Vinn parmesanost för 300kr!!


Nu alla ostälskare där ute måste ni spetsa öronen!! 😉

Dagens tävling har börjat & det är Zeta som står för den härliga vinsten av parmesanost till ett värde av 300 kr!

  • Två stycken vinnare kommer att dras och det du ska göra är att skicka in ditt bästa recept med just parmesan!
     
  • Du kan lämna receptet här i kommentarsfältet, eller maila mig på kryddburken@telia.com och märk då mailet ”Parmesan”
     
  • Sista tävlingsdag att lämna ditt receptbidrag :
    Måndag den 14:e februari, glöm ej att uppge en giltig e postadress.

 

Så, vad väntar ni på? Sätt igång & lycka till! 😛

I samarbete med Zeta parmesanost

  1. Hmm jag har aldrig använt parmesanos så tyvärr har jag inget recept, vet inte om att jag har smakat på den heller. Alla säger att det är jättegott och jag vet att man kan riva den och ha på köttfärssås och i ostsås. Så jag kanske kan få vinna bara för den skull att jag har chansen att äntligen få prova den omtalade parmesanosten 🙂

  2. Åhh jag älskar ju parmesan!! Här kommer mitt absoluta favoritrecept som involverar parmesanost!

    Kyckling med italiensk touch
    (4 personer)

    4 kycklingfiléer
    2 små zuccini
    Salt
    Svartpeppar
    ½-1 msk salvia
    1 dl riven parmesanost

    Marinad:
    2 msk olja
    2 msk pressad citronsaft
    1 tsk kinesisk soja
    1 tsk salvia

    Citronpasta:
    200 g tagliatelle
    2 dl creme fraiche
    rivet skal från 1 citron
    ½ dl hackad persilja
    1 dl nyriven parmesanost
    svartpeppar

    Gör såhär:
    Blanda alla ingredienser till marinaden och låt kycklingfiléerna marinera i den i minst två timmar.
    Blanda creme fraiche, citronskal, persilja och parmesanost till pastan så det är klart när pastan är färdigkokt.
    Grilla kycklingen och låt den vila i folie medan du grillar zuccinin.
    Skiva zuccinin i ca ½ cm tjocka skivor och pensla dem med olivolja.
    Salta och peppra på skivorna och lägg dem på grillen.
    Låt grilla på ena sidan tills den fått fin färg.
    Vänd på zucchini-skivorna och strö på salvia och parmesanost.
    Lägg åt sidan när de är klara.
    Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
    Blanda den färdiga pastan med creme fraiche blandningen och servera till kycklingen och zucchinin.

    Vansinnigt fräscht och kalasgott! 🙂

  3. Oj! Bara välja ett recept?
    Jag älskar parmesanost och använder den ofta… riven över tomater i ugn, i pajdeg och i pajer.. Över en Ceasarsallad… mm mm.
    Fast måste jag välja en maträtt, så tror jag att det blir riven parmesan över vanlig hederlig (nästan svensk!! 🙂 ) spagetti och köttfärssås. Mums så gott!!
    Kram på dig och din fina blogg.

  4. Jag älskar parmesan som den är, riven över en caesarsallad eller ännu hellre – carpaccio gjord på oxfilé med ruccola, pinjenötter och hyvlad parmesan! Sååå gott!!!!!!

  5. Jag har så många favoriter… Men ett recept som är busenkelt är:

    4 kycklingfiléer (skivas i centimitertjocka skivor och läggs i en ungsfast form). Bred över en blandning av 5 dl créme fraiche, grön pesto, 1 liten pressad vitlöksklyfta. Lägg på skivade tomater av valfri sort. Peppra med svartpeppar och riv över rikligt med parmesanost. (Alternativt kan man ha på osten före tomaterna)

    Grädda i ugnen ca 30 minuter och servera med bandpasta och en ruccola-baserad sallad. MUMS!

  6. Jag gillar detta recept på parmesanpanerade auberginer som finns i Paolo Robertos kokbok tror jag. 🙂 (Kopierat härifån:
    http://www.recept.nu/1.208532/paolo_roberto/varmratter/gronsaker_potatis_andra_rotfrukter/melenzane_alla_parmegiana)

    2 st medelstora auberginer
    3 3 st ägg
    2 2 dl parmesanost, riven
    0.25 0.25 tsk salt
    1 1 krm svartpeppar
    1.5 1.5 dl mjöl
    4 4 msk olivolja

    Gör så här
    1. Skala auberginer och skär dem i ½ cm tjocka skivor på längden.

