Butterkaka


Bakade en butterkaka idag istället för semlor! Bara för att det är mycket godare tycker vi… 😉 Att sno ihop en vetedeg går snabbt men att sen stå och kavla och rulla, och skära och fylla små bullformar, det tar ju lite tid såklart, men vill man ändå har en supergod, saftig, krämig ”bulle” då är butterkakan helt kanon, fylld med massa härlig marsankräm! Så smidigt och enkelt, precis som det ska vara en vardag att ”sno ihop en bulldeg”. Dessutom tycker jag den är lite extra tjusig att ställa fram nybakad på bordet! 😛

Det här behöver du :
25 gram jäst
2 dl mjölk
1 krm malen kardemumma
50 gram rumsvarmt, mjukt, riktigt smör
½ dl flytande honung
6-8 dl vetemjöl

Fyllningen : 
50 gram rumsvarm, mjukt, riktigt smör
½ dl strösocker
1 msk marsankrämspulver
2 tsk vaniljsocker

Ca 2 – 2½ dl färdigvispad marsankräm går åt.

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid, både till degen och fyllningen. Smula ner jästen i en degbunke, gärna maskin. Ljumma mjölken till 37 grader, fingervarmt tillsammans med kardemumman. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt smöret, honungen och de mesta av mjölet. Arbeta ca 10 min till en smidig deg. Pudra över lite mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord. Kavla ut degen i en avlång rektangel ca 50-60 cm lång och 15-20 cm bred. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut över hela degen. Rulla ihop den, precis som när du gör vanliga kanelsnurror. Vira hela rullen som en stor spiral och lägg över i en rund springform, gärna med löstagbara kanter. Du kan klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägga i botten så riskerar du inte att den fastnar. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min. Skär med vass kniv en djup skåra, runt hela vägen in till mitten. Fyll skåran med marsankrämen. Ett tips är att använda en sprits. Strössla över pärlsocker. Grädda i 175 grader ca 1 timme.  


En hoprullad vetedeg.


Skär en skåra runt, runt längs hela ”spiralen” ända in till mitten.


Spritsa marskräm i skåran och strössla över pärlsocker.


Garnera den färdiggräddade butterkakan med florsockerglasyr.
3/4 dl florsocker + lite vatten så du får lagom konsisten att ringla över.


Färdig!! 😛


Njut…

LOADING..