Det här med julbord…


Nu börjar det funderas kring årets julbord, åtta veckor kvar till julafton…

Tiden rusar fort fram och hux flux står vi där med julmat upp över öronen och är så less på prinskorv, julskinka, restmat och doften av pepparkakor så de står oss upp i halsen!

Vi längtar efter fräsch januari-mat, månaden med det STORA dåliga samvetet och den lilla plånboken. Månaden då vi bestämt oss för att äta smalt och billigt, bli lite nyttigare… Vi längtar efter lätta pastasallader, sund plockmat, mat utan fett och helst inga gratänger och potatisrätter! Spenatvåfflor, enkla röror, grovt bröd och fisk! Det är så matbloggarna tolkar er läsare strax efter jul i och med sökord, statistik mm… 😉 Nu visste ni de!

Men vi är ju inte där ännu! 😛 Vilken tur…

Nu ska vi se fram emot advent, glöggpartyn, högvis av pepparkakor, ljusstakar och stjärnor i fönsterna, den första snön, barnens vinteroveraller som alltid är dyngsura när man hämtat på fritids. Blöta dörrmattor och leriga hundtassar! Vi ska gotta oss i mörka kvällar framför TV:n, (hoppas verkligen det blir ett ”Jul med Ernst” i år). Vi ska knäcka nötter och dammsuga barr!

Vi ska elda julklappspapper och fara till returstationen fram o tillbaka otaliga gånger… Vi ska äta julskinka till frukost varje morgon. Vi ska koka knäck och bränna kolan på spisen. Vi ska stressa och fara runt som illbattingar i sista julruschen efter de sista julklapparna. Vi ska njuta en smula av julafton och låtsas vara avslappnade och rofyllda, för att lagom till mellandags-rean sätta fart igen! Julen är på intåg! De bara ÄR så! Och jag älskar det!! 

Nu ska jag höra med er hur ni tänker kring julbord!
Svara gärna i kommentarsfältet, och ni får vara anonyma såklart om ni vill!  

 1. Brukar ni äta julbord innan julafton?
 2. Vad är det viktigaste med julbord på restaurang?
 3. Bästa julbordet du varit på?
 4. Sämsta julbordet du varit på? 
Varför jag undrar? 
Jo för att vi själva just nu sitter och klurar på årets julbord. Julmat blir det ju alltid hemma på julafton. Med tomtegröt och julskinesmörgås på morgonen och ”julbord” strax innan Kalle Anka. Sen kommer tomten (om man varit snäll) med klappar och så lite glögg och tilltugg…
Att det blir mycket mat kring jul går knappt att undgå om man vill följa traditionerna, å de vill vi ju! 😉
Därför är det himla mysigt  att äta ett tidigt julbord ”ute” och sen spara sig lite till just själva julafton så man inte hinner tröttna på allt. Nån gång så har vi faktiskt skippat all matlagning hemma och samlat släkten på julbord ”ute” på julafton… Så hur gör ni, och hur tänker ni! 😛
I år vet vi inte riktigt ännu, men något julbord ute blir det iallafall och vi har funderar på bl a. Ekerum, eller Guntorp (Guntorp har alltid varit vårt favoritställe, tills de bytte ägare). Halltorp, Skansen, Strand, Stufvenäs har vi varit på, och det är ju alltid kul med nåt nytt, så kanske Ekerum? Ja, fast de är ju sant att även säkra kort är att föredra… Ja, ni hör ju hur vi funderar så dela gärna med er av hur ni tänker!
Tomtegröten… Den bästa gröten av alla!! 😉
Imorgon ska jag åka till en butik i Kalmar och inhandla en mycket speciell ”pryl” som ska få flytta in hos oss… Mer om det imorgon!

 

 1. Brukar ni äta julbord innan julafton?
  japp. ibland mitt i sommaren för skojs skull 🙂 vi kör ett julbord med några vänner lite innan jul.
  Vad är det viktigaste med julbord på restaurang?
  har aldrig varit på julbord ute på restaurang… men skulle vilja käka julfrukost på gunnebo slott
  Bästa julbordet du varit på?
  mitt egna… där jag får göra allt som jag vill ha det.
  Sämsta julbordet du varit på?
  alla har sin charm… 🙂 e jag diplomatisk då 🙂

  nu e det verkligen dags att börja planera…
  ta fram alla allt om mat och andra matmagasin för att se vad som ska göras och bakas… nyheter och bortplockningar.

  och jag ser fram emot dina roliga blogginlägg för att få inspiration….

