Själva har vi problem med pälsängrar hemma. Fattar inte hur vi ska göra för att få bort dom. Vi bor ju i hyreshus och min teori är att dom kommer in via ventilationen. OCH att dom befinner sig bakom listerna.
  Någon som har tips på vad som tar död på dessa? Behöver man tömma hela lägenheten och sanera?

 8. Ett sånt tråkigt besked, särskilt nu inför jul så kanske det blir extra stressigt.
  Verkligen dåligt att Anticimex inte upptäckte problemet första gången ni anlitade dem?!
  Och vad har byggfirman att säga egentligen?
  Jag hade blivit totalt vansinning, det hade ju kunnat undvikas om de hade gjort sitt jobb ordentligt…

 9. Usch och fy! Ni borde få ersättning från byggfirman som sålde balkarna. Hoppas verkligen att allt blir bra nu så ni får fira jul i lugn och ro. Önskar er allt gott! Kram!

 10. Verkligen jättetrist, detta! Försäkringen du talar om, är det den s k husfelsförsäkringen som enligt lag måste tecknas i samband med ett husbygge?
  Den ”räcker” i tio år om jag inte är felunderrättad. Du kan googla på husfelsförsäkring. Ni bör ju absolut ta kontakt med byggfirman. De ska ha alla papper tillgängliga angående ert bygge och ni har rätt att ta del av dem. Hur som helst bör de ju få veta att bjälkarna var angripna redan när de sattes in! Anticimex får väl skriva ett intyg om byggaren inte tror på uppgifterna. Vem vet hur många fler som drabbats?? Huga, huga.
  Inte lätt detta, och så blir man ju så inihelvete förbannad, eftersom båda aktörerna (anticimex o byggfirman) klantat sig. Kramis:-)

 11. Usch, det kryper i hela mig! Har verkligen svårt för larver och andra såna smådjur. Fy vad tråkigt för er, hoppas ni blir av med dem snabbt! Jag är glad att jag bor i en lägenhet hela byggd i betong… Där hoppas man att de inte sätter bo 😀

 12. Inget kul alls inte, hur snabbt och bra det än går att bli av med. Eleände kan man inte riktigt jämföra (vem har det då värst?), visst hade det kunnat vara värre men när man står i sånt här så är det jobbigt tillräckligt!
  Skönt iaf att det går på försäkringen:)

 13. Tack allihopa för er omtänksamhet, ni är verkligen gulliga som delar med er och peppar!

  Louise!
  Du bör nog kontakta Anticimex el. likande skadedjursbekämpare. Kolla här : http://www.anticimex.com/se/Privat/Skadedjur/Skadedjurskategorier1/Angriper-mat–textil1/Palsangrar/

  Linda!
  vi har inte pratat med byggfirman…

  Anki!
  Nä, det är inte den ordinare husförsäkringen utan ett tillägg till den. Ett tillägg just för husbock eftersom vi bor i de områden där husbock förekommer mest. Vi sprutade hela huset när vi hade rivit allt som skulle rivas eftersom det tidigare huserat husbock här. Först efter det så kunde vi teckna ny husbocksförsäkring vilket vi gjorde, som tur var! 😉
  Ja vem vet hur många som drabbats, verkligen trist…

  Husbock tycker om nytt byggvirke och sätter sig särskilt i nybyggnationer och friskt, rent virke, tyvärr. Så man bör ju vara uppmärksam när man bygger nytt och även kolla upp sin försäkring och vara observant på ”symptomen”.
  /Linda

 14. En jäkla flax, alltså! Att ni tog ett ”husbockstillägg”. Ja, husbock gillar färskt virke, i synnerhet om det finns rester av barken kvar.
  Se för fasiken till att det blir utvädrat ordentligt efter besprutningen. Har för mig att jag läste nåt förfärligt om ett par som blev väldigt sjuka efter nån slags besprutning, kommer dock inte ihåg om det handlade om husbock. Deras hund blev visst också sjuk. Tänker på Dalton…

 15. Åhh vilket tråkigt besked 🙁 och ännu tråkigare att dom kom med bjälkarna redan från början ! Tur att skadorna trots allt inte är så stora, skönt att bli av med skiten synd bara att det är så nära inpå jul :S KRAM

 16. oj så tråkigt och jobbigt framförallt när ni själva dessutom kännt på er att ni hade rätt från början, sånt kan göra en tokig ju Anticimex borde skämmas som inte fixade det från början!!. Men måste bara återigen påpeka vilken fantastisk blogg du gör, jag tittar alltid in här när jag saknar inspiration till mat hemma eller i min restaurang/café
  Du gör allt bara så great och fotar så superbra
  Hoppas julen blir härlig och ”utrotningen” av dom små jä..larna” går fort!!!
  Hälsn fr Norrland

 17. Nej men USCH! Jag kan bara instämma med alla andra, gud vilket träligt besked att få, speciellt nu så kort inpå jul! Huuu, jag är SÅ glad att det inte är jag ska jag säga dig, och jag bor i en liten etta, så det hade varit långt ifrån samma jobb med det! Och den där masken låter verkligen HUR äcklig som helst! Jag tänkte söka upp en bild men ångrade mig lika snabbt, jag kommer drömma mardrömmar i veckor om vita larver med stora munnar! Usch, jag kommer ihåg när min hund hade mask och kräktes upp en, bara det äcklar mig så det inte går att beskriva! Hoppas nu att ni blir av med de här otygen en gång för alla <3

 18. åhh fy vad tråkigt. Nu behöver ni ju tydligen inte betala för saneringen men allt bök och stök får ni ju ändå. Styrkekramar till er.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..