Helstekt kyckling, skysås och sockerstekt kulpotatis


En gammaldags hederlig ugnstekt fågel, med skysås och sockerstekt kulpotatis är inte ofta man tillagar nuförtiden men tusan så gott det är!! Jag har använt små potatis, borstat dom rena från skal och sedan bara lätt kokta men inte färdigkokta. Hällt av dom i durkslag och sedan stekt dom i stekpanna med kycklingfettet och en nypa farinsocker. Lite annorlunda men lite godare… 😉

Kycklingen har jag bara rensat från ben och skrov och värmt på i ugnen i en form med folié. Går ju lika bra att värma i micron också om man vill. Kycklingen serverade jag på ett fat med lite av skysåsen över så kycklingen håller sig varm och saftig och den sockerstekta potatisen tillsammans med broccoli & sugarsnaps. Vinbärsgelé är också ett måste!
till

4 port
Det här behöver du :
Köttet från i helstekt kyckling
Stekskyn (fettet + buljongen för sig)
1 kilo småpotatis
1-2 tsk farinsocker
GÖR SÅHÄR :
Rensa kycklingköttet från ben och skrov. lägg upp på ett fat så länge. Plasta och ställ i kylskåp om du förbereder rätten till dagen efter. Skrubba och koka potatisen lätt i saltat vatten. Den ska inte vara genomkokt, ca 10 min räcker gott och väl till dessa små. Värm en stekpanna och lägg i fettet från stekskyn som du har sparat i kylen. Låt smälta och lägg sedan i potatisen och stek till den får fin färg. Sänk sedan värmen och strö över farinsocker och låt allt få smälta ihop med potatisen ca 5-10 min. Använd buljongen till sås. Koka upp i en kastrull, tillsätt vatten så mycket som du vill ha till sås. Lite soya, en tesked svartvinbärsgelé och en liten skvätt grädde på slutet för att runda av smaken! Ev. maizenamjöl till redning.
 

 
 
Ni minns dom helstekta kycklingarna. Skyn från plåten silades i ett finmaskig sil. Sparades i kylen och fettet separerade jag från buljongen nu när jag skulle steka potatisen. Det blir så otroligt gott och så behöver man ju inte slänga nåt och tar tillvara på allt! 😉
 


Kycklingfett som potatisen får steka i! Naturligare och godare blir det inte!
 

En nypa farinsocker stör jag över när potatisen fått fin färg. Sen sänker jag värmen och låter sockret få smälta in. Mängden socker avgör ni själv, jag har valt ganska så liten mängd, ca 1½ tsk.
 

Och här har vi buljongen, delen av den silade stekskyn som sjönk till botten under fettlagret. Här ser ni svartpepparn i botten som små prickar. Bara att smälta hela geléklumpen, späda med vatten, smaka av. En skvätt soya, en tesked svartvinbärsgelé och en liten skvätt grädde på slutet för att runda av smaken! Ev. maizenamjöl till redning.
 


Gott som tusan med broccoli och sugar snaps!

LOADING..