 2. 1) Vi brukar nästan alltid åka utomlands på julen, och då blir det ju ingen julmat alls. Men vi gillar julmat, så vi brukar försöka fixa nåt litet julbord innan, antingen hemma eller ute. Men jag blir nog aldrig trött på det, eftersom det bara brukar bli julmat en eller två gånger eller så…

  2) Att de har fräscha vällagade rätter. Det måste inte vara MASSOR, bara det är vällagat. Gärna traditionellt, men också gärna med lite extra grönt tycker jag.

  3) Minns inget som varit sådär helt outstanding, men Vaxholms hotell var ganska bra

  4) De glömmer man ju helst…

 3. Jag är student och har jobbat extra på restaurang i flera år, särskilt kring julborden. Innan jul brukar det därför bli mååånga julbord på stående fot!
  Själv tycker jag att köttbullar och Janssons är viktigast på julbordet ”ute”, är dessa rätter bra brukar det andra också vara det. Tycker också om när det finns fräscha lax/sill-rätter och ett bra dessertutbud.
  Bästa julbordet ute är helt klart Asa Herrgård, på hemmaplan är det mammas :). Sämst vet jag inte, men förmodligen de där resterna som aldrig tar slut.. Då brukar man vara rejält trött på det, och som du skriver – längta efter nyttigare mat.

 4. Julbotd ja..
  1, Brukar äta ett julbord med jobbet, annars inte.

  2,
  Det viktigaste måste vara skinkan, osten o efterrättsbordet (det som vi aldrig orkar äta hemma dvs det söta)

  3. Bästa julbordet jag vart på är defenitivt Östermalma. En konferensgård i närheten av nyköping. Deras inriktning är det vilda julbordet, dvs typ bara vilt. Viltsvinskink e såå gott o deras västerbotten-smör e riktigt mumma.

  4 Sämsta bordet Fin Fisken i Trosa. Jisses så dåligt det var… Maten var heeelt smaklös o det var slafsigt o tråkigt utbud.. buuuu

 5. 1:
  Inte hänt för ofta tyvärr, men har bara pluggat de senaste åren!

  2:
  Eftersom jag älskar allt som har med mat och jul att göra så skulle jag aldrig erkänna ifall det fanns något jag inte gillade på julbordet(om det inte fanns rökt lax, fungerar ej).
  Men det bästa är utan tvekan sillen, osten(stilton!) och skinkan emd stark grov senap.

  3: Har tyvärr ingen erfarenhet ;<
  4: Se ovan 🙂

  Julen är till för att älskas!

 6. Jag vet faktiskt inte vad jag tycker om julen längre. När jag var liten älskade jag det. Alla förberedelser, väntan och spänningen. Säkert berodde det en del på skolan också, alla aktiviteter med advent, Lucia (hela grejen med vem som skulle vara lucia, att man hade glitter i håret hela dagen även i vanliga kläder, när man blev äldre och skulle vara uppe hela natten…)kommande julfesten. Det var liksom spännande, alla vad glada och jag brukade hitta på både det ena och det andra med mina vänner. Nu är det inte så. Jag firar jul såklart, en middag på julafton med närmaste familjen och en sittning på mellandagarna med släkten. Det är trevligt men inte så mycket mer och den här julstämningen har inte infunnit sig hos mig de senaste åren.
  Det kanske beror på att de är ”mellanåren” för mig, jag är inget barn längre men har inte heller en egen familj att pyssla på med.
  Jag låter bitter, men det är jag inte 🙂 Det finns saker jag älskar med julen också, godiset! gillar ju att baka och maten, skinkan, köttbullarna, janssons, vörtlimpa och ost är mina favoriter. Och dina frågor:

  1. Brukar ni äta julbord innan julafton?

  Ibland, med jobbet/skolan och enstaka fall med familjen på restaurang när jag var liten.

