Budget-smart grilltallrik!


Budget-grillat stod det på menyn häromdan! Det är grejer de. Entrecôte och ryggbiff är också fina grejer men ibland är det himla roligt att svänga ihop något som är riktigt billigt och budgetsmart. Många gånger kan det även vara rent av nödvändigt då kassan är skral… Här har vi revbensspjäll, (mycket billig köttdetalj), tillsammans med rotfrukter (billigt och drygt), en god cole slaw (vitkål och morötter kostar inte många kronor) och en vanlig grönsallad av de som fanns hemma i kylen.

Glazen till revbenen är en rödvinsglaze, kanske inte låter så billigt men med tanke på att det är en överbliven rödvinssås från början som bara stått i kylen nån dag så blev det också billigt! 😛 Ja, där har vi det! Bara man tänker till lite så går det att laga god, prisvärd mat!

Vad är ditt bästa budget-tips?? 

Revbensspjällen ligger på grillen och penslas med rödvinsglaze.

4 port
Grillade revbensspjäll
2 kg tunna revben
Buljong att förkoka i
ev. morot och lök
Glaze till pensling på grillen

GÖR SÅHÄR :
Koka upp en buljong i en stor kastrull så revbenen får plats. Du kan använda fond, tärning eller om du har en hemmagjord buljong. Kött eller grönsaksbuljong funkar bra. Skiva ner nån morot och nån lök så får du lite extra smak. Låt revbenen sjuda, alltså småkoka ca 1 timme. Ta upp dom ur buljongen och låt rinna av. Pensla med glazen under grillningen. De behöver bara få en fin krispig grillyta för de är ju redan färdiglagade i buljongkoket.

Färdiga! Bara att pensla på mer glaze strax före servering… 😛

Rödvinsglaze
ca 2 dl rödvinssås eller annan mörk, smakrik sås som blivit över
1 -3 msk honung

GÖR SÅHÄR : 
En glaze behöver inte alltid göras från grunden om man har överbliven sås i kylskåpet. En mörk mustig skysås, rödvinssås funkar alldeles utmärkt och behöver inte slängas utan kan enkelt trollas fram en god glaze av.  Det enda du behöver göra är att värma på såsen, antingen i kastrull eller micro. När såsen är varm rör du ner 1-3 msk flytande honung beroende på hur ”söt” du vill ha den. Självklart kan man tillföra annat också såsom några droppar chili, eller färsk hackad eller vad man nu kan tänkas vilja ha! Enkelt, gott och budgetsmart! 😉

Cole slaw : 

1 l finstrimlad vitkål
2 morötter
½ liten gul lök
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche eller gräddfil
Salt & nymalen svartpeppar
några droppar citron…

OBS : Satsen går att dubbla!

GÖR SÅHÄR :
Stoppa in vitkålshuvudet i en vanlig matkasse, fram med osthyvel och hyvla för glatta livet, det gör inget om det stänker nu! Använd INTE matberedare, det blir mycket godare såhär! Samla ihop en liter av vitkålen. Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Skala och riv den gula löken likadant! Blanda ihop med vitkålen i en stor skål och rör ner övriga ingredienser, smaka av!

Rotfrukter i ugnen :
Potatis, morot, kålrot, palsternacka, rödlök, vitlök + olja + flingsalt + in i ugnen ca 45 min 225 grader!


En trevlig grönsallad är alltid gott till grillat!

Smaklig, budgetsmart grilltallrik! 😉

  1. Jag gjorde denna coleslaw i torsdags och jag fick de sådärkrämig och god när den var nygjord … Men efterett par timmar i kylen så var den så rinnig och blaskig !!! Jag vill ju att den ska vara. ”fast” och krämig och inte blaskig så den vita ”såsen” rinner iväg på tallriken . vad kan jag gjort för fel ???

  2. Fläskkarré! Det är en annan billig köttdel, som också mär ofantlig god att grilla, då fettet är insprängt och gör köttbiten saftig! Den brukar jag bara marinera med vitlök, rivet citronskal och torkad oregano! Psst… marinera lääänge!

  3. Anna!
    Cole slaw ska helst inte sparas då vitkålen vattnar ur sig av saltet bl a. Vill man undvika detta kan man ”slaka” vitkålen när man precis har rivit den. Doppa ner den i kokhett vatten ett par sekunder. Skölj kallt under kranen och lägg den i en kökshandduk. Strö över salt och låt ligga och dra en stund, sen kan man ”krama” ur vitkålen då en hel del vätska dragits ut av saltet.
    /Linda

  4. Man ska INTE läsa dina recept kl 0.50 på natten,
    det rinner ju i mungipan och man blir hungrig 😉
    MEN Du har ju såååå underbara recept och din sida drar i mig 🙂
    Nattkramen nu iallafall 🙂 Bibbi

  5. Jag har aldrig gett mej på å göra revben, men denna sommar ska jag helt klart ge detta en chans. 😀
    Toppen med tips på billigare mat, då vi ofta bjuder hem vänner på sommaren å det blir ofantligt dyrt i längden(å nä, jag är inte snål, då hade jag ju låtit bli å bjuda.. :)).
    Å så måste jag säga, din vita tobleronemousse(från inlägget med trerätters under en hundring) är vårt absoluta favorit dessert. Tyvärr är tobleronen en bristvara här så jag har till å med fått åka å hämta i en grannstad. 🙂 Det är det dock värt. 😀

  6. Älskar din blogg! Kul med lite budget tips också. Passar mig perfekt som ensam studerande 🙂

    Kom gärna med fler tips på god och billig mat. Har du några fler i bloggen sen tidigare kanske?

    Tack för en kanon blogg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..