Chili & ostfrallor


Ett grymt enkelt recept på goda frallor som du kan servera som tillbehör till grilltallrik eller på buffé. Degen kör jag i maskin och gör den väldigt lös för att sedan låta den jäsa direkt i degbunken. Efter en timme är det bara att köra igång maskinen igen och låta den gå 5 min och tillsätta mer mjöl och saltet! Lätt som en plätt och receptet kan du använda med eller utan chili, med eller utan ost på toppen och istället piffa efter eget tycke och smak! 😛

Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl vatten
2 msk olja (rapsolja el. olivolja)
1 msk sirap
1 röd + 1 grön spansk peppar (ta gärna mer för lite mer hetta, dessa blev ganska svaga ändå)
6-8 dl manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)

– JÄSA 1 TIMME I DEGBUNKEN –

1 msk flingsalt
4-5 dl vetemjöl special

– BAKA UT & LÅT JÄSA PÅ PLÅT ca 40 MIN –

Topping :
4 dl riven, lagrad ost (jag använde grevé)

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt manitoba mjöl fast lite i taget. Tillsätt sirap och finhackad chili. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och mjöl ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och och dela den i 2 delar, sedan varje del i 16 små bitar. Forma till runda bullar. Kupa händerna runt och vrid, snurra degen i mellan händer på bakbordet. Lägg på plåt och låt jäsa ca 40 min. Strö över ost och grädda i ca 10-12 min i 225 grader.


Chili ger verkligen god smak till frallorna, men jag var nog lite för fegoch finhackade bara 2 st. Detblev inte alls ”hot” utan endast smak av chili så nästa gång ska jag dubbla mängden.


Degen har här fått jäsa i degbunken ca 1 timme och det är riktigt ”fluffig” och fin! Bara att köra igång maskinen och tillsätt resten av mjölet och salt. Sen baka ut!


Lägg på plåt och låt jäsa ca 40 min.


När bullarna har jäst, stör över osten och skjuts in i ugnen!


Sådärja! 😛


Världens enklaste ”frall-recept” som du kan variera med smak, fyllning och topping!

  1. Har sedan en vecka tillbaka upptäckt din blogg – och fullkomligt älskar den! Den har redan gett mig massor av inspiration och jag är mycket imponerad över att du hinner. Hit återkommer jag gärna och ofta. Tack tack tack duktiga Linda!

  2. Hej, jag har en gammal gasugn med trasig lucka som inte riktigt sluter tätt. Temperaturen är alltså väldigt opålitlig. Tror du det är lönt att försöka baka bullarna ändå? Hur viktigt är det med temperaturen egentligen?

    De verkar helt fantastiskt goda och enkla att göra, frysa in och plocka fram till en mysig frukost.

  3. Gjorde sådana idag efter ditt recept! Men dubblade mängden chili (och använde bara enbart röd peppar) dock blev de inte starka ändå… De blev ungefär som du beskrev dem, så funderar på om man kanske skulle ha i någonting mer, kanske lite sambal oelek eller liknande… Goda blev de i alla fall, och körde bara på vetemjöl special! Ett utmärkt recept för frallor som jag kommer använda fler gånger, med eller utan chili!

    Tack så jättemycket för receptet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..