Sparris-tips + Jamie Oliver!


(Bild: Recept på Jamie Oliver´s  Beef Sandwich)

Oj tusen tack för alla härliga sparris-tips, de va en hel del! Löskokt ägg att doppa sparrisen i lät himla gott, liksom alla tips på parmalindad sparris, eller med lufttorkad skinka. Och med parmesan, ruccola, balsamicovinäger är det ju bara sååå gott! Och hollandaise… Eller gratinerade med ost, smörslungade och saltkokta. Pajer, soppa, omeletter och pastasallader! TACK För alla supertips ni kommit med!! Ska läsa igenom alla jättenoga en gång till och spara ner!

Susanne undrade om jag hade något recept på sparris/potatissalladen som var på bild, å de har jag inte , men en liten skiss räcker för det är väldigt enkelt. Det är kokt färskpotatis, lättkokt sparris, skär i bitar, vänd runt i en skål. Mängd efter tycke och behov. Hacka ner färska örter som persilja & timjan. Ringla över lite olivolja, svartpeppar och flingsalt! That´s it! 😛

Och som många andra så såg jag också ”Jamies 30 minutes meal” förra onsdagen då han gjorde en somrig, vegetarisk lasagne med sparris och bönor. Snacka om att det såg riktigt gott ut!! Ikväll blev jag nog mest impad av hans ”regnbågs-sallad” med tillhörande dressing. DEN ska jag prova! När jag väl lagat dessa rätter så lovar jag att ni får ta del av bilder o recept. Men sålänge så har ni nu receptet på hans somriga vegetariska lasagne nedan! Receptet är helt å håller nedskrivet efter programmets gång, jag tror inte jag har missat något, men ser ni nåt galet å hojta!

Jamie Olivers sparris lasagne :

Fyllning till lasagnen :
1 rejäl bunt grön sparris (700 gram)
1 knippe salladslök
6 vitlöksklyftor
Spadet från en burk anjovis
En skvätt kokande vatten (ca 2 dl)
500 gram gröna ärtor
300 gram bondbönor
1 knippe färsk mynta
3 dl mellangrädde
3 dl kycklingbuljong (vill du göra denna lasagne helt vego, ta grönsaksbuljong)
Salt & peppar
1 förp keso (2,5 dl)

Bygglager :
1 förp färska lasagneplattor
1 förp keso (2,5 dl) + 0,5 dl kokande vatten
Parmesan att riva över varje lager

GÖR SÅHÄR :
Skölj sparrisen, lägg upp på skärbräda och skär av ”knopparna” (spara). Skär resten i tärningar. Ta bort de ”träiga” delarna. Hetta upp en stekpanna med 4-5 msk olivolja och lägg i den tärnade sparrisen. Steka och skaka om. Hacka och tillsätt salladslöken. Salta och peppra. Pressa ner 6 vitlöksklyftor och spadet från en burk anjovis. Tillsätt en liten skvätt vatten. Häll ner frysta ärtor och bondbönor. Hacka myntan och lägg i. Häll på grädden och buljongen. Låt koka upp med lock. Rör ner keson i pannan. Smaka av med salt och peppar. Använd en rotfruktsstöt och ”mosa” runt lite i pannan, inte överallt, bara ”här o där” för att få fram smakerna och en lite tjockare konsistens.

Ta fram en ugnsform och skeda över ett lager av sparris-såsen i botten. Lägg ett lager färska lasagneplattor ovanpå. Riv över rejält med parmesan. Upprepa två gånger och avsluta med ett lager lasagneplattor. Häll på lite kokande vatten runtom kanterna på formen. Häll över en burk keso som du rört ut i lite vatten, ca 0,5 dl. och bred ut över lasagnen. Riv riv över parmesan. Dressa sparrisknopparna i olivolja och lite färska timjanblad. Lägg ovanpå lasagnen och gratinera i ugn 225 grader ca 10-15 min!

 1. Är det säkert att han använde ansjovis och inte sardeller? Anchovis betyder ju sardeller på engelska. Lät lite malplacerat med ansjovis bara 🙂 . Tack för en fin blogg!

 2. Marit!
  Synd o synd, det är ju upp till var och en hur man vill göra! Uteslut anjovis och använd grönsaksbuljong så blir det ju toppen!

  Martina!
  Hmm… Nu gör du mig osäker, å inte kan jag kolla programmet igen på tv4play för det har nu utgått… Men han använde ju hela anjovis i den toscanska salladen som han mosade, så mkt vet jag, men undra om han hade några i lasagnen… Det förblir en olöst gåta! Jag utesluter dom nog iaf!

  Sandra!
  Blir lite tveksam nu, men spadet i sardeller har ju ingen direkt smak så jag TROR de va anjovisspad han använde, de såg ut så iaf!
  /Linda

 3. Hej!

  Vill bara säga att den där regnbågs salladen var fantastiskt god! Den är så matig att man kan servera den till en grillad köttbit.

  ps. tack för en trevlig blogg! ds.

 4. Detta recept måste jag prova! Missade helt programmet, kanske något man bör börja se… Härlig blogg förresten! Matinspiration till tusen 😉

 5. Han använder halv burken i lasagnen och halva i salladen. Jag har lagat den här rätten hur många gånger som helst, så god! Och salladen är helt oslagbar att ha till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..