    2. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut.

    3. Torka av auberginskivorna lite lätt med hushållspapper.

    4. Vispa upp ägg i en skål och tillsätt parmesanost, salt och peppar. Rör om till en lite trögflytande blandning.

    5. Häll upp mjölet på en tallrik.

    6. Värm upp olivolja i en stekpanna.

    7. Doppa auberginskivor först i mjöl och sedan i ägg- och parmesansmeten.

    8. Ta upp varje skiva med en gaffel och lägg ner dem i den uppvärmda stekpannan. Stek tills skivorna är mjuka, till att börja med på medelhög värme och när ägg- och parmesanblandningen stelnat något, på låg värme.

    9. Lägg upp skivorna i lager på ett serveringsfat, strö över lite riven parmesanost mellan varven.

  7. Parmesangratinerade kycklingfiléer, 4 portioner
    4 kycklingfiléer
    salt, peppar
    olja till stekning

    Ostsås
    1½ dl grädde
    1½ dl crème fraiche
    6-7 msk finhackade soltorkade tomater
    ca 2 dl fint riven parmesanost
    svartpeppar

    Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklingfiléerna och stek dem gyllenbruna på bägge sidor i lite olja. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut filéerna och skär dem i tunna skivor. Lägg tillbaka dem i formen igen. Blanda ihop grädde, crème fraiche, soltorkade tomater och parmesan. Fördela ovanpå kycklingen och dra några varv med pepparkvarnen över. Gratinera i ca 10 minuter. Servera med ris, sallad och förslagsvis gräddfil.

  8. Jag är ju ganska ung och har precis blivit intresserad av matlagning, men jag lagar allt med parmesan. För att chocka lite så vill jag nog påstå att min favoriträtt med just parmesan är pasta carbonara. Inte för att det är det enda jag kan laga, men det skulle aldrig fungera utan parmesan, och det är så himmelskt gott, trots enkelheten.
    Jag har min egna lilla touch på det.

    PASTA CARBONARA 2 STORA PORT ELLER 3 MINDRE
    200g spagetti
    Ett paket bacon
    en gul lök och en klyfta vitlök till stekningen med bacon.
    1 ägg
    yttligare en klyfta vitlök
    1 dl grädde/matlagningsgrädde (smaksak)
    100-150g riven parmesanost (efter smak)
    Ett par blad med färsk basilika
    Salt och peppar

    Man kokar spagettin i massa vatten och lite olivolja. Medans det kokar så steker man lök, vitlök och bacon och så gör man en liten sås till på ägget, grädden, återstående vitlöksklyfta och all parmesanost. Man avslutar med att hacka i lite färsk basilika och smakar av lite med salt och peppar. Låt inte det ta över basilikasmaken allt för mycket bara.
    När spagettin är färdigkokad och bacon samt lök färdigstekt så är det bara att blanda ihop allting i en kastrull med såsen och sedan är det bara att äta. Världens enklaste, godaste pasta.

  9. http://ulrikasmat.blogspot.com/2009/10/min-beromda-carbonara.html

    Mina galet goda carbonara.

    För ca 4 portioner:
    500 g pasta, jag använder penne eller spaghetti
    2-3 pkt bacon (á 140 g)
    1-2 msk olivolja
    1-2 gula lökar
    3 vitlöksklyftor
    2-3 dl matlagningsgrädde 15 %
    1-2 dl vispgrädde 40 %
    2 äggulor
    2 dl fint riven parmesan
    Svartpeppar
    Fint hackad persilja till garnering

    Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Under tiden, skär baconen i små bitar, lägg åt sidan, gör samma sak med löken. Skala vitlöksklyftorna och ta fram vitlökspressen.

    Låt sedan pastan ligga kvar i durkslaget när du sköljt den och skölj ur kastrullen och ställ tillbaka på plattan( jag använder alltså ingen stekpanna utan bara kastrull, mest för att det blir mindre disk, det är lättare och jag är lite lat). Lägg i bacon i kastrullen och häll i olivolja i kastrullen för att snabba på processen. Rör om ofta.

