Potatisgratäng och tunt skivad rostbiff! Det blir inte bättre än så en fredagkväll!

Fredag till ända! Jag sitter här å väntar på att tvättmaskinen ska snurra färdigt så jag kan gå å lägga mig, de va väldigt vilken tid den tog på sig just ikväll!! *gäsp*

Helgen står för dörren och vi ska iväg på en liten roadtrip till Emmaboda imorgon. Sommarens sista power meet med cadillacen. Kan vi va ense om att det ÄR höst sen!? 😉

Vädret tycks stå på vår sida så det ska bli riktigt kul att komma iväg! Kvällens fredagsmys framför Mr Bean på TV:n blev potatisgratäng och rostbiff! Kallskuret kött till varm, krämig gratäng är bara så gott ju, med rostad lök och krispig sallad!

Rostbiffen : 
Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff. Putsa den från hinnor & gnid in hela biten med rejält av salt & svartpeppar! Lägg i ugnsfast form & stick in en kötttermomter. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 63-65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, men ju lägre innertemperatur desto mer rosa/rödare kött… När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor!

Potatisgratäng

4 port (dubbla receptet vid behov)
Det här behöver du :
6-8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form eller fyra mindre. Grädda i 200 grader ca 40-50min.

Ikväll använde jag mina röda ugnsfasta hjärtan-formar från Le creuset, dom är så söta att servera i!

Riktigt gott!!

Och ännu mer gott till alla gottegrisar! 😛 TREVLIG HELG ALLIHOPA!!

LOADING..