Spagetti och köttfärssås – vardagsfavoriten som aldrig går ur tiden!


Köttfärsås-dax!! Nu va de minst 2-3 veckor sen iallafall och det är då på tok för länge! ;-P Jag ställde frågan på facebook idag vad ni skulle ha till middag? Och de va väldigt många som tydligen gick i samma tankar som jag! Det är ju sååå gott och när jag ändå håller på så brukar jag göra en rejäl sats så det går att frysa ner eller använda till annat…

Ni kommer väl ihåg förra året då vi hjälptes åt att lista olika maträtter med just köttfärssås! Hela 21 stycken, så behöver du tips på restmat av överbliven köttfärssås så ta en koll här >>

Idag gjorde jag köttfärsåsen som jag ”brukar” göra som jag tycker blir allra godast! Rotselleri är ett måste, det blir en otroligt mustig och lite sötaktig smak av den. Morötter likaså och lök, massor med lök! Grön paprika sätter det där lilla extra ”stunset” och chili för den goda smaken, (det blir inte alls hett av 1 ynka chili så våga prova). Vitlök, bara lite! En solo vitlök räcker för att det ska anas lite bara! Ketuchup ja… JO! Det ska faktiskt vara så mycket ketchup, jag lovar om ni provar så kommer ni bli glatt överraskade, för det är förbaskat gott! Köttbuljongen krävs för att såsen ska bli fyllig och en skvätt grädde för att runda av smaken och torkad oregano som gör det där lilla, lilla lyftet i hela såsen! Ja… Ni får prova! 😉

Och så ett litet supertips för er som inte gillar ”stora” bitar färs i köttfärssåsen; Kör några varv med stavmixern direkt i grytan/pannan, bara nån sekund så får du en finare konsistens!

Nu vill jag höra era knep för den godaste köttfärsåsen?

3 liter färdig köttfärssås
Det här behöver du :
800 gram blandfärs
½ bit rotselleri
2 gula lök
2 morötter
1 grön paprika
1 röd hel spansk peppar med kärnor o allt…
1 solo vitlök
1 flaska mutti passerade tomater
3 dl mutti ketchup
3 dl kraftig köttbuljong alt. 3 dl vatten + 2 tärning
2 dl grädde
2 tsk oregano
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta, det blir ca 3 liter så ta inte en för liten panna. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri, lök, morötter och river grovt. Jag kör ner allt i matberedaren på grövsta rivskivan, även paprika, chili och vitlök åker ner i samma! Häll detta över färsen och stek ca 5 min under omrörning. Häll sedan på vätskan. Passerade tomater, ketchup, buljong och grädde. Pudra över oregano och sen på med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme ca 30 min, gärna längre om du har tid. Den blir bara godare ju längre den får stå.  Smaka sen av såsen med trocomare örtsalt och svartpeppar, red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti, tomat och riven parmesanost!


Den godaste spagettin är den tunna Capellini från Barilla! Mycket godare än ”tjock-spagetti”.


Tomat och finriven parmesan (Zeta grana Padano 16mån) och några extra varv med svartpepparkvarnen är ett måste! 😉

 1. Hej snälla kryddburken. =) Vi har idag kommit på att vi ska ta en sväng förbi Öland i nästa vecka. Så vi undrar om du har några bra tips på boende, butiker, närproducerade lanthandlare och andra borde-besöka ställen som man inte kan få tips om via alla vanliga turistkanaler. Vore roligt! //Mat o vinälskare med hund =)

 2. Lite komiskt att du la upp den här maten idag. lillasyster ringde idag och sa att hon va så sugen på ”skolans” köttfärssås, den som du har lagt upp för nåt år sen. Jag gjorde den vid nåt tillfälle och alla blev helt såld på den. Så nu sa hon att jag kommer hem till dig nån dag så får du laga den..söt lillasyster =)
  Tack för en underbar blogg..den följs flitigt..varje dag =)
  Kram Linda!

 3. Min svärmor har fått mig att inse att inte krångla till det. Hon har smör och lök, fin nötfärs, ketchup, en skvätt vatten, salt peppar rivna morötter och lite torkad oregano. Enkla rena smaker mums!!! Även om jag också gillar mammas med vitlök och grädde i 🙂 kul att variera lite.

 4. Hej Linda,

  Köttfärssås och spagetti är något som vi älskar hemma!
  Har vi varit på resande fot så är det alltid köttfärssås och spagetti vi är sugna på när vi kommer hem.

  Jag lagar nästan alltid stor sats på ca 2 kilo färs och jag äääälskar stora bitar i såsen. Det ska vara chunky!! 🙂
  I min ingår paparika, riven morot, lök, grädde, buljongtärning, färs och tomatpure. mumma!

  Kram

 5. Köttfärssås blev det i måndags och igår använde jag delar av den till en pastagratäng. Ska testa din variant som verkar jättegod!

  ”Min egen” är inspirerad av svärmor. Gul lök och färs fräses med tomatpuré = godare smak på tomatpurén. På med 5 dl matlagningsgrädde. Kryddas med salt, svart- och vitpeppar, chili explosion och lite soja. Om jag vill lyxa till det slänger jag ner färska tomater tärnade i små bitar som får puttra med på slutet.

  Tack för en mycket inspirerande blogg!

 6. Köttfärssås går att variera i oändlighet efter smak och tillgång på råvaror. Men a & o när det gäller en riktigt god köttfärssås är tiden. Man får inte ha bråttom, den ska puttra under lock i minst ett par timmar.

 7. Mums för köttfärssås, i min har jag morötter, vin, grädde/cream fraiche smaksatt (tomat & Basilika o Chili & Paprika) brukar ta halva burken. Grekisk oregano o buljong (fond)…

  ha en bra dag!

 8. Jeg pleier å bruke løk, hvitløk, revne gulrøtter, karbonadedeig, tomatpuré, mutti cherrytomater, litt rødvin, pepper, litt salt og basilikum 🙂

 9. Ja, köttfärssås och spagetti är verkligen så gott och det ser jättegott ut på dina bilder!! Jag brukar också variera sättet att göra min sås på, lite beroende på vad som finns hemma och hur gott om tid jag har. Helst ska såsen puttra minst en timme för att bli mustig och god tycker jag. Jag har gärna lite rökt sidfläsk i pyttesmå bitar i och lite rödvin i om jag har en flaska öppen eller en skvätt över. Men precis som du skriver; selleri, morot och lök är ett måste. Det är ju grunden till det mesta! Hälsn. Åsa

 10. Jag tycker det blir olika konsistens beroende på köttfärs också. Jag föredrar färskmalen köttfärs, jag är inte alls särskilt förtjust i den vacumpackade köttfärsen som väl förvisso är lättare att steka och fördela, jag gör hellre jobbet och hackar ner den butiksmalda.
  Ett annat tips är att koka ihop en tomatsås som får reducera ner till härlig krämig konsistens innan man tillsätter den i köttfärsen ger en helt annan dimension.
  Rökigheten som kan vara god är att tillsätta pancetta eller välrökt skinka i köttfärsen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..