Skördefesten närmar sig…

Nästa vecka på torsdag kör skördefesten igång här på Öland! Å såklart har vi rustat, piffat, pyntat o grejat en massa inför densamma! Denna helgen skulle ju bli en ”vila-ladda-batterierna-helg” var det ju sagt, men tvärtemot så har vi slitit som djur allihop både lördag och söndag. Joline & Nicke har förutom besökt djurparken och varit på liten roadtrip bara dom två, kört in ved i vedbon till vintern och varit hur duktiga som helst! Jag har gjort lite ärenden o farit hit o dit, handlat o fixat pumpor, blommor, städat farstubron, putsat fönster o dammsugit spindelnät och fejjat o dammat i köket… På sätt o vis har väl batterierna laddats ändå med tanke på allt vi fått gjort och hur skönt det är när allt är klart o man kan njuta av allt fint! Men sablar så trött jag e nu…

Hämtpizza hade ju helt klart varit den ultimata söndagsmiddan idag, men tja… Så blev det inte! 😉

Ikväll gjorde jag ett experiment att saltbaka en hjortstek i ugnen. Allt viltkött är ju ganska magert och behöver ofta extra fett under marinad/stektiden för att bli saftigt, men jag chansade! Att saltbaka betyder att man inte kryddar köttet på något sätt utan enbart täcker det helt och hållet med grovt salt runtom och sen steker det färdigt i ugnen.

Jag vet egentligen att jag gjorde lite fel från början för jag gjorde inte som jag brukade med mina ugnsgrader när jag ska långsteka…

Klockan var 14:30 när jag skjutsade in en fin bit hjortstek, täckt med grovt salt både i botten av ugnsformen och över och runtom (då blandar man 2äggvitor med ca 1 kg grovt salt) och klappar på det så sitter det fast som ett täcke.

Felet var såklart ungstemperaturen, ALDRIG över 100 grader på ugnsvärmen brukar jag ju förespråka! 80 grader är standard här hemma, men idag blev det 120!! Inte bra… 🙁

Jag är rejält petig nu och utgår ifrån mina egna pretantiösa ambitioner om ett mört kött, både Nicke o Joline gillade köttet och tyckte det var både gott och mört fast dom fick använda kniven! Jag vill att det ska vara ÄNNU mörare och en gaffel ska räcka för att dela köttet i bitar…

Det jag dock blev nöjd med var övertygelsen om att viltkött klarar sig bra utan extra fett med att saltbakas och saftigt blev det också!  Sältan helt perfekt med 1- 1½ cm grovsalt runtom var lagom, inte så det märktes för mycket och blev toksalt men heller inte smaklöst. Jag tyckte det framhävde viltsmaken ett snäpp också!

Men jag grämer mig över ugnstemperaturen och att jag hade för bråttom… Eller inte tid nog ska väl sägas! Jag ville ha middagen på bordet till kl 18, och skjutsa in en 1½ kilos stek i 80 grader måste få ta sina minst 4 timmar så därför fuskade jag med temperaturen, men det ska jag inte göra om fler gånger! Basta! 😛

Nu bjuder jag på lite bilder från gården på vårt skördefest-pynt!

Prydnadspumpor från en fin vän o hennes mormor!

Våra vinter-äpplen!

Olivträdet får såklart vara med på skördefest! Självklart ska det såt OLIVTRÄD med stora bokstäver på den svarta skylten men kritan försvinner varje morgon med daggen… 😉

Gör ett sista tappert försök att plantera timjan, den som stått hela sommaren är alldeles för grov just nu… Jag hoppas denna tar sig så ska den få komma in i köksfönstret lite senare…

Nyupptagna rödbetor fick jag av Therese, vilken lyx alltså! Hmm… Isterband i frysen och stuvad potatis och morötter till de… Måndags-middagen räddad!! 😉

Pumpornas tid är äntligen här, som i en saga… Jag älskar dom!!!

Äpplen och lök…

Stora fina prydnads-squash är häftiga och pampiga!!

Vårt lilla skördefest-bord under äppelträdet!

Blommor kan man aldrig få för mycket utav… Och säg den som inte blir glad av blommor??! 😉

Tack fina Therese…
Btw… Therese är ölands-bo (Kolstad/Borgholm) och välkomnar er hem till henne och hennes smyckes-shop under skördefesthelgen! Vi kanske ses där??! 😛 Missa inte det! Klicka här >> för att komma till hennes webbshop för mer info och vägbeskrivning!

  1. Vilken underbar blogg du har !!1
    Och vilken mat du lagar. Jag gjorde din fiskgryta i helgen och hela familjen bara älskade den
    Jag och min familj bara älskar Öland och var där i somras på Böda sand en vecka.

    Vilka underbara bilder du tagit på eran skörd och det ser så gott ut med nya färska råvaror:)
    Jag hade älskat att varit med på skördefest,kanske vi åker över något år för att prova och se hur ni gör och är med på festen:)!
    Ha en underbar vecka
    Kramen
    Hea

  2. Underbara bilder, dessa ska jag spara och ta fram i vinter när det är som kallast och snöar från alla håll – man kan riktigt känna höstsolen och den friska luften!

  3. Vad fint du har gjort, Linda! Härliga bilder!
    Jag funderar på och dra med mig sambo och hund till Skördefesten. Var där 2009 och tyckte det var himla mysigt. 🙂
    Låter förresten jättegott med saltbakad stek (borde väl funka på vilken stek som helst?)!

  4. Oh, önskar att jag var närmare Öland! Vad mysigt det verkar vara med skördefest! *vill också va med* Nåja, jag är mycket nörjd med dina fina bilder och jag är bombsäker på att det kommer fler hääärliga bilder sen när allt drar igång. 😉
    Ha det gott Linda och jobba inte ihjäl dig! Kram!

  5. Hade tyvärr inte tid att kommentera i morse när jag läste här, men det är väl inte för sent att skriva att dessa bilder gjorde min måndagmorgon lite trevligare än andra måndagar 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..