Ambrosiakaka i ny skepnad… Skepnader…


Ambrosiakaka! En gammal legend som bör dammas av tycker jag! Men istället för en hel rund kaka med florsocker-glasyr och syltade apelsinskal gör jag nu flera små med lite olika glasyr och pynt! Har inte riktigt super-humöret uppe för att varken baka eller laga nåt just nu så de enda jag kunde komma på ikväll var att fixa nåt till mannen o hans fredagsfika med flyttgubbarna på jobbet! Det blev sonika ambrosiakaka efter ett tips på facebook fast i lite fler skepnader än vad som först var tänkt!

Behöver massa inspiration just nu! Down-perioden gör sig påmind och fantasin är faktiskt i botten… Läsa mattidning och recept o surfa runt på matbloggar hjälper för de mesta, men inte idag… 🙁 Imorgon är det ju fredag och fredagsmys… Å prestationsnivån tickade automatiskt upp ett par pinnhål…

Hjälp mig med tips är ni snälla!
Har ni något supertips för att få inspirationen att flöda??!

Det här behöver du :
150 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
Rivet skal från 1 citron
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa däremellan. Tillsätt mjölken och citronskalet. Vispa. rör ner mjöljet blandat med bakpulveret. Fördela smeten i smorda, bröade formar. (Antingen en stor ca 25 cm i diam, eller 5st mindre) Grädde i 40 min för stor form, och ca 30 min för de mindre i 175 grader. Stjälp upp på bakplåtspapper. Strö gärna lite ströbröd över pappret så klibbar inte ytan fast. Garnera med glasyr och strössel. (Florsocker + vatten + strössel).


Istället för en stor form (ca 25 cm i diam) så gör jag fem mindre formar. Smörj och bröa.


Portionera ut smeten lika i alla formar. Grädda i 175 grader ca 30 min.


Stjälp upp på bröat bakplåtspapper så ”klibbar” dom inte fast.


Förbered glasyren. Rör ihop florsocker + vatten + önskad hushålls/karamellfärg.


Många pryttlar och skålar blir det… 😉


En rosa… Men glitterströssel…


En blå, med havsblått strössel!


En med grönt färgat strösocker!


En påskgul med guldströssel…


Dessa små ambrosia får Nicke med sig till jobbet imorgon till hela flyttgubbar-gänget! Fredag å allt! 😛

 1. Hej

  Måste säga att dina Ambriosakakor såg mycket smarrigare ut än de gamla klassiska!
  Hoppas du hittar ur din downperiod snart. Det sker ju oss alla titt som tätt, och det är alltid lika skönt att komma ut på andra sidan 🙂

  Kram och god natt
  Åsa

 2. Förbjud dig själv att göra något i köket en dag eller två så lär det nog klia i fingrarna att få dra igång sen! 🙂

 3. Emellanåt kör man fast, så är det bara! Bläddra i de kokböckerna som du aldrig lagar/lagat något ur. Helt plötsligt är det ändå något som verkar intressant.
  Ett tips som kanske skulle kunna platsa till fredagsmyset… förra veckan gjorde jag orientaliska kycklingfärsspett som serverades i pitabröd med bland annat hummus! Funkar kanske att grilla också om vädret tillåter! Önskar dig inspirationen åter och en härlig helg! 🙂

 4. I helgen ska vi äta potatis och chèvre terrine med helstekt fläskfile och whiskeysås. Det kanske hade varit nått?:)

 5. Ja,usch ja vad tråkigt det är när man kommer in i en sån period!
  Ibland hjälper det för mig att som du säger kolla bloggar, tidningar, kokböcker m.m….. men annars är ett tips att gå ut och äta någonstans där ni kanske inte brukar gå, Då snappar man nästan alltid upp nåt man blir inspirerad av. Det brukar hjälpa för mig.

  Kram Åsa.