    När baconen är av önskad krispighet, jag gillar exempelvis mina väldigt krispiga, häller du i den finhackade löken och steker den tills den är mjuk. Pressa i vitlöksklyftorna. Häll i matlagningsgrädde och koka upp, rör om och dra av från plattan. Blanda äggulor och vispgrädde i ett glas och häll sedan det i kastrullen. Rör ner parmesanen och sedan pastan. Krydda med mycket svartpeppar. Servera direkt och njut.

  10. Risotto!

    Ingredienser:
    3 dl avorioris
    10 st soltorkade tomater
    100 gram spenat
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    3 msk grönsaksfond
    6 dl vatten
    3 msk parmesanost
    0,5 tsk salt
    svartpeppar
    pinjenötter
    olivolja

    Gör så här:
    1. Hacka de soltorkade tomaterna grovt.

    2. Hacka lök och vitlök och fräs i olja.

    3. Tillsätt ris och fräs under omrörning ett par minuter. Späd med lite av vattnet, häll i salt och fond. Tillsätt resten av vattnet varefter det kokar bort och låt koka tills allt vatten är borta.

    4. Fräs tomaterna och spenaten i lite olja och rör ner i riset tillsammans med osten.

    5. Smaka av med peppar och ev. salt. Strö pinjenötter över.

  11. Favoriten är att göra små ostkorgar och fylla med gott.

    Riv ca ½-1 dl parmesanost till varje ”korg”. Lägg högen på bakplåtspapper ganska brett isär eftersom de flyter ut. Sätt i en varm ugn. När osthögen har smält och börjat hårdna och bli gyllene är det dags att lägga den över ett upp och ner vänt glas och låta den ta form. Om glaset är ugnståligt ställ in i ugnen och gratinera tills hård. Ta ut ur ugnen och låt stå kvar på glaset tills du ska använda korgarna.

    Fyll med räkor, oliver, någon god sås, svamp – ja i stort sett vad som helst. Otroligt gott och enkelt. Perfekt förrätt!

  12. Parmesan är ju alltid gott!
    En vardagsfavorit är att ta en större bit lax och lägga i långpanna/ugnsfast form. Ovanpå saltar och pepprar vi för att sen täcka med röd pesto. Över allt rivs sedan mängder av parmesan. In i ugnen på lagom temperatur tills fisken är klar och osten smält.

  13. Parmesan som är så gott, vilken trevlig tävling!
    Här kommer en av mina favoriter till buffén lr drinktilltugg:
    Rikligt med riven parmesanost
    Creme fraiche
    Sambal oelek
    parmaskinka i strimlor

    Blanda ovanstående ingredienser till en tjock röra, bred på tunnbröd och gör rullar. Skär i ca 3cm höga stubbar, in i ugnen och gratinera, ät och njut!
    Så enkelt och så gott.
    Nu håller jag tummarna för mig i tävlingen. 🙂

  14. Ett väldigt enkelt och formidabelt gott recept på parmesanöverbakad lax.

    Ingredienser:
    En hel laxsida urbenad, med skinn
    Parmesanost
    Grädde
    Citronzest
    Flingsal
    Nymalen svartpeppar
    Olivolja

    Gör såhär:
    Sätt ugnen på 225 grader.
    Skåra skinnet på laxen med en vass kniv.
    Ta fram en ganska ”trång” form, lagom så att laxsidan ryms.
    Olja botten på formen och strö över salt och svartpeppar. Riv även citronzest i botten av formen.
    Lägg laxen med skinnsidan ner på olja, salt, peppar och zest.
    Riv RIKLIGT med parmesan över laxen. Det ska vara så mycket parmesan att du nästan tycker det verkar för mycket, sen gärna lite till… 😉 Jag brukar använda en hel sån Zeta-bit till en laxsida. Det blir alldeles perfekt.
    Salta och peppra lite över parmesanosten. Häll grädde runtom laxen. Ringla lite olivolja över hela kalaset.
    Skjuts in i ugnen!
    Baka i cirka tjugo minuter. Efter halva tiden är det en lysande idé att ta ut formen och ösa laxen lite med grädden.
    När parmesanen blivit underbart gyllene är det färdigt. Ta ut laxen och ös den med lite grädde igen.
    Låt vila tio minuter. (Om laxen kändes lite ofärdig direkt från ugnen kommer den att gå färdigt på eftervärme nu.)
    Skär ut portionsbitar och servera med förslagsvis ett härligt mos (Varför inte parmesanmos…).