  2. Vad är det viktigaste med julbord på restaurang?

  Fräsch mat, behöver inte var många sorter. Gärna ett ställe där de inte tar emot så många människor i taget. Både av hygienskäl men också för att det känns som den typen av middag, där det ska vara mysigt och inte alltför stökigt.

  3. Bästa julbordet du varit på?

  Inte varit ute på ett julbord som jag gillat allt med. Så hemma.

  4. Sämsta julbordet du varit på?

  De hade musikunderhållning efteråt och spelade rockmusik! Inte en enda jullåt. Det var skrikigt, högljutt och förstörde hela middagen. Kändes som att arrangörerna bara tänkt att de behövde musik och såg boxen avtickad med de första band de kunde hitta.

 7. Hejsan … mitt tips är att klart ni ska äta på halltorp … Sen JÖrgen ( min mans kusin ) och Helen tog över det så tycker vi att det har blivit så attans fint och bra där .. vilken fanatstisk mat de serverar ….

  Vi har tänkt att försöka åka över till ön och äta ett julbord hos dem iår … hoppas att vi får till en helg med detta !!

  Kram anna

 8. Ååh, vilket härligt inlägg! Själv störtlängtar jag också till julen – och hela december för mig kommer fyllas av julmys (framför allt eftersom jag då kommer hem till sverige efter månaders utomlandsjobb)

  Det jag tycker är viktigast på julbordet(/efter julbordet) är julskinka, tomtegröt med kanel och saftsoppa, julgodis (chokladkola, mozartkulor, knäck och återigen chokladkola), lussebullar samt plockmaten (lite köttbullar, lite bröd, lite frukt, lite ost osv)

 9. Hej!

  Jag brukar inte äta julbord innan julafton, nu för tiden. Gjorde det när jag var yngre. Men ett julbord med jobbet brukar det bli. Fördelen att äta på restaurang är väl att det kan finnas några specialteter som man själv inte har på julbordet. I vår familj har vi inte så mycket ”varmt” utan satsar på många olika kalla rätter och kallskuret, för det tycker vi är godast. Det finns så fina delikatessdiskar (manuella) i butik numera efter några år av saknad. Ja, frestelse, omelette med en god stuvning på, prinskorv och köttbullar förståss, finns det på vårt bord.
  /Lena

 10. Hej 🙂
  Brukar försöka att hålla mig från att äta julborf innan julafton, men om det inte går, så snöar jag lätt in mig på den ”kalla” delen lax, sill, ägghalvor osv.
  Viktigast när man äter ute – är själv lätt ”skadad” av många år i branschen, så att kallt står kallt/kylplattor resp. varmt på värmeplattor – bra och rätt förvaring helt enkelt.
  Bästa julbordet – åt osvenskt nog ett italienskinspirerat julbord ifjol, mmmm.
  Sämsta julbordet – kryssning till Åland, urk

 11. Brukar ni äta julbord innan julafton?
  Ja, vi firar ”lilljul” med goaste vännerna ca en vecka innan. Då äter vi det bästa julbordet….

  Vad är det viktigaste med julbord på restaurang?
  Hemlagat! Inte en massa halvfabrikat.

  Bästa julbordet du varit på?
  Det vi äter på lilljul är det bästa – om man då utgår från restaurangvarianten så är det – På Öland faktiskt. Tror det hette ”Briggen tre liljor”. För många år sen. Sonen var nyfödd och jag varvade julmat med att amma sonen.

  Sämsta julbordet du varit på? Vet faktiskt inte.

  Förresten – julklapparna är också fantastiskt roligt!

 12. Hej och tusen tack för en otroligt inspirerande och fin matblogg!

  Innan barnen kom, hände det att vi gick ut och åt julbord två helger innan Julafton, men nu med en pigg liten 2,5-åring känns inte lika njutbart, men nästa Jul kanske???

  Att maten är fräsch och att det inte finns FÖR mycket att välja på, och till sist ett rejält dessert/gottebord.

  Kan inte på rak arm säga något,utan de jag varit på har varit väldigt goda men ska jag nämna någon speciell så är det på Strömma skärgårdsbåtar i Göteborg, båttur+ Julbord.

  Sämsta kan jag inte riktigt komma på något.

