Småplättar, pannkakor eller bara plättar med sylt & grädde!

När jag var liten stekte ofta min gammelmormor Ottilia småplättar till mig när hälsade på… Hon visste att de va småplättar jag ville ha för varje gång jag skulle komma så stod där en gul margarethaskål förberedd i kylskåpet med plättsmet och en spiralvisp i! 😉

Hon frågade mig varje gång, ”Hur många ska du orka med idag då??” Å jag åt plättar så det rök ur öronen!! Grädde och sylt fick jag inte, det var strösocker och bregott som serverades till och jag minns det som igår, hur ljuvligt dom smakade och jag kunde ibland känna av doften när jag klev in genom ytterdörren att hon redan stod vid spisen och stekte…

Här hemma blev det bland annat plättar idag, med sylt och grädde. Det är inte så vanligt med just socker + smör här nere i söder som det är i norrland! För att inte tala om hur gott det är med hjortronsylt till småplättar!

Men vad säger ni?? Småplättar? Småpannkakor? Plättar? 😛

Plättar ska stekas på en gammal gjutjärnslagg, då smakar dom som bäst!


Ikväll har jag dessutom lagt ihop en rund smörgåstårta som vi ska ha imorgon för tant Nilsson ni ser här fyller nämligen TRESIFFRIGT imorgon! 3+3= 33! 😉

 1. Grattis i förskott! Va gott med smörgåstårta. Här hemma gillas det amerikanska pannkakor mest (om man frågar våra barn)<3 Men plättar med hjortrons sylt är himla gott!

 2. Åh, grattis, grattis! Jag är inte uppväxt på den lilla varianten, hemma var det de lite större som gällde, de i stekpanna, och de är plättar för mig – det här måste väl vara miniplättar då 😉 Härlig historia, du skriver så man riktigt känner doften av din gammelmormors stekning genom dörren 😉

 3. Plättar säger vi 🙂 och ett stort grattis på födelsedagen, hoppas du får en bra dag.
  Smörgåstårta blev jag sugen på nu så det får det nog bli snart här i stugan 🙂

  Kram

 4. Grattis på födelsedagen!
  Tresiffrigt, inte illa 😉

  Pannkaka är stora saker som är stekt i en vanlig stekpanna. Plättar är de små som är stekta i en plättlagg.
  I alla fall i min värld…

 5. plättar är gott men tar för lång tid när man har hungriga barn 🙂 och man kanske skulle införskaffa en lagg i gjutjärn istället, de här teflonbelagda är ju sådär att steka pannkakor i.

 6. Hos oss heter de plättar och ska absolut stekas på en gammal gjutjärnslagge. Tycker plättar är godare än pannkakor, men det är roligare att vända pannkakor i luften 😉

 7. För mig heter det såklart plättar. Min man kommer från Norrland och då kan det bli lite förvirrat ibland. Jag säger plättar och han småplättar, jag säger pannkaka och han plättar, jag säger ungspannkaka/fläskpannkaka och han pannkaka. Jag har lärt mig tycka om både smör och hjortronsylt eller jordgubbssylt till fläskpannkakan 😉

 8. Gnäll inte! Du är 1 helt år yngre än mig! 🙂
  Numera blir jag bara yngre för varje födelsedag istället och i min familj diskuteras inte ålder (enligt mig!) 🙂
  Grattis i förskott förresten!
  Jag tycker inte om stora tunna pannkakor och inte tjocka amerikanska som är för ogräddade el gummiaktiga (vet inte hur de ska bli goda egentligen?), men små, halvtunna PLÄTTAR är goda! Men våfflor är godast!

 9. Ungspannkaka vill jag alltid ha (smält) bregott och lingonsylt till, gärna stekt fläsk el bacon också.
  Våfflor och alla sorters plättar och pannkakor vill jag ha sylt och grädde till.
  När vi var små fick vi strösöcker på stora tunna pannkakor, men det är inte min favorit.
  Amerikanska pannkakor är godast med lönnsirap och bacon, annars äter jag hellre något annat.

 10. Det här såg helt underbart ut! med grädde&sylt, socker, sirap eller nutella och banan – allt är gott! :).

  STORT grattis på födelsedagen fina du! 🙂

 11. Jag säger plättar. När jag var liten fick jag också dem med smör och socker, mums! Fast det är gott med sylt också… Hjortron är ju så klart den ultimata sylten, finns det nåt godare!??? Jag är nog lite norrlänning… 😉 Har spenderat min barndon i södra norrland iaf (Häslingland). Där lärde jag mig att älska Järvsöostkaka och hjortronsylt. *slurp*
  Åh, nu längtar jag dit, blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på Hälsingland! 🙂

 12. Grattis Linda!

  Hoppas smörgåstårtan smakade bra – är spänd på receptet 🙂

  Tänk vad olika det är… eftersom det heter plättlagg säger jag plättar, men det kallar jag också de tunna större i stekpanna. Till dessa varianter var det oftast bara strösocker förr -nu här i Tysklad tillkommer ochså kanel. Smakar jättegott!

  Pannkaka kallades hos oss bara de tjocka med fläsk eller så som gjordes i ugnen. Åts med smör eller margarin (inte bregott inte) eller med lingon och grädde.

  Har faktiskt en plättlägg från mormor, kanske skulle testas igen!

 13. Jag säger plättar men det verkar som om kärt barn har många namn. 🙂

  Det som är allra godast till plättar, i mitt tycke, är hemmagjord blåbärs- eller drottningsylt. Mmmmmm!

  Grattis i förskott! Hoppas du får en härlig födelsedag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..