  15. Åh, jag är jätte gärna med!

    Hemlagad pesto med pasta:

    Ingredienser:

    – 2 vitlöksklyftor
    – 3-5 dl matlagningsgrädde
    – Några blad färsk basilika
    – Valfri mängd valnötter (1-2 dl brukar jag använda)
    – 2 dl riven parmesan ost
    – Valfri pasta.
    – Salt & Peppar

    Gör såhär:

    – Hacka valnötterna, vitlöken och basilikan. Riv parmesan osten. Blanda ihop allt o en skål och tillsätt matlagningsgräde.
    – Smaksätt med salt & peppar.
    – Koka upp pastan i en kastrull.
    – När pastan är klar häll över den hemgjorda peston, rör om, servera och toppa med ett fint blad basilika.

    Så otroligt gott! 🙂

  16. Är knappast ett recept men det är min favogrej som jag gör med parmesan: lägg lagom högar (ca 1 msk) riven parmesan på lagom avstånd från varandra (ca 10 cm), in i ugnen i 200 grader i ca 10 min. Knapriga ostflak att äta som de är eller snofsa till en annan maträtt med =)

  17. Oj så svårt det blev att välja vilket… men till slut så föll valet på detta receptet som gått i arv från Ankis mor:

    Fylld formfranska:
    1 formfranska
    2 hackade tomater
    1 dl äppelcider
    1 dl majonäs
    1 bit strimlad purjolök
    1 burk tonfisk i vatten
    2 dl riven ost (gärna lagrad)
    2 dl riven parmesanost
    salt, peppar och oregano
    Skär av ett lock på brödet, gröp ur innehållet och blanda samman med övriga ingredienser. Fyll brödet med röran och ställ nere i ugnen på 200 grader ca 45 minuter.

    http://martenssonskok.blogspot.com/2010/03/varm-smorgastarta.html

    Det finns så mycket gott med parmesanost, och vilken guldgruva alla inläggen här blir till god mat med osten i. Kanske något för en Parmesanostkokbok? 🙂

  18. Det här vill jag ju såklart vinna, parmesanälskare som jag är!

    Mitt bidrag blir en bondbönspuré

    Bondböndspuré

    Ingredienser
    bondbönor
    olivolja
    parmesanost
    2 st vitlöksklyftor
    flingsalt
    svartpeppar

    Börja med att sprita bönorna och koka dom 4 min i lättsaltat vatten. Plocka sedan av skalet vilket blir lättare om du först sköljer bönorna i kallt vatten.

    Mixa bönorna ihop med 2 st rivna vitlöksklyftor, en näve riven parmesanost. Häll på olivolja tills det blir en jämn ”smet”, det ska inte bli för tunt. Häll över i en skål, salta och peppra litegrann.

  19. Parmesantäckt sparris!

    1 knippe grön sparris
    1 msk smör
    mycket parmesan, minst 100 gram!
    salt

    Koka sparrisen (ta bort de träiga ändarna först) i ca 3-4 min i saltat vatten.
    Smält smör i en stekpanna, lyft över sparrisen till pannan, lite av kokvattnet får gärna komma med.
    Hyvla rikligt med parmesanost.
    När sparrisen mjuknat och fått fin yta läggs den upp på ett fat, slå över ”smörsåsen” som bildats i pannan (av smöret och lite kokvatten som följde med sparrisen till pannan).
    Lägg över rejält med parmesan, man ska knappt se sparrisen under parmesantäcket!
    Smaksätt ev med lite salt och peppar (men kom ihåg att parmesanen kan vara rätt salt i sig själv)

    Ät som det är till t.ex. förrätt, eller på en bit rostat bröd, eller ha det som tillbehör till lax, kött eller något annat. Supergott!!!

