Färska kryddor, örter, bästa planteringsjorden, krukor mm… Hur gör ni??


Nu behöver jag er hjälp!! Alla ni med gröna fingrar, ni som har växthus, tycker om att påta i trädgårn, odla och så fröer och ja alla ni som typ vet hur man göra!

Min fråga lyder : Hur odlar man örter bäst??
Just nu så har jag en liten mini-örtagård på köksbordet i direkt solljus från söder från eftermiddan. Där finns en citronmeliss, en stor fin rosmarin, fransk dragon, bladpersilja och en liten gul lök som står i vattenglas för det är blasten jag vill åt! Snart är det ju sommar och jag drömmer lite om att ha massa härliga kryddor utomhus att gå och nypa av när jag lagar mat!

Jag tänker såhär :
Jag har inget växthus, och vill inte ha örterna på friland för dom får ändå inte vara ifred från hundkiss och kaniner! Jag vill ha dom i krukor eller i en större låda på verandan?! Gärna som går att flytta runt lite. Hur?

Sen undrar jag om man kan plantera olika örter i samma utrymme?
Jag älskar ju att använda örter i matlagning och jag har lyckas hålla liv i en totalt vissen fransk dragon som nu kommit med massa fina stänglar och blad, och rosmarinen var en rejäl sak i kruka jag köpte på Hemköp för nån vecka sen, den är riktigt fin! Citronmelissen som ni ser till vänster i bild har varit helt nere i det blå och med lite vattning underifrån och sol från köksfönstret så tog sig även den. Men jag vill ju ha dom ute sen, och behöver tips och råd hur jag ska göra för att få dom att växa och gro på bästa sätt? Och inte stå såhär i plastkrukor och vattnas på fat…

Vad ska jag köpa för jord?? Ska man ge nån form av växtnäring??
Bara en sån sak är ett bekymmer!

Bombardera mig med allt ni kan, för jag har verkligen inga gröna fingrar alls! 😉

 1. Jag kan tyvärr inte hjälpa till, men väntar med spänning på kommentarer från de som kan, då jag delar din önskan om färsk örter ute. 🙂

 2. Är också intresserade men av en annan orsak…

  Vi har marsvin och de älskar att få lite persilja ibland. De gånger jag köpt en kruka var det liksom stopp efter första gången den *rensats* av oss, det växte inget mer.

  Kanske någon har ett tipps om det också 😉

 3. Hmm, örter är ofta tåliga. Plantera i valfritt kärl, med hål i botten så att de inte drunknar när det regnar. Mager jord funkar fint. Örter har jag aldrig gödslat, tror att de inte behöver det. Det var generella tips. Oftast har väl örterna en lite skötsellapp om man handlar på handelsträdgård. Bor du nära en sådan kan du ju titta där och få tips.

  Lycka till!

 4. Jag älskar att påta i trädgård så jag kanske kan ge lite tips 😉

  Rosmarin är en vedartad krydda den klarar av våra vintrar om den blir skyddad mot den värsta kylan o blåsten…blir bara större med åren!

  Citronmeliss sprider sig mycket i rabatter om du har den växer fritt så försök ha den i kruka om du inte vill ha den i för stora mängder.

  Dragon klarar sig jättebra om den står varmt och skyddat ute i trädgården.

  Mynta kan jag säga av erfarenhet att vill du inte ha hela trädgården full med det så ha den i kruka !!!!!

  Alla kryddor går att ha i krukor med fin jord men se till att inte jorden är blöt när vintern kommer!!

  Några råd från en som är galen i trädgård Kram

 5. Jag har gått i samma tankar. Fast att dom tyvärr i sånna fall hamnar i blomlådor på balkongen med morgonsol. Vet inte om det fungerar dock..

  Kommer återkomma till detta inlägg för att se kommentarerna 🙂

 6. Hål i botten, mager jord, inte gödsla!
  Oj va många bra tips ni har allihopa!
  Att planetera ett gäng örter i blomlåda låter ju inte så tokigt heller!

  Men vad är då mager jord?? 4 säckar jord för 100kr??, är det nåt att ha den jorden som alla mataffärer säljer? Eller vad ska man gå efter?

