En stek, som en slottstek, och en tjälknöl, fast en fläskstek!

Hej goa bloggläsare! Nu ska ni få ett himla spännande recept! Ni vet ju att jag är mycket för det här med hederlig husmanskost och att det gärna få vara enkelt men gärna långlagat! Sådär gott så man liksom sluter ögonen vid första tuggan och bara ”Mmmmm….mmmmm…” ni vet!  När verkligheten försvinner bort av alla smakexplosioner och allt runtomkring blir liksom en dimma av röster längre bort i periferin!  Detta är SÅN mat!! Hujedamej så gott, vi åt det igårkväll, å vi åt det till lunch idag o jag tror jag dukar upp det till lunch imorgon också för jag nämns inte frysa in det sista köttet!

Jag köpte en fin fläskstek på dryga 2 kilo för en tid sen som jag tog upp ur frysen igår morse. Ett sånt där praktexemplar som man gärna gör en stek av istället för skivar upp till grillskivor.

Eftersom steken var fryst tänkte jag något i banorna kring en tjälknöl (som egentligen görs på älg el. nötkött) som skjutsas in i ugnen fryst som den är på låg värme i flera timmar. I samma veva kom jag på något jag läst inne på Annikas matblogg Smakskens där hennes make hade för vana att riva över vitlök och en skvätt röd balsamvinäger på stekta fläskfiléskivor. Själv hade hon också modifierat idén och i form av Balsamico & vitlöksmarinerad skinkstek”.

Jag fastnade direkt och inlägget har länge legat i bakhuvdet och gnagt!

Vinäger gör smaken på en god slottsstek, så mycket vet vi, vitlök ger en djup fyllig smak och faktiskt aldrig fel i kryddning eller marinad till kött enligt mig! Att jag sen frångick idén och använde mig av fryst kött och valde att tillaga den på lägre temperatur och längre stektid förstås gjorde nog bara köttet snäppet saftigare, jag vet inte. Det får nog Annika svara på om hon vill gämföra våra metoder! Men himmel så gott det blev!

Det smakade väldigt mycket åt nötstek-hållet, lite tjälknöl, och smak av slottsstek. Jag stekte inte köttet till samma grader som hon gjorde heller utan något lägre (68 mot Annikas 72), vilket jag alltid gör men tycker det blir sååå mycket saftigare och mörare!

Skyn ska vi bara inte tala om. Vilka smaker! Marinaden är i mitt fall väldigt stark och med rejäl sälta så den skyn som finns kvar i formen när köttet är klart bör halveras och sedan spädas med vatten, grädde osv… Den behöver inte reducera (koka ner/minska i mängd/koncentrera smakerna) Smakerna, dom finns där ändå så frys in hälften av skyn märkt ”rejält konc. sky” och använd vid ett senare tillfälle. Denna såsmängd räcker gott och väl till 6-8 port.

Här kommer mitt recept!

Stekmarinad till 2 kg fläskstek : 
1½ dl rödvinsvinäger
8 dl vatten
2 köttbuljongtärning (gärna eko och glutamatfria)
2 stora finrivna vitlöksklyftor
Massor av grovmalen svartpeppar (nymalen tack)
ca 1 msk  salt

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop marinaden i en skål med visp så buljongen löser sig ordentligt. Lägg steken i en smord ugnsform, inte för stor. Gnid in hela steken med marinaden runtom. Slå på vätskan vid sidan om. Täck med aluminiumfolié. Stek i ugn på 80 grader. Efter nån timme har gått kan du vända på steken och ösa den med skyn, då har den också tinat såpass att du kan sticka in en kötttermometer i köttets tjockaste del. Stek vidare tills innertemperaturen visar 68 grader.

Steken kan med fördel vändas och ösas nån gång då och då, men behöver minimal med passning. När steken är klar, ta ut den och linda in i folie och låt svalna något innan du skär upp den eller förvarar i kylskåpet. Håller ca 1 vecka, så detta kött kan enkelt förberedas inför en större middag i god tid.

Sila skyn och använd hälften av den till middagssåsen, (6-8 port) Frys in resten och använd vid ett senare tillfälle. Koka upp skyn och späd med vatten, runda av smaken med grädde och smaka av! Här behövs inte mycket justering, ev. lite sötma, en nypa socker, eller vinbärsgelé. Red med maizena utrört i lite vatten och du vill ha såsen tjockare. Jag använder alltid maizena för jag tycker det binder ihop smakerna bättre än en oredd sås. Såsen är klar.

Skär upp köttet i väldigt tunna skivor och lägg dom lite ojämnt på ett fat. Ringla över den varma såsen strax före servering. Köttet kan vara kallskuren, eller värmas på under folié i ungen/micron innan det ska ätas. Smaksak.

Servera med kokt potatis, saltgurka, vinbärsgelé, sallad och iskall mjölk i glaset!  😛

Marianden är på plats! Nu skjuts in i ugnen!

Steken är klar, har fått vila. Redo att skäras upp.

Tunna skivor av en saftig stek framhäver smakerna bättre än tjocka skivor.

Gott…. Är bara förnamnet! Detta SKA ni prova, himmel alltså!!

LOADING..