  20. Världens godaste små ostbollar med oliver i:

    ½ dl olivolja
    2 dl vetemjöl
    2 msk parmesanost
    2 msk vispgrädde
    Ca 20 oliver, pimentofyllda gröna oliver
    Vallmofrön

    Blanda ihop olja, mjöl, ost och grädde till en deg. Dela den i ca 20 små bitar. I varje bit bakar du in en oliv och rullar till små runda bollar. Doppa bollarna i vallmofrö.

    Gräddas i 150 grader i ca 20 min. Ät och njut! Ett perfekt tilltugg 🙂

  21. Jaha ett recept var det.Jag brukar ta kyckling fileer som jag först doppar i ägg och sen rullar i riven parmesan och steker på svag värme i stekpannan och sen får dom bli klara i ugnen.jag brukar ha klygtpotatis och en kall sås till.

  22. Jag fullkomligen älskar parmesan och är just nu inne i en parmesan period. Mitt bästa just nu med parmesan är en sallad gjord på
    ruccola,
    rosesallad,
    bladspenat,
    solmogna tomater,
    gurka, tunna ringar rödlök, lätt rostade pinjenötter,flingsalt, krämig balsamvinäger och hyvlade (med potatisskalaren) parmesan bitar för att riktigt känna smaken och få tuggmotatånd på osten. Denna sallad är ljuvligt god och passar mycket bra till en fin bit grillat kött 🙂

  23. En enkel men väldigt god grej jag brukar göra är
    jordärtskockor som jag kokar lite lätt och sen doppar i ägg ihop med riven parmesan och steker.
    Dessa går att äta som de är men även gott att ha lite bacon, skinka eller liknande till.

  24. Jag bjuder på ett brödrecept.
    Detta är en favvo till soppa, buffé el sallad!
    JAg brukar använda svarta och vita sesamfrön på istället för vallmo!

    Brytbröd med parmesan

    25 g jäst
    2 1/2 dl kall mjölk eller vatten
    1/2 dl olivolja
    2 dl riven parmesanost
    1/2 tsk salt
    ca 6 dl vetemjöl (360 g)

    Pensling:
    ägg
    vallmofrö

    Gör så här

    1. Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
    2. Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter.
    3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 200° C.
    5. Låt brödet svalna på galler.

    (fr ica.se)

  25. Här kommer ett enkelt men ack så gott recept på pasta

    Pasta penne med kyckling, parmesan, tomater och spenat
    4port

    • 4 port. Pasta Penne
    • 3 tsk extra virgin olivolja
    • 400 g kycklingfilé
    • 1 hönsbuljongtärning
    • Salt och svartpeppar
    • 2-3 vitlöksklyftor
    • 1 rödlök
    • 5 dl körsbärstomater
    • 2 dl hackad basilika
    • Babyspenat
    • 2,5 dl riven parmesanost

    Koka pasta, innan du häller av pastan behåll en kopp med pastavatten. Skär kycklingen i mindre bitar och stek den i panna, tillsätt rödlök och låt den steka med kycklingen tills den är mjuk. Tillsätt hönsbuljongen, vitlök, salt och peppar, låt puttra några minuter. Tillsätt körsbärstomaterna, lägg på ett lock över pannan och låt puttra ytterligare några minuter tills tomaterna spruckit upp, mosa tomaterna lite lätt. Ha i den kokta pastan och koppen med pastavattnet, rör om under ca 1 minut och ta sedan pannan från plattan. Blanda i basilikan, babyspenaten och parmesanosten. Servera!

  26. Jag älskar ju parmesanost!!!

    Här kommer min absoluta favorit förrätt: Lägg önskat antal procciutto på en tallrik, strö ruccola och rostade solroskärnor över skinkan, ringla massa olivolja ovanpå, lite flingsalt o nymald svartpeppar, sen massor med hyvlad parmesan ovanpå, så enkelt, men så himla gott. Ät med hembakt bröd!!!

    Kram Anna
    anna1717@hotmail.com

  27. Det absolut godaste man kan använda parmesanost till (enligt mig naturligtvis) är Pasta Carbonara. Jag älskar denna pastarätt och lagar den stup i kvarten. Stor bonus då den är superlätt att göra!

