Lasagnette

Håll med om att gratänger av alla de slag är fantastiskt smidigt att tillaga! Ner med allt i en form, utrymme för improvisation och framförallt variation är stor! Töm kylen på alla småslattar från helgen, nån ledsen liten grönsaker finns säkert också som vill vara med på ett hörn.

En allt-i-i-ett-gratäng sköter sig själv en stund och man kan i lugn och ro duka bordet, plocka in från diskmaskinen och skära sallad! Jag verkligen älskar gratänger. Lasagnette är gott, det måste va formen på de brytna vågiga lasagneplattorna som är så goda! Det tar visserligen lika lång tid att göra som en vanlig lasagne, skillnanden i smak och konsistens är hårfin men det är dock en liten variation trots allt. Vad har ni ätit idag??

Måndagar är min värsta ”komma-på-vad-vi-ska-äta-dag-av-alla-veckans-dagar”…. *suck*
Så! Vad har NI ÄTIT IDAG?? 😉  

Det här behöver du :
400 gram lasagnette pasta
½ liter färdig (överbliven?) köttfärssås

GÖR SÅHÄR :
Varva pasta, ostsås, köttfärsås, pasta, ostsås, köttfärsås, osv osv… I en ugnsfast form. Avsluta med  pasta och ostsås! Gratinera i 200 grader ca 25 min. Riv gärna över ett lager ost ovanpå allting också!

Ostsås :
2 msk smör
2-3 msk vetemjöl
6 dl gräddmjölk
3 droppar D´Elidas chilisås
Några riv med muskotnöt
Salt & peppar
3 dl riven, lagrad ost

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret till ostsåsen i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och vispa ner mjölet kraftigt. Tillsätt gräddmjölken lite i taget och ställ tillbaka på plattan. Vispa hela tiden tills du får en fin konsistens på såsen. Krydda med några droppar chilisås, ett par riv av muskotnöt och salt o peppar. Låt såsen få småkoka på låg värme ca 10 min. Rör då och då så den inte bränner fast. Ta kastrullen från plattan och rör ner den rivna osten. Låt den stå någon minut så osten smälter.

Skjuts in i ugnen på 200 grader ca 25 min!

Middagen är serverad!

Vill du hellre ha en vegetarisk variant på lasagne? 


Recept : Vegetarisk lasagne med ”låtsas-köttfärssås” >>

  1. började tredje terminen på min utbildning idag och firade det med ett kallt glas vitt med en kantarelltoast till förrätt, svampgryta och rött till huvudrätt (plockade enorma mängder svamp igår, därav all svamp) och kladdkaka med lättvispad grädde till efterrätt. ensamen ätandes framför dexter, lite tråkigt att kalasa själv men så kan det bli ibland. gott var det iallafall!

  2. Här blev det Lax i ugn.Grädde blandat med citron, sötsursås salt o peppar. Pressad potatis till. Jättegott. Lasagne är också en favorit. Men då blandar ihop köttfärssåsen och ostsåsen.Enklare men Oj så gott det blir.

  3. Härlig blogg! Lasagne är verkligen gott! Särskilt med färsk pasta tycker jag!

    Hos mig blev det renskavsgryta med kantareller, lingonsylt och potatismos igår! Mums!

  4. Det är ju så himla gott, ungarna älskar lasange. Här blev det gratäng på stuvade makaroner och köttfärsås som va kvar sen tidigare, riven ost på det så blev det en ny maträtt..gott gott!

  5. Till lunch igår blev det yoghurt och flingor och till kvällen blev det en pasta/kycklingssallad.

    Nu snart ska jag börja tillaga fläskkotletter. Av någon anledning blev jag så otroligt sugen på kött…

  6. Vi åt kycklingryta igår. Kyckling, massvis med morötter, kokosmjölk, cyrrypasta och lite currypulver+chili. Jag ha broccoli i min också, men det vägrar sambon att äta så han slipper. Superenkelt och jättegott.

  7. Igår blev det en omelett med baconröra och sallad till, en lite enklare kvällsmat eftersom Håkan jobbade länge och inte kom hem förrän sent.
    Lasagnette har vi inte haft på länge, skönt med något enkelt att slänga samman och bra att använda sina rester till en ny god middag!
    Ikväll blir det fisk, gott:)

  8. Mmmm den är god…med det är nog säkert 15 år sedan jag gjorde den…men idag blev det stuvade makaroner på gammeldags mjölk med nymald svartpeppar och jägar falukorven (extra rökig) riktigt god…och veckosalladen.
    Tjipp

  9. Hej!! Jag ser att Elin tycker du skall skammas!?!?

    Det tycker ABSOLUT INTE jag….jag tycker du skall vara stolt som inspirerar sa manga av oss med dina fina bilder och smarriga recept och glimtar fran ditt liv 🙂

    For ovrigt kan jag tala om att min familj i Wales fick flask curry med ris och naanbrod och jag skamdes inte heller…inte ett skvatt!!

    Sara

  10. Hej,

    Jag saknar en sak i alla dina recept,
    VAR i ugnen stoppar du in maten i de olika recepten?
    Mitten, längst ner etc…

    I övrigt är du min hjälte när jag har dålig fantasi! 🙂

    Mvh Caroline

    1. Elin!
      Tack, det räcker så!
      Alla har rätt till sin personliga åsikt och så långt är jag med, men privata påhopp PÅ mina bloggläsare tolererar jag inte, sådant trams kommer omedelbart att raderas.
      /Linda

  11. Jag undrar var du hittar lasangetter. Jag har letat i flera butiker och det finns bara tillsammans med mix till köttfärssås och det vill jag ju inte ha.tack på förhand. Eva


  12. Caroline!
    Jag använder mest varmluftsugnen och då spelar det inte så stor roll var man placerar då man ibland lagar flera plåtar samtidigt, men i regel använder jag alltid nedersta falsen.
    /Linda

    Eva!
    Lasagnette-pasta hittar du bl a. i Kungsörnens sortiment (fullkorn), men även barillas och de lite udda pastamärken som finns på ÖoB bland annat. Be din affär ta hem åt dig tycker jag!
    /Linda

  13. Hej och tack för dina uuunderbart goooda recept =)
    Ja du är verkligen guld värd vid tillfälligt avbrott i hjärnkontoret mitt och ja även annars åxå såklart =))
    Imorgon ska jag göra din Lasagnette =)
    Kraam

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..