Carbonara och mina tankar…


Tycker ni om carbonara??? Det är ju en sån där maträtt som man snabbt svänger ihop då fantasin tryter tycker jag! Det är alltid gott och gillas av alla, ett säkert kort! Carbonara finns i oändliga varianter med rökt sidfläsk, bacon, grädde eller inte grädde, parmesan som är ett måste, svartpeppar likaså. Det som ofta skiljer recepten åt är själva såsen, den krämiga, eller icke krämiga? Å naturligtvis äggula eller inte äggula! Vilken variant föredrar du?? 

När jag gör carbonara varierar jag själva pastasorterna ifrån allt vad spagetti, bandpasta, och makaroner, penne och fjärilar heter! Det är gott hur som haver, men ibland är det bara snäppet godare med en tjockare pasta som penne, likaväl som det ibland är ännu godare med tunna capellini spagetti! Smaksak beroende på dagshumör med andra ord! 😉

Sidfläsk, helt okej, men jag personligen föredrar bacon. Nåt jag aldrig tummar på är osten; parmesan, svartpepparn och äggulorna. Jag använder ALLTID två eller fler äggulor beroende på mängden jag tillagar, men två är det minsta!

Sen kommer grädden, ska den va me eller inte? En del föredrar att röra ner philadeliaost, eller annan färskost, en annan creme fraiche, och de flesta jag vet vill ha en skvätt grädde i! De vill jag också, ibland! Som den här gången.

Tillagnings-gången är densamma på muurikkan som på spisen. Pastan kokar för sig, bacon/fläsk steks för sig och kryddas. Allt blandas, i med ost och äggulor, och MASSA svartpeppar. Skillnaden den här gången när jag gjorde rätten på muurikkan var att värmen är betydligt högre och vätskan kokar snabbt bort så förutom en skvätt grädde så är där en massa vatten som jag hela tiden späder såsen med för de kokar bort snabbt som sjutton.

Pastavatten är bra att tillsätta när man lagar sås på spis, det ger en naturlig redning (stärkelserik) på såsen och den blir krämig och fin så sett. På muurikkan behövs sällan redning då allt kokar ihop till krämiga såser på nolltid, men vätska går det åt! Man skulle lätt kunna förbruka en halvliter grädde här, men de har jag såklart inte gjort! Så vill du runda av smaken på en sås tillagad i muurikka så ska grädden ner när allt redan är klart, hoppas ni förstår hur jag menar nu! Tillsätter du grädden för tidigt kokar den in för snabbt och du får en stabbig och kletig sås. Använd då istället vatten eller buljong.

Efterhand jag ”kokat” såser på muurikkan så har jag kommit fram till fördelningen 80/20 när det gäller sås. 80% vatten/buljong som snabbt kokar in, 20% ”runda-av-smak” precis på slutet. Alltså grädde, creme fraiche, färskost etc.

En carbonara kräver sällan några exakta mått så laga på en höft och smaka av då och då så är jag säker på att du lyckas med just DIN carbonara så som du vill ha den!

Min carbonara-skiss : 

  1. Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd
  2. Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person
  3. Svartpeppar, mycket svartpeppar!
  4. Vatten, så mkt som behövs för en krämig sås. Och så mycket du själv tycker blir lagom
  5. Grädde, mängd efter eget tycke och smak (kan också uteslutas helt, de blir gott ändå)
  6. En näve riven parmesan/person
  7. Minst 2 äggulor (räknat på 4 pers)

Såhär kan de se ut när jag ger mig ut till muurikkan… (Tilläggas skall, att på en bricka i bakgrunden finns färdigkokt, kall penne, salt, grädde & en träslev, och en rejäl flaska vatten…) 

Carbonarasåsen puttrar och det är dags att tillsätta pastan som jag bara kokat knappt al dente.

Parmesan, äggulor, lite mer svartpeppar å sen smaka av! Sen äta! 😛

  1. Älskar Carbonara. Oftast när jag gör själv så använder jag enbart spagetti,äggulor,bacon,riven parmesan,salt och peppar. Men har jag en skvätt grädde hemma så kan det åka med men normalt sett kör jag utan grädde. Guud så gott det är och så enkelt!

  2. Gillar att vispa äggulorna hårt… och sen vända ner det i pastablandningen, så där så det fräser lite.
    Grädde od. händer att det åker med också… om det finns en skvätt i kylen! 🙂

  3. Jag har gjort både med och utan grädde, lika gott vilket som! Jag är dock sugen på att göra en Carbonara på ”riktigt” vis med ”pancetta” (Italienskt bacon kan man kalla det) Tror att det skulle bli supergott!

  4. Carbonara är riktig ”comfort food” – tröstemat:-) Klart den ska vara rik och krämig. I mitt fall duger endast en pastasort, Barillas Buccatini. En grövre, ihålig spagetti. Jag går alltid efter Stefano Catenaccis recept (som finns tillgängligt på nätet).
    Eftersom vi har egna höns kan jag slösa med äggen – fyra hela ägg ska det vara! Sidfläsk eller bacon kvittar, men jag tycker sidfläsk blir godast. Jag steker det knaprigt, kokar pastan och häller över de vispade hela äggen blandade med 1 dl vispgrädde och 100 gram färskriven parmesan. Jag rör om ordentligt så klart. Det hela piffas till med svartpeppar som var och en får mala efter behov på sin portion.

  5. Jag älskar också Carbonara! Men mitt bästa tips är att spara pastavattnet (en kopp eller så) och spä såsen med den, för det är stärkelserikt och gör såsen så där extra ”italiensk”… Så gör jag med alla pasatasåser som blandas ihop med pastan.

  6. Älskar carbonara! Jag gör min på 4 hela, uppvispade ägg, parmesan och pecorino, bacon som steks i olivolja, svartpeppar, och absolut ingen grädde.

  7. det går ju att variera i oändlighet! men efter att ha provat många, många varanter så tycker jag bäst om när man steker bacon, charlottenlök och massa färska champinjoner häller över lite vatten och massa grädde samt svartpeppar.. i med 1-2 dl riven parmesan i såsen och klipp över persilja, ingen klassisk carbonara men herregud så gott!

  8. Carbonara gör vi rätt ofta, det är enkelt och gott och sånt vi gillar. Jag gör den alltid med spaghetti och grädde, ägg, bacon, parmesan och svartpeppar. Så gott!

  9. Tänk, det känns som att jag är den enda människan som inte klarar av denna carbonara, haha! Speciellt med bacon som jag absolut avskyr =/ Sen har jag aldrig varit ett fan av pasta/makaroner i något form av ”sås”. Eller ja, stuvade makaroner är ju gott 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..