    Min Carbonara (för två)

    2 dl matlagningsgrädda
    2 ägg
    2 dl tunnt riven parmesanost
    1 paket bacon
    1 paket färsk pasta
    salt & svartpeppar

    Rör ihop ägg, grädda och parmesan. Salta och peppra efter smak. Stek baconen knapriga och klipp sedan skivorna i småbitar. Blanda även ner dessa i ostsåsen.
    Koka pastan i drygt 2 minuter. Häll av vattnet och häll sedan såsen över pastan. Ställ tillbaks kastrullen på spisplattan, på svag värme, och låt pastan suga åt sig såsen under omrörning.
    Servera och njut!

  28. Mitt favoritrecept är en förrätt som doftar italien.

    Carpaccio på lufttorkad skinka (Recept för en tallrik)

    Lägg fyra-fem fina skivor lufttorkad skinka på en tallrik

    Lägg en näve ruccolablad ovanpå skinkan

    Toppa med rikligt med hyvlad smakrikparmesan, rostade pinjenötter samt crema di balsamico

    Avsluta med ett dra ett varv med svartpepparkvarnen och flingsalt
    servera med exempelvis vitlöksbröd

    Hälsningar Ida Johansson

  29. God Spaghetti Carbonara: (4 personer)
    Ingredienser
    400g spaghetti
    3 ägg
    3 msk grädde
    100 g finriven parmesan
    200 g rökt skinka, sidfläsk eller bacon
    2 st vitlöksklyftor
    1 gul lök
    salt och svartpeppar
    persilja

    Gör så här
    1. Börja med att koka upp vattnet till spagettin. Vispa ihop ägg, grädde och hälften av osten. Strimla skinkan och vitlöken. Hacka löken. Stek skinka och lök i en stekpanna.

    2. Häll av vattnet från spagettin och blanda den med skink- och lökblandningen. Rör sedan ner äggröran. Rör ordentligt så att inte äggen stelnar.

    3. Servera med resten av osten och eventuellt med en äggula till varje portion och lite svartpeppar från kvarnen.
    Smaklig måltid!

  30. Min favoriträtt med parmesan är en riktigt god förrätt, som trots den enkla tillagningen är riktigt uppskattad och ser elegant ut!

    Skagenfyllda parmesankorgar, 4 portioner

    12-15 msk grovriven parmesanost
    20-25 stora, handpillade räkor
    100 g strimlad kallrökt lax
    2 dl blandade salladsblad
    4-5 msk skagenröra, gärna hemgjord
    grovt hackad gräslök

    Hetta upp en teflonstekpanna på medelvärme och bred ut ca 3 matskedar ost i stekpannan, forma till en cirkel och låt smälta tills den är ljusbrun. Stek den även en liten stund på andra sidan. Ta upp parmesancirkeln och placera den på ett glas som står upp och ner. Forma försiktigt kanterna runt om med hjälp av ett annat likadant glas. Låt korgen ligga kvar på glaset tills det kallnat och stelnat. Fyll sedan korgen med skagenröra, räkor, lax och toppa med gräslök.

  31. SÅ svårt att välja, då parmesan är näst intill oumbärligt i allt… 😉 Men valet faller ändå på detta; SPAGHETTI A LA VODKA:

    Spaghetti
    Olivolja
    Parmaskinka
    Vitlök
    Vitt vin
    Grädde
    Parmesanost
    Svartpeppar
    Vodka
    Persilja

    Koka upp vatten och lägg i önskad mängd spaghetti. Strimla skinkan i trevliga bitar, fräs dessa tillsammans med lite riven vitlök i olivoljan.Se till att vitlöken inte bränns. När skinkan fått lite färg (eller snarare ändrat färg), häll på en skvätt gott vitt vin. Låt detta puttra någon minut. Häll på grädde och en skön hög riven parmesan. Låt puttra lite. När spaghettin är nästan al dente; häll av vattnet. Häll lite vodka i pastasåsen, rör om. Häll i spaghettin och blanda. Låt stå i någon minut och servera sedan med några nypor nyklippt persilja.

    SÅ gott!

