Fredagsmys med kycklingspett, potatisgratäng, fetaostsallad & tzatziki!


Hej igen!! Här kommer fredagskvällens mysmiddag!! Så fruktansvärt gott, så in i bombens gott så vi är alldeles ”stenmätta” som Joline uttryckte det! 😉 Potatisgratäng var bra länge sen vi åt, och kycklingspett ger en liten påminnelse om sommarens ljumma grillkvällar! Fetaostsallad och tzatziki… Det var väääldigt gott måste jag meddela! 😛

Kycklingspetten stekte jag på lätt i grillpannan så de fick lite yta och sedan fick de eftersteka i ugnen bredvid gratängen. Nicke har hållt på lagat på min bil nästan varje kväll denna vecka så även idag så vi brydde oss inte om att tända upp i eldstaden när han ändå var i garaget. Det är ju lite mysigt att vara hela familjen runt elden, men de får vi ta igen imorgonkväll! Men de blir gott i ugnen också! Och vet ni vad? Nu är min bil redo för ombesiktning!! Hurra! Världens bästa Nickemannen, han kan han!! Jädrans bilar till å alltid ha en massa småfel alltså… *S*

Imorgon blir det SÖTT här på Kryddburken, så håll utkik! Nu ska jag muffla ner mig i soffan med resten av gänget och bara njuta av fredagkvällen med mina hjärtan!

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme. Ringla över olivolja strax före servering!

Potatisgratäng :
4 port (dubbla receptet vid behov)
Det här behöver du :
6 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Grädda i 200 grader ca 40-50min.

Marinad till kycklingspetten :
Olja
Vitlök
Pressad citron
Timjan
Salt & svartpeppar


Fetaostsallad med krispig rödlök, bifftomater, gurka, paprika, ruccola. En skvätt olivolja, lite balsamvinäger salt och svartpeppar! Alldeles underbart gott!! 😉 Passar bra till grillade revben också med en varm baguette till.


En krämig potatisgratäng!


Duka bord, tända lite värmeljus o ställa fram… Snart, snart dags att äta!!


Kycklingspetten i ugnen.


Woilaaa!! Så var fredagens kvällsmiddag på tallriken! Smaklig måltid om ni nu tänker göra något liknande! 😛

 1. Även om jag precis har ätit så blir jag ändå lika hungrig varje gång jag besöker din fantastiska mat blogg! Det bara saftas i munnen på mig och jag behöver svälja gång på gång..

  Har du tänkt på att medverka i halv 8 hos mig? Du skulle garanterat vinna även om jag inte smakat på dina rätter så vet jag att du lätt skulle vinna. Eller varför inte göra en egen matbok eller varför inte bli min mamma… ååh om jag ändå var så duktig som du! Men jag älskar din blogg det måste du få veta iallfall.

 2. Tack för din fina blogg, det är ett nöje att läsa den. Men håll fast vid din goda svenska och skriv inte ”2 rivna vitlöksklyfta” flera gånger!
  Hur river du förresten vitlöksklyftor? Hurdant rivjärn har du? Kanske du kunde publicera ett foto? Jag har ett högst vanligt gammaldags ”mormorsrivjärn” och har försökt riva vitlöksklyftor på den finaste sidan. Resultatet blir ett enda mos på rivjärnet som är nästan omöjligt att få loss. Risken för riven tumme är dessutom överhängande.
  Intressant skillnad mellan rikssvenskan och finlandssvenskan: ni har alltid kyckling, aldrig höna eller höns. Vi har nästan alltid det senare: hönsgryta, hönspanna, hönsspett,hönssallad, och så vidare.

  I fråga om köttstyckningen finns det också intressanta skillnader mellan Finland och Sverige. Er kassler är inte detsamma som vår, och fransyska har förblivit ett mysterium för mig. Nå, det kanske jag återkommer till en annan gång. Nu ville jag alltså bara frågas om rivjärnet!

  God fortsättning med bloggandet och glad påsk!

 3. Hejsan! Ville bara meddela att din underbara texas chili just nu puttrar på vår spis. Det är andra gången vi gör den och det vattnas redan i munnen. Ska bjuda syrran på den ikväll 🙂 Kram!

 4. Äntligen har vi fått våra kräsna barn att äta potatisgratäng! Vi gjorde detta recept idag och båda barnen ville ha en portion till så nu vet vi hur vi ska göra potatisgratäng för all framtid. Supergott! Ska absolut laga fler av dina recept, det ser ju alltid så otroligt gott ut!

 5. Mat helt i min smak! Det ser verkligen supergott ut! Försöker avstå mjölkprodukter (lite iallafall) och saker som Selma får magknip av eftersom jag ammar, men det är INTE lätt! Man är sugen på allt just nu 🙂

 6. det är livsfarligt att gå in här lagom till lunch 🙂 gud vad hungrig jag blev nu, visst kan man väl lyxa till med det här även fast det bara är måndag? det är ju påskvecka trots allt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..