Muurikka-frågor & här har ni svaren!


Hej på er, jag har fått så många frågor & mail om just muurikkan på sistone (många som frågat samma dessutom) så jag tänkte summera lite svar här till er! Angående alla andra mail & obesvarade kommentarer som fortfarande ligger på hög som jag inte hunnit svara på än så HAV TÅLAMOD med mig säger jag bara! Jag jobbar på de!

 1. Var köper man en muurikka?
  Min muurikka fick jag av Nicke i bröllopsdags-present, den köpte han på JULA! Men de går också att beställa på nätet här >>
  Eller fylla i formuläret här för att hitta närmaste återförsäljare. 
 2. Vad använder du för stekfett t.ex?
  Jag värmer pannan över eldglöden, sköljer ur den en extra gång med vatten som snabbt kokar upp. Detta ”vispar” jag bort med slev eller en ren diskborste. Sen använder jag olja till stekning. Ibland smör, det beror helt på  vad jag lagar. Wok, tacos, kött, kyckling mm alltid olja. För smakens skull i en sås använder jag ibland riktigt smör också. 
 3. Steker/grillar du allt samtidigt på olika ställen eller i omgångar?
  Nej… Man får tänka på tillagningstiden beroende på hur snabbt allt tillagas. Fräsa lök till en tacofärs tex så får du börja med löken, sen färsen, kryddor mm… Lagar du en kyckling/renskavsgryta så behöver ju köttet få puttra en stund så då åker det ner i början. Grönsaker går väldigt snabbt, liksom svamp, bacon och som vanligt färska örter ska alltid i på slutet. Det är desamma som att laga maten inomhus på spisen, du gör allt i sin ordning fast i olika kastruller, stekpannor, men här har du bara EN muurikka så tänk på hur du hade gjort inne och följ den ordningen när du lagar på muurikkan. Sen kan man alltid ”pyttsa” upp de som är färdiglagat på kanterna så de hålls varma. 
 4. Vad är enklast att börja med om man ska laga mat på muurikkan?
  Vad som helst egentligen! Det som kan va knepigt är värmen innan man kommer på de. Brassa inte på för mycket ved, eller gasol och försök ”lära känna” muurikkan och hur den fungerar, sen är allting superlätt! Baka bröd bör man väl inte ge sig på direkt, (fast de gjorde jag) HAHA!! Där behöver du kunna lite om hur värmen beter sig och hur snabbt de går. En kycklingwok, eller renskavsgryta, eller kebabsplitt, eller biff i strimlor är smart att börja med, så fort de blir för varmt kan du alltid justera med vatten som får ”koka in” om de skulle bli för hett. Och du har tiden på dig att smaka av och laborera lite till! 😛 
 5. Funkar murrikkan bara över öppen eld eller kan man använda den över grillen?
  Nej, muurikkan funkar både över öppen eld samt på en högre benställning med gasol. (Beror på vad du vill ha, men köper du för gasol finns altenativen när du beställer.) Personligen är det med levande eld en muurikka kommer till sin rätta med stämningen av sprakande vedklabbar och den irriterande röken i ögonen när man ska ”kocka”  Men de hör till! 😉 Över grillen? Jag har inte provat själv, men har sett att andra gjort de så de borde funka bra de me!

 

Har ni fler frågor om muurikka, ställ dom här i kommentarsfältet så svarar jag i desamma!

Mer info om muurikka hittar på deras hemsida :
http://www.muurikka.se/

och dom har även en blogg :
http://www.muurikka.se/kategori/bloggen/

och en facebooksida :
https://www.facebook.com/pages/Muurikka-Sverige/211606238857790

…och en pågående tävling som jag deltar i, in o rösta på bästa bild,
jag tror ni hittar mitt bidrag utan vidare beskrivning :
http://www.muurikka.se/tavling-omrostningen-ar-har/

 

 

 

 1. muurikkatacos tycker jag ser smarrigast ut… å gyros på andra plats,,, men man röstar ju bara en gång va??? 😉

 2. Tips!! Vi har en picknick murikka som endast är Ø24cm vilket betyder att den är perfekt att bära med sig ut i skogen. Blanda färdigt pannkakssmet i en PET-flaska och ta med lite sylt så fixar du sprillans färska pannkakor mitt i skogen över öppen eld 😀 Sååå gott!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..