  För egen del försöeker jag att inte äta för många innan Jul för att inte tröttna, men din idé om att äta ett julbord rätt tidigt låter strålande, då hinner man ju längta lite ochså 🙂
  /Anna

 13. Vad bra! Jag har spenderat en stund i morse att skriva upp vad jag borde ha pà mitt julbord i àr. Brukar bjuda vänner pà svenskt julbord innan jul. Förra àret, mellan jul och nyàr, bjöd vi sambons skolkompisar som han inte sett sen ett antal decennier. Jättetrevligt! De àt som om de inte fàtt mat pà flera veckor. Bakade bland annat ditt underbara knäckerecept och tillverkade ocksà skinkpinnen enligt dina instruktioner.
  I àr skall vi bjuda kompisarna fràn byn innan jul.
  Har inte sà mycket att tillföra angàende dina julbordsfràgor eftersom jag alltid varit utlandsbo.
  Kommer att kolla dina recept bl.a om du har bra tips ang. rödkàlen. Brukade köpa hos Ikea här men de har bara äcklig Ikea-märkt mat numera sà jag fàr nog fixa den själv.

 14. Julmaten tröttnade jag på när jag stod där med soppåsen full – när ingen hade lust att äta mer av skinkan och allt det andra. Så smått började jag förändra vårt julbord som plötsligt innehåller bara sådant vi gillar. Bla stekt Hallouim, ena sonen äter pizza, skinkna krympte till den minsta som gick att hitta och färdiglagad, finska lådor, jansson, sill och mycket mer grönsaker än förr. Vi är nöjda. Nej, detta med julmat är en överdrift! Varför ska vi sätta i oss allt detta bara för en tradition som inte har någon funktion längre när vi kan köpa färsk mat året runt. Men det är jag som tycker så alla gör som de vill.
  Något julbord utanför hemmet har jag inte ätit på år och dag, så jag minns bara ett julbord jag var på där maten TOG SLUT innan alla fått! Det var inte roligt.
  Men du ska se när väl julen kommer står jag där och undrar vad vi ska äta!

 15. Ser också fram emot julmaten. Jag gör själv alltid ett stort julbord med mycket mat och allt som hör till. Inser inte att vi bara är tre i familjen och inte är hemma på julafton… Men det hör till iallafall 🙂

  1.Brukar ni äta julbord innan julafton?
  Jag äter ett julbord innan julafton och det är på jobbets julfest. Den brukar vara första fredagen i december så det är rätt lagom.

  2.Vad är det viktigaste med julbord på restaurang?
  Att maten är fräsch och att det inte är för rörigt.

  3.Bästa julbordet du varit på?
  Helt utan konkurrens är det julbordet på Asa Herrgård! Så god mat, så fräscht upplagt och både ”det gamla vanliga” och nyheter. Vi hade dem på jobbet förra året och det var 300 pers som var helt saliga.

  4.Sämsta julbordet du varit på?
  Kommer inte på något speciellt. Vi har haft julbord med bleka köttbullar och halvråa revben. Mindre lyckat.

  Vad det blir i år får vi se 2 december 🙂

 16. På tal om julbord…
  …jag har aldrig ätit kroppkakor någonsin tidigare (tyckte det lät lite läskigt med någon kokt deg med fläsk i.)
  Men så såg jag ditt recept på saffranskroppkakorna och tänkte att det där såg ju attans gott ut. Testade att göra igår,och seriöst…de kommer att ha en hedersplats på varje julbord i resten av mitt liv! Barnen var också helt förtjusta så nu blir det till att fixa en rejäl laddning och frysa in för det är ju perfekt lunch med. En liten fråga bara. Jag har ingen våg och det stod 500 gram pressad potatis. Skulle du kunna berätta på ett ungefär vad det kan bli i deciliter? För jag chansade bara och det blev nog väldigt galet för jag fick använda MASSOR av mer mjöl än vad det skulle vara.

 17. Hej!
  Ett tips på julbord som bör kunna vara bra: Bo pensionat, har inte varit där själv, men har bara hört bra om maten där så satsningen på julbord borde också lyckas. Själva åker vi nog till Halltorp (ett säkert kort och säkert 3år sedan vi åt julbordet där).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..