Budapestrulle, en solkysst klassiker

 


Den gamla klassiktern, budapestrullen tycker jag vi ska hylla lite extra nu lagom till påsken! Det är en riktig favorit och söt är den också! Detta recept med marsanpulver i marängsmeten gör att den bli sådär alldeles extra god dessutom!! Hela helgen har vi haft strålande sol, 18 grader i skuggan och passat på att vara ute och bara njuta av vårluften så mycket som möjligt, så vi har nog fått lite rosor på kinderna allt! Vad passar väl då bättre än en fikapaus på en träbänk ute i skogen, men en bit budapest och en kopp kaffe? 😉

Det här behöver du :
6 äggvitor
3dl strösocker
50g marsanpulver
100g finhackade hasselnötter

Fyllning + garnering :
3 dl vispgrädde (vispas)
1 burk mandariner i sockerlag
Smält choklad
Mandelspån
Florsocker

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Börja tillsätta sockret med ca ½dl i taget och vispa med ca 1min innan du tillsätter mer.  Blanda marsanpulvret med den finhackade nötkärnorna och vänd försiktigt ner i smeten. Inte vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 9 – 10 längder på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter. Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Vänd sedan försiktigt den upp & ner på ytterliggare ett bakplåtspapper och lossa försiktigt. Bred sedan på fyllning, vipsad grädde och en burk konserverade mandariner, spara några som är hela och fina till garnering. Rulla ihop, kantskär och garnera.


Att spritsa ut marängbotten gör den enkel att rulla ihop sen utan att spricka!


Fyllning med grädde och konserverade mandariner är på plats!


Garnera med smält choklad, mandeflarn, florsocker, gräddrosetter och mandariner!


En äkta solkysst vårtårta! 😛

  1. Hej Linda

    jag dregglar 🙂 och undrar en sak.
    Marsanpulvret, kan det vara den ”kallrörda” sorten ( inte kok)
    Den HÄR ska jag bara baka. Har dock en känlsa av att jag kommer få stora problem att snitsa till den så där snyggt som du gör med gräddrosetterna. Du är SÅ jäkla skicklig och inspirerande!

  2. VIlken underbar budapest rulle. Den blir nog till att göra i påsk. Tack för receptet på ”pulled pork” , här blir det aldrig mer köpt kebab kött, det var helt underbart gott!

  3. Mm, jättegod! Mamma gjorde sån ibland 🙂
    En kul variant som vi köpt på konditori är med konserverade päron inuti och så marängsmeten färgad grön ^^

  4. Åh, jag ÄLSKAR Budapestbakelse! Det var i princip min favorit när vi gick på kondis när jag var liten … 🙂

  5. Åh, vilka härliga bilder och detta är min favorittårta, fast med åren föredrar jag faktiskt färska eller frysta hallon istället för konserverade mandarinklyftor. Har du testat detta?

    Bor i Singapore och här finns det inget marsanpulver och glömmer hela tiden att ta med, och när man väl vill baka så vill man ju göra det nu och inte vänta på att brevbäraren ska komma med post från Sverige. Men jag ska höra med mamma om hon kan skicka, men till påsk blir det ingen Budapest :(.
    Glad Påsk!

  6. Mums vad gott det ser ut! det får bli påskdeserten iår. En fråga bara du skriver att du rullade ihop den men det ser ut som du vikt den dubbel eller är det bilden som luras? och hur stor pip på spritsen behövs?

    Glad påsk och tack för tipset!!

  7. Ojoj…det såg sååå gott ut. Jag älskar ju såna här. Verkar ju inte så himla svårt att göra, någongång kanske jag ska våga mig på att göra själv.
    Men ikväll blir det något så standard, vanlig, simpel kladdkaka! 😛

  8. Marie & Diana!
    Jag har själv aldrig gjort utan nötter. Men jag skulle helt enkelt utesluta dom helt å hållet, eller göra ett försök att byta ut dom mot finhackade solrosfrön.

    Per!
    Tack! 😛

    Annelie!
    Precis, det är jättegott med färska bär sen till sommaren också! Hallon och jordgubbar har jag provat, kanske ska prova med vinbär o blåbär också!

    Camilla!
    Vilken iakktagelse, jag är imponerad! Jo, bilden på den spritsade marängen på plåten är från ett tidigare inlägg med marängrulle, det är samma recept. Dock så hade jag ett på tok för stort munstycke till spritsen denna gång så jag fick bara ut hälften så många längder, därför är den mer ”ihopvikt” än rullad, för den räckte inte till! Hålet på spritsen bör vara aningens större än en femtioöring, men inte större än en en-krona! Denna gång hittade jag bara munstycket och inte tyllen så de blev mer som en fem-krona! 😉

    Tiagirl!
    Inget går ju upp emot kladdkakor heller!

    Sara!
    Ja, sött är de!

    Therese!
    Du kan göra själva marängen och förvara den orullad på ett bakplåtspapper i rumstemperatur med en kökshandduk över, det går alldeles utmärkt och sen lägger du på fyllningoch rullar ihop samma dag!
    /Linda

  9. Jag bakade denna sagolikt goda tårta i igår till min pappas födelsedag då det är hans älsklingstårta. Den tog slut snabbare än jag hann baka den! 🙂 Jättegod!

  10. Håller på att baka en rulle nu att ta med till personalfika, tog tyvärr fel marsanpulver i ( förstod jag då jag läst alla komentarer)Får se hur det går, men hur som hälst fick jag tips om att ha i rispuffar i smeten också, kanske man kan köra det om man inte tål nötter, själv kör jag det dubbelt upp med nötter och allt, kanske hamnar det en banan bland grädden och clementiner också.

  11. Tack för ett underbart o enkelt recept! Min dotter som är gluten intolerant älskade denna tårta o så enkel att göra 🙂

  12. Klockrent recept, jag bakade 2st och de blev fenomenalt goda. Dock gav jag upp spritsandet då spriten hemma var för liten/kass, men det går alldeles utmärkt att rulla ihop marängbotten utan att det spricker.

  13. As a Budapester I can tell you, we don’t know this cake at all. 🙂 I was reading about the cake’s history. By the way ”Budapest-szelet” is a meat based meal here. I have tried your recipe, and it is pretty good, but there is not any Hungary in it. 🙂 Thank you for the sharing.

  14. Tack för ett superbra recept! Bjöd idag på denna och det gick åt som bara den, ett toppenbetyg! 🙂 Kommer absolut att göras fler gånger.

  15. hej,

    Jag undrar om man kan halvera mängderna i receptet och baka en halv sats ist? Hur blir det med tiden och temperaturen? Tack på förhand/Thao

  16. Johanna – jag vet budapestbakelsens historia. Vi har en bekant som heter Strid i efternamn, hans pappa var konditor i Vetlanda (tror jag det var) och det var han som uppfann Budapestbakelsen 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..