Muurikka-projekt & muurikka-mat!!


Gokväll alla goa bloggläsare! Jag tänkte börja med att visa mitt lilla projekt här hemma idag! Joline har varit duktig och hjälpt mig bära sten och köra skottkärra och vår muurikka har fått flytta från skogsgläntan till baksidan nedanför altanen.

Anledningen är att det svärmar av flugor och knott därute just nu och myror som kryper på fötterna och ett väldigt vildvuxet gräs runtom oss som bara får ögonen att klia och näsan att nysa. Till hösten (guuuud vad jag längtar efter höst) så flyttar vi tillbaka ut i skogen igen men nu får muurikkan verka direkt på öppen gräsmatta. När till altanen och köket, ett stort plus!

Det krävs dock lite förberedelser med allt runtomkring. Nicke upplyste mig att man får va noga med att gräva ur en grop och se till så att tjocka rötter under jorden verkligen ”huggs av” annars kan de börja brinna lite längre bort, helt via underjorden å det är ju inte bra. Så jag grävde ur en lagom rund plätt och öste ur jorden. Kapade rötterna. Fyllde gropen med sand/småsten och la sen en stor gjuten stenplatta direkt ovanpå. Därefter tog vi bilen till skogs och plockade bagaget fullt av sten i lagom storlek och murade sedan upp runtomkring.

Det blev riktigt bra och stenplattan gör dels att muurikkan står stadigt och plant och den fungerar också som värmeelement till elden så den håller sig längre! Helt perfekt och jag är faktiskt jättenöjd att ha gjort allt UTAN Nickes hjälp! 😉

Så först lite bilder på detta projekt sen kommer maten som Nicke önskade sig när han kom hem från jobbet! Stekt potatis, falukorv och stekt ägg! Tja, inte alls tokigt, himla gott och framförallt ROLIGT! Vi satt ute på träbänken i kvällssol, utan flugor och mygg och bara njöt… Det är såhär livet ska vara!! Enkelt, smidigt och gott! 😛

Nåt närmare recept behövs knappast, bara se och njut… Jo, just de, potatisen är rå mandelpotatis som jag bara delat på längden och fräst på i flytande smör, och sen bara salt, inget mer! Blir supergoda klyftpotatis upptäckte jag så detta måste jag vidareutveckla lite, kanske samköra med en god köttbit på grillen!

Imorgon blir det efterrätt på muurikkan, häng me då!


Gräva ur, fylla med sand/sten, mura upp stenar runtom…


Fram med ved och diska ur muurikkan! Ekbänken ska hämtas från skogen också och den väger bly… Sen e vi klara! 😉


Upptänt och klart! ”Drömstund” påbörjad… Att bara sitta och titta in i elden är livskvalité på hög nivå… Avkopplande är bara förnamnet!

När elden lagt sig och du har en flammande het glöd, DÅ ställer du på muurikkan och börjar laga mat! Smör + potatis först, sen korv och sist äggen som fick precis lagom värme på slutet. Bara tänkt till i vilken ordning allt ska tillagas så går det som tåget! Potatis och korv är bara att knuffa upp på kanterna när äggen ska stekas!


Mandelpotatis, delade på längden… Fräser runt i lite flytande smör… Och salt! That´s it!


Kvällsmaten är klar!

LOADING..