Fredags-karameller!

Godis är gott!! Eller hur?? 😉
Jag köpte ju med mig vääääldigt mycket polkakarameller när vi var till Gränna. Och de har liksom bara legat där i en stor skål och sett vackra ut i sina strutar tills idag! När strömmen gick här hemma… (Tydligen ett träd som rasat över en elledning och det beräknade att det skulle va ca 4 timmar innan allt var åtgärdat)

Herregud!!! Vad gör man när man inte kan tända en lampa, sätta sig vid datorn, värme en kopp te i micron, eller baka o laga mat!?? Sååå uttråkade vi blev ”bara därför att” så vi drogs till karamell-skålen och när vi precis hade plockat ihop en liten skål av ditt o datt och Nicke kommit hem från jobbet så kom strömmen tillbaka, fortare än beräknat! Skönt! Men visst är man för bortskämd med el alltså! De borde man ju utmana sig själv med en helg, helt utan el o lyse… Nåt att tänka på!

Alltså hårda karameller kan jag tycka är gott, nån enstaka, det är verkligen lyxgodis tycker jag! Favoriten hamnade på coca cola-spån och gröna spiraler. Polkagrisar är också gott och det som är så himla bra med dessa hårda polka-karameller är att man blir liksom inte sådär socker-stinn-illa-mående som jag blir av annat godis så detta måste jag ju hissa!! Dissar gör vi med gröna grodor och sega råttor, huuu va illa jag mår av sånt! Dessa karameller känns också lite mer äkta! Å snygga är dom också! 😛

Vad hittar ni på för gott ikväll?

Här blir det varma mackor som fredagsmys i soffan! 

Men är så trött på de gamla vanliga med skinka och ost….
Har ni inga bra favoriter ni kan dela med er av, hade inte tänkt börja ännu på nån timme iallafall. Kanske nån av er som har nån riktigt god ”röra-ihop-röra” som man toppar med ost! Vi brukar ha rasken-franska, skinka, tomat, lite majonäs eller lite dijonsenap, ibland en ananas-ring, ibland lite champinjoner och så ost och oregano och Lawry´s men nu skulle jag vilja ha tips på nåt annat!??

Din godaste varma macka!?? 

 

 1. Hej!! Tack för en kanon blogg, har hämtat mkt inspiration härifrån… Min bästaste varma macka gör jag med rostbröd,makrillfile i tomatsås, liten klick majonäs i. Kletet på mackan tomatskivor på o massor av ost!!! Verkligen mumma!! Kram fr småland

 2. Hej!
  Varför inte göra en enkel macka med rustik bröd som rostas lite i förväg med olivolja, urkärnad tomat som fin hackas, på med smulad feta ost och in i ugnen. Sprinkla över lite oregano på toppen när de är klara 🙂

  //Emelie

 3. Jag gillar varma smörgåsar med finhackad lök och finhackad rökt skinka som blandas med ketchup + ev lite chilisås och kryddor (t ex salt, svartpeppar, vitlök(spulver) och oregano). Ibland gratineras smörgåsen med ost överst, men det är nästan lika gott utan! Lök och ketchup på varma smörgåsar har jag ätit i många år men upptäckte först häromåret att det bli ännu godare med lite rökt skinka i också.

 4. Jag brukar göra en röra på en burk tonfisk, blandat med lite majonäs och crème fraîche, salt, peppar och lite finhackad vitlök. På med det på mackan och ost över! Nåt annat gott är smörstekta kantareller, lite hackad scharlottenlök och strö över grovriven parmesan!

  Trevlig helg!

 5. Åh, gränna har något magiskt över sig! Jag är inte så förtjust i hårda karameller (de är ju inte choklad ju!) men de är så vackra att jag ändå vill ha varenda en 😉

  Jadu, varma mackor blir ju ofta bara det gamla vanliga, det är ju lite trist! Det är gott med en crème fraicheröra med hackad soltorkad tomat och svarta oliver, om man vill hitta på något annat. Fast allra godast är ju Lollos – smörstekta kantareller <3 Nu kanske det inte dräller av dem hemma hos dig, det gör det verkligen inte här, men ååååh, vad gott det är 😉

 6. Kantarell eller champinjonstuvning med ost på är ju så mumsigt! Man kan också blanda svamp och finhackad skinka i stuvningen… 🙂

 7. Mina favoriter är Kantarellstuvning och massor med ost på eller skagenröra med pepparot och som man toppar med ost och in i ugnen (låter kanske konstigt men det är så gott)

 8. Och jag som är både värdelös OCH fantasilös när det kommer till mat (men ändå läser din blogg för att allt ser så fasligt gott ut) måste säga Abbas konservstuvningar med räk- och champinjonsmak är underbara på varma mackor! ;D

 9. Stek renskav, kantareller, purjolök (med lite viltkrydda eller goda örter) och lägg på en tjock skiva ljust (gärna surdegsbröd) bröd, släng på några delade körsbärstomater och lägg ett rejält lager med västerbottenost och in i ugnen. MUMS!!!

 10. Brukar göra en stuvning med skinka, champinjoner å purjo som fått fräsa lite i en panna å sen en tomatskiva och ost på det!
  En annan favorit är om vi har fått köttfärsröra över att bara smeta på det på mackan, lite paprika å tomat å ost.

 11. Lite sen med mitt tips, men jag tycker det är otroligt gott med överbliven tacoköttfärs, en skiva ananas och ost! Annars är det också mycket gott med en tonfiskstuvning på!

 12. Lite sent att tippsa om fredagsmys sa här pa lördagförmiddagen, men jag gör det ända 🙂

  Böcklingfräs är väldigt gott och snabbt/lätt att göra. Okej, man maste planera in det, för det är väl sällan eller aldrig att man ”rakar” ha en böckling i kylen…

  Börja med att hardkoka nagra ägg. Rensa under tiden böcklingen och dela den i mindre bitar. Stek böcklingen pa svag värme, gärna med lite finhackad lök. Smahacka äggen och vänd ner dom försiktigt i stekpannan och blanda allt. Pa med lite finklippt dill. Äts pa smörstekt franska…

  En annan ”vardagsmacka” är stekt ägg (helst med hel gula) pa en skiva bröd, raa tunna lökringar och massor av ketchup 😉

 13. Min favoritpålägg när det gäller varma mackor är vitt ”rostbröd” med grillad kyckling, ananasring och ost. Enklet men ack så gott!

 14. Jag har lite udda smaklökar men något jag alltid gillat i min varma macka är ost, kyckling/skinka/kött och kebabsås istället för majonäs färdig på tub då. Blir så gott! Annars älskar jag att ta överbliven köttfärssås och toppa med massa ost 😀

 15. Vilka härliga bilder! Vad gott det ser ut, (fast jag egentligen inte ens gillar karameller)! 🙂

  Min favorit när det gäller varma mackor är nog: ganska grovt och absolut ej för sött bröd, en skiva rökt påläggsskinka, en skiva tomat, lite jalapenos, stark tacosås och lite ost (det får ej vara för mycket ost). Mums! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..