  Jag är fortfarande lite frågande så, kom med konkreta förslag på vilken säck jord jag ka köpa också och VAR jag ska köpa den!
  /Linda

 7. Nu då du får en prunkande köksträdgård kan du väl hjälpa oss med ett kryddschema? Vilka kryddor passar till vad egentligen?

  tack för att fin matinspiration!
  /Krickilina

 8. Jag ska göra mitt bästa bara jag får ner eländet i jorden! 😉
  Färska örter passar ju till nästan ALLT! Men jag ska klura på en liten lathund till er!
  /Linda

 9. Mager jord är ogödslad jord, bra jord blandat med lite sand till exempel. 4 säckar för 100:- är inte värt att kallas jord. Fungerar med gödsling till något som bara ska leva 3-4 månader, tomatplantor etc. Sen är jorden slut, bokstavligen…
  Vilken säck du ska köpa är svårt att säga, olika tillverkare i olika delar av landet. Det bästa vore att åka till en bra plantskola, prata med personalen om vad du vill ha. Köp sedan jord och plantor där, deras plantor är uppdrivna för att vara i åratal. Visst kan man ha tur med ICA-timjan också med jag tycker det är värt att investera i rejäla plantor.
  När det kommer till olika örter så är det bra att plantera mynta, oregano och citronmeliss i egna krukor (eller i en stor plastkruka med avskuren botten i en samplantering) för det sprider sig som ogräs. Persilja och dill är inte perenna, dill är ettårig, persilja tvåårig, sen dör som. Salvia, timjan och gräslök är tåliga och perenna (fleråriga), rosmarin får man täcka eller ta in på vintern. Den kan överleva i zon 1, under bra förhållanden men troligtvis inte i en kruka.
  Tänk också på att mindre kruka rymmer mindre jord och gör att du behöver plantera om örterna oftare. För även om örter inte kräver mycket näring klarar dom sig inte utan… Dessutom håller en liten kruka mindre vatten och behöver vattnas oftare!
  Lycka till!

 10. Tack! Då blir det ett besök på granngården så får jag hoppas dom kan hitta rätt jord åt mig! Jag har nämligen alltid nappat på de där 4 för 100 innan, men då ska jag inte göra det i fortsättningen!
  /Linda

 11. Hihihi 😉
  Jag har kört den jorden….4 för 100 i 30 år
  grannarna har alltid frågat hur jag kan få allt att växa så mycket???
  Brinnande omsorg och intresse <3
  Kram

 12. Hej
  jag har haft en örtagårdslåda i flera år, inspirerad av något trädgårdsprogram på TV där man odlade i pallkragar. Maken har hjälpt till att snickra. Lådan är ca en kvadratmeter och 30 cm hög. Där har jag alltid persilja, timjan, rosmarin, salvia, oregano och gräslök. Det finns plats för mer så viss omväxling är det år från år. Jorden köper jag på plantskola eftersom det började ta sig bättre då. Det första året var det Jem & Fix-stuket och då var det magrare utfall. En del plantor byter jag varje år eftersom de har lite svårt att övervintra trots att vi bor i Blekinge, men de står rätt oskyddat. I år blir det ny persilja, rosmarin och timjan. Koriander satte jag ifjol med väldigt lyckat resultat. Den blev jättestor, men när jag väl hade klippt ner allt så kom den inte tillbaka. Basilika odlar jag i kruka som jag har på kökstrappan, för trivseleffekt både för mig och basilikan. Ibland petar jag ner avplockade köpeplantor i den stora lådan, och ibland tar de sig, ibland inte. Roligt är det att följa i alla fall. Jag har odlingen vid vår sommarstuga och nu på vårkanten är det spännande att se vad som händer vecka för vecka.
  Lycka till och tack för att du delar med dig av så mycket. Ofta blir jag så sugen på att ta en tur till Öland och det är ju faktiskt inte så långt.

 13. Nu tror jag äntligen jag hittat en bild på vad jag ville visa dig… Såg i reportage från Härligt hemma aftonbladet nu sist, en ”krukstege” från Blomsterlandet, blandad trä och zink och så högst upp griffeltavla. Skriva välkommen på eller varför inte vilken hylla kryddorna står på!
  Iaf, hittade efter mkt om och men bilder från den här bloggen; dock kan jag inte se om det är samma krukstege men det är iaf något liknande! Jag skulle själv kunna tänka mig ha en sådan till kryddväxte eller pelargoner! 🙂
  http://teklamrng.blogspot.com/2011/03/blomsterstegen.html

 14. Koriander är också en ettåring, precis som dill, de kommer inte igen efter att man skär ner dom. Persiljan, som är tvåårig kan komma ett par gånger efter en nedskärning men sen ”tar den slut”.

