Små blåbärspajer med Crème fraîche


Idag bakade jag små söta blåbärspajer i mini tarteletteformar, lagom stora portionspajer och så busenkla att göra. Jag älskar dessa små formar då de har en lös botten som gör att man enkelt kan lyfta ur varje paj utan att förstöra kanterna. Hittade dom på Gekås, Ullared i fjol, tror inte jag gav mer än 29kr/4-pack! Perfekt till små söta pajer med andra ord!

Nu kommer ju snart sommaren med rabarber, jordgubbar, hallon mm och då blir det automatiskt en hel del såna frukt & bärpajer så jag var tvungen att damma av lite blåbärsrecept som legat på lut ett tag! Inte alls så tokigt nu när man kan sitta ute i skogen vid elden, då passar ju faktiskt blåbär himla bra! 😉

8st små minipajer, ca 10 cm i diam.
Pajdeg :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Blåbärsfyllning :
250 gram frysta blåbär
1½ dl creme fraiche
1 dl strösocker
2 ägg
4 msk florsocker

GÖR SÅHÄR :
Fördela de frysta blåbären i formarna. Rör ihop resten av ingredienserna i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Lägg över galler på varje paj med den överblivna degen. Grädda i 200 grader ca 25 min. Servera som dom är, lätt pudrade med lite florsocker, eller vaniljsås/glass.


Ett paket frysta blåbär a´250 gram är alldels lagom till dessa små pajer.


Creme fraiche röran…


Och lite galler…


Efter 25 min i ugnen. 200 grader. Låt dom svalna något i formarna innan du lossar dom.


Sådär, då är det bara att hugga in! 😉


Går dessutom alldeles perfekt att frysa ner och bara plocka upp när man får oväntat besök!

LOADING..