Steg för steg, hur du gör en smörgåstårta!


Efter önskemål så kommer här en busenkel beskrivning på hur du enkelt ”svänger ihop” en smörgåstårta! Jag hoppas bilderna kan underlätta hur du steg för steg bygger ihop en supergod smörgås-stubbe för 4 port. Hemligheten är att förbereda lite innan man sätter igång! Det är faktiskt A och O om man inte vill ha en kök som ser ut som ett bombnedslag när man är färdig, å de vill man ju inte… 😉
 Detta en en klassisk charktårta med skinka, ägg, ost, leverpastej som fyllning men går självklart att byta ut mot fisk/skaldjur eller rostbiff etc. Fråga gärna om det är något ni undrar!

Förbered detta innan du börjar :

 1. Vispa ihop grundröran
 2. Fördela de tre fyllningarna på varsit fat
 3. Kantskär brödet

Har du gjort detta så har du mycket vunnet i tid och du slipper en hel del ”slabb” i köket och på bänkarna med tusen olika byttor och paket och vispar och röror!

Grundröran, bara att röra ihop :
3 dl vispgrädde (vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt & peppar

Här nedan ser du mina tre fyllningar :

 1. Leverpastej + bostongurka + grundröra
 2. Strimlad rökt skinka + exotisk fruktmix + grundröra
 3. Kokta hackade ägg + mjukost + grundröra


Mosa ihop allt med en gaffel. Bostongurkan kan uteslutas om man tycker det blir för skarpt. Leverpastejen jag använder är Arboga bredbar.


Fint strimlad, rökt skinka och ett par matskedar exotisk fruktmix (konservburk). Frukten brukar jag köra med mixerstaven så det blir smått finhackad. Du kan också använda en mimossallad, eller konserverade mandariner istället för fruktmixen.


3 kokta ägg, finhackade, ca 2 msk mjukost, (naturell) och grundröra. Jag brukar även dra några varv med svartpepparkvarnen.


Bröden kantskärs och breds med ett tunt lager smör. Om du använder torrt bröd som är några dagar gammalt kan du spraya bröden med kolsyrat vatten före du brer på smör, då blir det saftigare.


Nästa lager med skinkröran.


Och sista lagret med ägg/mjukost.


Sista lagret med bröd, inget smör på dessa skivor.


Täck tårtan runtom med grundröran som blivit över.
 

Täck sidorna med salladsblad. Grundröran fungerar som ”lim”!


Sen lägger du på skink och ostrullar, lite huller om buller!


Lägg på skivor av ägg. (3 ägg)


Och så lite färgprickar!! 😛 Körsbärstomater och vindruvor. Huller om buller!


Garnera toppen med ett par gurkskivor och strössla över persilja!


Smörgåstårtan är klar! Det tog mig en timme ganska exakt från det att jag började med förberedelserna, och då har jag ändå fått ta många pauser och fotograferat allt! Inte så svårt, eller hur?! 😉


Den nya ”kakboxen” för 29kr  jag köpte på Netto tidigare i veckan kom nu väl till pass och är förvandlad till en smörgåstårte-box. Passar perfekt!

 1. Jättefin och ser god ut, det ska jag pröva men jag undrar också hur många skivor bröd, ser inte och det är 3*3 lr 3*4 🙂 Tack för en fin blogg.

 2. Vad fin! Jag har bara gjort smorgastarta en gang, och da blev det pa frihand och jag stod dar med fjorton byttor i koket. Men resultatet blev jattebra! Ska dock vara lite mer organiserad nasta gang! Perfekt med en smorgastarte-caddy! San vill jag med ha!

 3. Åh så smarrigt! Jag har funderat länge på att göra smörgåstårta, men sambon gillar inte leverpastej. Tips på något annat man kan ta på första lagret istället för det? =)

 4. Hej!
  Det är tre skivor bröd per lager.
  Alltså 3 gånger 4 skivor. 12st totalt!

  Amanda!
  Om du inte gillar leverpastej, (vilket inte jag heller gör, men tycker det smakar helt annorlunda och faktisikt gott i smörgåstårta tillsammans med grundröran) så kan du byta ut mot tonfisk, eller helt vegetariskt med en burk ärtor/morötter tillsammans med grundröran.
  /Linda

 5. Härliga bilder! Smörgåstårta är verkligen roligt att göra. Och gott att äta förstås. 😉 Tidigare idag gjorde jag din ”Smörgåstårta Tutti Frutti EXTRA ALLT”. Den ska stå och gotta till sig till imorgon, då jag garnerar den. Och efter att ha sett dessa bilderna var det himla tur att jag också gjort smörgåstårta, för shit vad jag blev sugen på det nu. Ha en fin helg!

 6. Tack! Bra recept att gå tillbaka till när det är dags. Enda gången jag gjort smörgåstårta var när vi beställt smörgstårtor och de inte kom…. Då blev det i all hast, men det blev ok 😉

 7. Oj, vilken inspirationsbomb till den kommande 30-årsfesten! Gillar smörgåstårta men har inte lyckat hitta ett ställe som gör den tillräckligt god, så nästa gång gör jag min egen!

 8. Vad smart att göra sin egen smörgåstårta! Jag tycker det är väldigt gott men är vegetarian och det är därför svårt att hitta en som jag kan äta (och om någon annan är sugen blir det ju såklart en med räkor och skinka, sådant som jag håller mig undan), men på det här sättet kan ju jag OCKSÅ äta smörgåstårta utan problem! bara att byta ut det som inte passar!

  Ska snarast provas, tack så jättemycket =D

 9. Jag undrar om receptet på grundröran räcker till alla fyllningar + utsidan eller gör man en till varje fyllning?

 10. Fridas kök!
  Va roligt att du gjorde den, hoppas de smakar idag nu då!

  Marie!
  Hemmagjord smörgåstårta är alltid godast!

  Alexandra – kärlek på tallrik!
  Jag har klurat lite på det där med vegetarisk smörgåstårta, jag har aldrig haft det i tanken förut men nu när du sa de så borde de ju gå att göra supergoda vegetariska också. Jag har inte riktigt koll på vad som finns i soya, tofu, qourn-väg, men hörde på radion att det finns vegetariskt bacon?! Det borde ju bli himla gott att knapersteka och låta ”torka” för att sedan använda istället för skinka tex?!

  Alexandra!
  Tja, jo, tanken har slagit mig men jag nöjer mig med de små uppdrag jag ändå får ibland, tror att jag annars lätt skulle tappa ”motivationen” då de blir för mycket MÅSTE laga, MÅSTE baka, MÅSTE etc etc.. Men tack snälla för komplimangen! 😉

  Anneli!
  Receptet på gröndröran räcker till både fyllning och att täcka tårtan med så den är till allt!
  /Linda

 11. Hej! Kul att du har ett inlägg med smörgåstårta.. Jag ska göra en i morgon… Men har redan handlat så det får bli min egen variant i morgon! Har gjort några tårtor innan och det är ju såå gott;) kika gärna in på min blogg och kolla på mina tårtor om du har tid nån dag… Eller på allt annat också så klart;)
  http://Www.victoriasprovkök.se
  Du har en jättefin blogg;)
  // Victoria

 12. Så bra beskrivet! Det här ska jag skriva ut och ha bredvid mig när jag förhoppningsvis någon gång i framtiden ska våga mig på att göra en egen smörgåstårta. 🙂

 13. Hej.

  Lite sent svar här men satt och skrev ner receptet till din smörgåstårta som jag tänkte baka.. Den ser så smarrig ut.. Men, jag måste dubbla receptet några gånger och blir osäker på vilken mängd du har till fyllningarna.. Typ leverpastej, bostongurka och skinkan.. Vore supersnällt om du ville dela med dig av det 🙂

  Och tack för en inspirerande blogg.

 14. Hej underbart recept. Det här ska jag testa:) men är grundröran uppdelat på 3 eller ska det va en sådan sats till varje lager??

 15. Tack!

  Du har lätt den bästa guiden på nätet. Min mor brukade göra detta till mig när jag växte upp, vi är från latinamerikanskt ursprung och min mor älskade smörgåstårta när hon smakade det för första gången, så hon lärde sig göra den och fick mig att älska det. Nu bor jag i England och lider utav inte haft en redig smörgåstårta till midsommar och tack vare dig så får jag nu äta mig en!

 16. hej undrar om du har nått tips om man inte tycker om majonäs vad man kan ta istället när man ska göra smögåstårta?

 17. Nu har jag gjort denna smörgås tårta 2 ggr till väldigt lyckat resultat så
  nu kommer jag inte köpa färdig i fortsättningen tack för receptet!

 18. Hej,jag tänkte för första gången göra en liten smörgåstårta,
  Jag undrar hur mycket ska jag göra till varje fyllning ,( dl,msk,mått,)

 19. God morgon! Idag fyller min dotter år och smörgåstårtan ska garneras. Har inga ide’er alls så vart vänder man sej…jo hit till din suveräna blogg! Tack igen en gång och Gott Nytt År! ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..