 15. Många bra tips ni kommer med!
  Planteringsjorden är alltså viktig har jag lärt mig nu, trots att Sussi har så gröna fingrar så hon lyckas ändå, det är få förunnat! 😉

  Tiagirl!
  Oj sån fin stege, en SÅN vill jag ha! Blomsterlandet får de bli till veckan! Tack för tipset!
  /Linda

 16. Så från frö: Då är det superviktigt att du använder så/kaktusjord. De små fröna klarar inte av gödsel för då bränns dom. Små frön läggs ovanpå jorden och duschas med vatten.. ju större fröna är desto längre ner i jorden ska dom. Som frö ska dom alltid alltid vara fuktiga och helst ha plastlock/plastfolie över sig. De ska stå soligt men inte så varmt så dom bränns. Fröna ska sättas mellan feb-april.
  Växtplats: Plantera med fördel dina kryddor i stora krukor/planteringslådor (helst med tanke på hundkisset). Sätt ut dom i början av juni, örter gillar inte kyla. Jorden ska vara mullrik och väldränerad. Det går alldeles utmärkt med den billiga jorden men då måste du gödsla en del extra. Jag brukar ta billig jord och blanda upp med lite hönsgödsel. Får du bra skörder under sommaren så behöver plantan mer gödsel. När du planterat dina örter så tycker jag du ska lägga ett lager med sten på jorden. Då slipper du jordstänk på dina örter samt att dom håller värmen de kalla nätterna och det gillar örterna. De ska stå soligt och deras rötter får absolut inte stå i blöt, då ruttnar dom.
  Jag ser att de andra tipsat specifikt om de olika kryddorna så jag hoppar det, men hojta gärna till om du/ni undrar.. jag och min tjej har planterat det mesta. =)
  Som sagt, vissa örter är mer som ogräs, så sätt med fördel i kruka/odlingslåda.
  Ta aldrig och kapa örterna längs med marken, det gör ni bara sista skörden. Jag har som huvudregel att bara ta topparna och låta en botten med förgrening stå kvar, då är det som med häck, man får massa förgreningar och en fyllig planta med fina färska blad. Gräslök kan du jämna längs med marken. Phu, hoppas detta inte blir för långt inlägg.. =) Och att du har nytta av det. //Tjejen som har tomat, gurka, basilika, persilja mm mm som står i köksfönstret och gror. =)
  PS. Gräsklipp är riktigt bra som gödsel till tomater och örter. Persilja håller ohyran borta så så gärna lite persilja här o där. DS

 17. Jag måste även slå ett slag för den fina e-plantjorden som finns. Vi brukar unna oss den till vissa planteringar. KRAV märkt och utmärkt till ätbara växter. Och du som tar så vackra bilder ska såklart så ätbara blommor, alltid lika uppskattat och roligt att lägga i drinkar, isbitar, sallader, smörgåstårtor osv
  Ätbara blommor som jag själv har sått.
  Malva, Viol, Ringkrage, Temynta och Gurkört. Hela blomman går att äta, men plocka den när den är helt nyutslagen, sen blir dom snabbt dåliga. Kolla på nätet så finns det massor av andra ätbara blommor. Kom ihåg att kolla så blomman säljs som ätbar så den inte är besprutad, tyvärr är de flesta blommor det idag.
  I år ska jag själv försöka så lite örter o blommor och göra te av. Ska bli spännande. =) Lycka till!!
  //Tjejen som aldrig lagar mat.. men älskar att äta den!

 18. Lite sent svar kanske men här kommer det ändå 😉 Jag odlar en del av mina kryddor i krukor. Jag använder samma jord till kryddorna som jag använder till grönsakerna (tomater mm) dvs ”grönsaksjord”. Det går förstås även bra med tex planteringsjord men ta för guds skulle inte den billiga! Det finns faktiskt en jord speciellt framtagen för örter som heter just ”örtjord”, har inte testat den själv men den finns på Plantagen. Att odla flera kryddor i samma kruka går förstås jättebra, se dock till att krukan är stor så dom får bra med utrymme. Mycket sol! Och tänk på att basilika är väldigt värmekrävande, tål ingen kyla. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..