Bröd i stekpanna


Brödlös en söndagmorgon! Hade man varit klok nog hade man förberett en kalljäst frall-deg redan igårkväll, men de var jag visst inte… Så de fick bli stekpannebröd som är sååå gott och de höll resten av familjen också med om! Vi tog oss en rejäl sovmorgon idag och bara låg och myste i sängen hela gänget, så jag smög upp och rörde ihop degen och kröp ner och la mig en stund till så den fick jäsa en halvtimme! Stekpannebröd är smidigt för ingredienserna finns alltid hemma! Vatten, mjöl och torrjäst! Sirap och olja är ett plus, i extremt nödfall så går det utan! Dessa bröd blir supergoda, lite sega och rykande varma med smör som smälter under en god grevéost kunde de inte blivit en bättre frukost… Söndagsmorgonen räddad! 😉

6 st
Det här behöver du : 
5 dl vetemjöl eller rågsikt
2 tsk torrjäst *
2½ dl vatten
2 msk sirap
1 msk olja
½ tsk salt + 2-3 dl mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt torrjästen. Värm vattnet i micron så de blir lite varmare än fingervarmt, minst 42 grader för att torrjästen ska jäsa. Slå på vattnet och rör kraftigt med en träslev. Tillsätt sirapen och oljan och rör kraftigt. Degen ska vara ganska lös. Lägg en bakduk över skålen och låt jäsa ca 30 min. Tillsätt sen saltet och mer mjöl, lite i taget och arbeta ihop till en smidigt deg på bakbord. Dela degen i sex delar. Kavla ut med kruskavel och och stek i torr stekpanna på medelvärme. Har du för hög värme blir dom lätt brända och inte lika jämnt gräddade. Skaka stekpannan då och då. Slå in bröden i en kökshandduk tills det är dags att äta! Kan värmas på i micron precis före servering.

* Använder du färsk jäst kör du på 37 grader och löser ut jästen i vattnet och sen i med mjölet. 
 

LOADING..