 6. Gör en helt annorlunda smörgåstårta än du brukar! Det borde väl fungera 😉

  Lite åt sandwich-hållet kanske med kyckling, *vitkålsmorots-sallad*, ägg, bacon…

  Ha ett bra fredagsmys!

 7. Gud vad tråkigt med en down-period. När man själv inte är storlagare av mat blir man förvånad att det ibland tar stopp hos de som älskar matlagning :).

  Ett tips för fredagsmyset: Kycklingburritos. Enkelt och snabbt och jättegott. Santa maria tror jag har burritokrydda i deras tacosortiment och det är uuuunderbart gott. Jag brukar steka upp kycklingfiléer i bitar och ha på kryddan och sedan i med gräddfil. Mums! Serveras med massa goda grönsaker och tortillabröd.

  Lycka till! 🙂

 8. Tycker du är SUPERDUKTIG som ens orkar baka så här fina kakor när du har en downperiod!!!! Klappa dig själv på axeln och känn dig nöjd med det!!
  Till fredagsmys låter du någon annan familjemedlem bestämma HELT vad det ska bli så släpper den ångesten också! Å du får luta dig tillbaka och just fredagsmysa!!
  Skånekram!!

 9. Hej!

  Det bästa sättet för mig att få tillbaka lusten och inspirationen är att inte vara i köket på nån/några dagar. Om jag är där så är det för att ta en macka, koka varm korv eller annat ”tråkigt”. Sen börjar det klia i fingrarna igen.

  Ett tips för fredagsmysmiddag: I fredags serverade jag chicken nuggets, kycklingklubbor och klyftpotatis i plastskålar till var och en. Barnen älskade uppläggning, det var det coolaste dem någonsin ätit 🙂 En relativt enkel måltid blev det bästa de ätit på länge. Här kan du se hur det blev mat-ro.blogspot.com/2011/04/kyckling-och-klyftpotatis-serverat-i.html

  Lycka till och trevlig helg!

 10. Hej!
  När inspirationen tryter tycker jag att man ska ignoera det och istället köpa någon god hämt-mat!
  Det är aldrig fel, och man ska inte ställa sig och laga mat för att man känner att man måste ha hemlagat!

  En fråga ang. de fantastiska kakorna här ovan: ska det inte vara någon smaksättning i smeten? tycker jag saknade något vaniljsocker, citronskal eller något? å andra sidan har jag aldrig bakat dessa så jag vet inte 🙂

  Lycka till med inspirationen!

 11. Unna er att köra iväg och käka ute! Det brukar ge inspiration. Eller ta utmaningen att laga hela måltider vid grillen. Ha en bra helg iallafall!

 12. Åh va ni är härliga allihopa!!! <3
  Tack…

  Jo, visst sjutton ska de va smaksättning i smeten! Jag hade i rivet citronskal så nu ska jag genast korrigera detta i receptet!
  Ha en trevlig kväll! Här blir det kycklingspett som jag la i marinad i morse (citron/vitlök/timjan/salt/peppar/olja) och till det en krämig god potatisgratäng, tzatziki och fetaostsallad med massa rödlök! 😉 Solen skiner å humöret är på topp! Kram på er…
  /Linda

 13. Jag skriver veckomatsedel varje vecka och då och då finns ingen inspiration.
  Jag har två barn som är 5&6 år och vill att matupplevelsen ska vara viktig. Att vi sitter tillsammans och äter, pratar och framför allt har vällagad varierad mat.

  Ibland tryter fantasin och då brukar vi köpa med helgrillad kyckling hem, en baguette, lite brieost, sallad, trädgårdstomater och någon god italiensk salami och så smäller vi i oss det. Det är fast food! Plus att jag får en ledig dag i köket.

  För att ge lite inspiration: heta kikärtsbiffar, kalops, dillkött gjord på kyckling, fiskburgare med het creme fraiche sås, ceasarsallad, salsicca&tomat pasta med basilika, rotfruktsoppa m korv, grön ärtsoppa med smarriga våfflor till efterrätt, köttfärs på spett…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..