  32. Jag tycker att parmesan är ett kanongott tilltugg till lite bubbel eller en välkomstdrink.
    Riv osten fint och lägg i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera i ugnen i 225 grader till små flarn som får svalna innan man mumsar i sig dem. Eller skär strimlor av smördeg, pensla med ägg och strö på parmesan och sesamfrön. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

  33. Buongiorno principessa!

    Pasta Di Pollo
    (2 personer)

    4 kycklinglårfiléer, alt 2 kycklingfiléer
    4 msk pesto
    1 vitlöksklyfta
    3 dl matlagningsgrädde
    ½ hönsbuljongtärning
    1 dl pinjenötter
    2 dl riven parmesan
    2 portioner tagliatelle, eller annan pasta

    Gör såhär:
    Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
    Skär kycklingen i mindre bitar och stek den i smör så den får fin färg.
    Salta och peppra.
    Häll på matlagningsgrädde och rör ner peston.
    Pressa i vitlöksklyftan och smula i buljongtärningen.
    Rör ner 1 dl parmesan och rör om tills den smält.
    Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme.
    Rosta pinjenötterna i pannan tills de fått en gyllene färg.
    Servera pastan tillsammans med såsen.
    Strö över pinjenötter och resterande parmesan.

    Buon appetito!

  34. Laxpaket och potatismos m. basilika och parmesan (4 portioner)

    4 st laxbitar
    1 dl purjolök
    1-2 dl rödlök
    8 st körsbärstomater
    3 dl matlagningsgrädde
    Smör, salt, citronpeppar

    8 st medelstora potatisar
    1 dl mjölk
    0,5 dl olivolja
    1 pkt fryst basilika, ca. 40 g
    – (eller: 1 dl, hackad, färsk)
    0,5 dl riven parmesanost
    Salt och vitpeppar

    Lägg varje laxbit i varsin bit av aluminiumfolie, på ca 20x20cm, vik aluminumen på varje ände till en boll (laxen ska ligga som ett kuvert i mitten) och krydda med salt och citronpeppar. Portionera ut purjolöken, löken och körsbärstomaterna i varsitt ”kuvert” ovanpå laxen. Dela ut grädde på samma sätt, och därefter ca. 1 tsk smör. Stäng sedan kuvertet genom att trycka igen folien (som en båt). Sätt in ”paketen” i ugnen på 200 grader i ungefär 25 min.

    Skala och koka potatisen på stark värme i rikligt med vatten tills den är mjuk. Häll av kokvattnet och ånga dem torra, utan vätska, någon minut på plattan. Mosa därefter med en potatistöt. Tillsätt uppvärmd mjölk, olja och basilika samtidigt som moset fortfarande arbetas ihop. Smaka av med salt, vitpeppar och parmesan.

    Servera laxpaketen tillsammans med moset och – för den som vill, en passande sallad!

  35. Parmesanchips, så enkelt och så gott 🙂

    Riv 300g parmesan grovt och lägg upp små högar (ca 20st) på ett bakplåtspapper. Platta till dom och strö över lite timjan och nymalen svartpeppar. In i ugnen (200ºC) i ca 5 minuter. Låt svalna lite innan servering. Passar lika bra till coctailmingel som tillbehör till en tomatsoppa eller till att njutas bara som dom är.

  36. SNABBMAT
    snabbt och gott, koka färsk, fylld pasta servera med citronolivolja, hyvlad parmesan och rejält med walnötter. klart!
    vill du kan du blanda ned baby spenat och halverade körsbärstomater i den varma pastan.

  37. Boscaiola

    1 burk hela tomater (Mutti förslagsvis, gärna körbärstomater på burk)
    1 liten lök
    2 vitlöksklyftor
    ca 100g äkta bacon eller rökt sidfläsk
    ca 8st skogschampinjoner
    1-2dl vispgrädde
    1 näve färska örter (basilika, oregano, persilja)
    1st peperoncini (eller annan torkad chilipeppar)
    Olivolja
    Parmesanost

    Finhacka lök, vitlök och peperoncini och låt det svettas i olivolja på svag värme (utan att få färg) i en kastrull i ca 15 minuter. Häll i tomaterna tillsammans med en nypa salt och mosa tomaterna. Koka sedan under lock i minst 30 minuter, gärna 45 minuter.

    Under tiden, strimla bacon fint och skiva champinjonerna. