Köttsoppa med klimp


Den klassiska husmans-soppan; Köttsoppa med klimp. Det är ju bara så vansinnigt gott så det bara vattnas i munnen av bara tanken på en riktigt, hemkokt, mustig puttrande köttsoppa! Jag blir verkligen påmind om att jag kokar det alldeles för sällan!! Däremot åt jag soppan väldigt ofta som liten och då var det farmor som stod vid spisen. Jag minns fortfarande hur gott köttet var, inte segt eller senigt, utan mört, trådigt kött som bara smälte i munnen. Den lite salta buljongen, den kokta potatisen i små bitar och mjuka söta morötter… Och klimpen. Herregud klimpen!! Vad är en köttsoppa utan klimp?? Jag älskar det. Ostfralla och fruktcocktail till efterrätt hör också till, bara så ni vet! 😉

Det här behöver du :
2 stora kastruller med lock

2 kg nötkött (jag använde nötbog, högrev och fransyska)
1 msk salt
Vatten så det precis täcker köttet

2 stora morötter
3 potatisar
300 gram rotselleri
300 gram kålrot
300 gram palsternackor (ca 2 st)
1 purjolök
1 gul lök
Buljong, hemkokt fr frysen
alt. Vatten +
4-6 msk oxfond, eller köttbuljongtärning
2 lagerblad
½ tsk hela svartpepparkorn
½ tsk hela vitpepparkorn
Salt
Persilja

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i tärningar. Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Lägg i köttet och låt koka upp igen. Skumma av noga så du får en klar buljong. Sänk värmen något och låt köttet koka ca 2 timmar med lock. Skala, skölj och skär under tiden rotfrukterna i mindre bitar. Förvara i en annan större kastrull och häll på vatten så det precis täcker. När köttet kokat i 2 timmar lyfter du över det från sin gryta ner till rotfrukterna. Fyll på med mer vatten. Koka upp och tillsätt fond eller buljongtärningar, lagerblad och pepparkorn. Låt soppa sjuda på svag värme med lock ca 1 timme till. Förbered under tiden för klimpen. När soppan är klar, klippt över lite persilja och servera med klimp!

Klimp :
2 ägg
1 dl mjölk
4-5 dl vetemjöl
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop ägg & mjölk. Rör ner mjölet lite i taget så du får en slät smet, salta. Klicka ner små bollar med hjälp av två skedar i kokande vatten eller direkt i soppan, låt koka ca 5 min.


Underbararotfrukter! Billigt och sååå gott! Både i soppa, gratäng, puré eller ugnsrostade!


Skala, skär, hacka…


Låt rotfrukterna och löken vila i en större kastrull med vatten tills köttet kokat 2 timmar.


Kokar du köttet i 2 timmar i en separat kastrull innan du ”monterar” ihop soppan får du ett garanterat mört, trådigt och fint kött som bara smälter i munnen!


Efter ett par timmar av ljuvliga dofter i köket fick vi äntligen avnjuta köttsoppa med klimp! Vansinnigt gott!! 😛


Och naturligtvis, precis som när jag var liten, en klassisk 80-tals dessert! Fruktcocktail och lättvispad grädde… Nu blir det inte bättre än såhär!

Tycker ni om köttsoppa förresten??? 😉

 

 

 1. Alskar kottsoppa med klimp. Min farmor gor varldens godaste kottsoppa med algkott. 🙂 Hon brukar alltid ha en gryta klart nar vi kommer hem till Sverige…ack sa ljuvligt!

 2. Jag tycker att köttsoppa är jättegott, men äter det rätt så sällan (att man kokar det läänge på spisen till ett mört kött. Har aldrig provat på klimp förrut i soppan! Men har tänkt prova det nångång. Kanske nästa gång man lagar. 🙂

 3. Eftersom min man inte gillar soppa alls har jag faktiskt aldrig gjort köttsoppa. Din ser dock fruktansvärt god ut. 😀
  Jag har lurat honom att gilla gulasch-soppa genom att kalla det för köttgryta, ett namnbyte kanske kan funka igen..? 😛
  Trevlig helg. 🙂

 4. Jag har aldrig ätit klimp, men köttsoppa är ju underbart. Det är på tok för länge sedan jag kokade det själv dock. Tack för påminnelsen!

 5. Åh….köttsoppa är supergott. Har du provat att göra mandelklimp?
  Den smakar liiiite sött och bakas i form i ugnen.
  Har försökt efterlikna detta recept men har väl gått sådär.

 6. ÄLSKAR köttsoppa :O) Hm, jaha då fick man lära sig hur köttet ska koka, då får jag segt kött idag igen :O/ Din blogg är den BÄSTA matbloggen som finns.. :O)

 7. Jag gillar köttsoppa men gör det för sällan tyvärr. Däremot brukar min pappa laga en jättegod köttsoppa, men han brukar glömma bort att säga när han gör det så man kan åka dit och få sig en skål. Med klimp i har jag aldrig testat, kanske ska göra det nån gång.

 8. Den köttsoppan tänker jag göra! En fråga: när du ”lyfter över köttet”, tar du bara köttbitarna då eller häller du över hela innehållet i köttkastrullen till grönsakskastrullen?

 9. Sandra & alla ni andra som inte provat äta köttsoppa med klimp!
  Prova klimp i köttsoppa eller cowboysoppa, det är så grymt gott så jag e nästan säker på att ni kommer att gilla det! 😉

  Lisa!
  Du får göra ett namnbyte till macho-köttsoppa, eller redig husmanssoppa! Å så ser du till att han har öppna sinnen och låter sig väl smakas! 😛 Kanske ska du till o med låta honom koka soppan efter receptet, de brukar va bästa ”medicinen” mot ”anti-sympton”!

  Jimmie!
  Tack! Ha en trevlig vecka får jag säga då!

  Marianne!
  Mandelklimp har jag hört talas om precis som du beskriver så tillagas den i ugn, men jag har inget direkt recept så de tar jag jättegärna emot om du har!

  Katja!
  Tack, jo kött behöver tid och låg temp för att få fram sina bästa smakegenskaper och de gäller både ugnsstekt kött eller kokt i grytor o soppor, för mört ska de va! Det är godast!

  Jonas!
  Nej, eftersom jag kokar köttet endast i saltat vatten så tar jag inte med något av det utan BARA köttet, den goda buljongen får soppan sen i andra grytan tillsammans all god lök o rotfrukterna.
  /Linda

 10. Använder du inte buljongen du får när du kokat köttet? Enligt ditt recept så använder du bara vatten + buljongtärning vilket är långt ifrån riktigt gjord buljong i smak, bör det inte oxå vara kött med ben, som du kokar på t.ex. märgpipa, där man får med märgen? Tacksam för svar!

 11. Ola!
  Nej, jag använder inte den buljongen jag kokat köttet i eftersom det endast kokat i saltat vatten.
  Däremot använder jag oftast hemkokt buljong sparad från frysen istället för tärning eller fond. (Kokat på nötben, rotfrukter, lök, lagerblad torkade kryddor mm) Och anledningen till att jag inte kokar köttsoppa av märgpipa är för att det är ingen stor favorit här, jag vill hellre ha kött av bog, högrev mm..
  /Linda

 12. Hej! Ditt recept på klimpsoppa ser väldigt gott ut. Men då jag ska göra till ett helt gäng med människor undrar jag bara hur många personer du har beräknat ditt recept till??

  Mvh Tessan

 13. Hejsan, äntligen har jag funnit receptet på klimp. Jag är bosatt utomlands sedan många herrans år och har ofta kokat köttsoppa till familj och vänner (Utan klimp) Min Mamma har av hög ålder glömt hur hon gjorde klimpen. Nu har jag även två små barnbarn och har bestämmt mej att skriva ner alla ”gammla”och typiskt svenska recept ifrån min barndom för att på så sätt föra den svenska matkulturen vidare.Jag vill minnas att min Mamma rörde ner mald mandel och lite socker i klimpen.
  Tack och hjärtliga hälsningar
  Rose-Marie

 14. Ska ge mig på ditt recept imorgon 🙂 tog upp massa kött igår så idag ha man lekt husmor på riktigt 😛 ser framemot att smaka på min egna första köttsoppa 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..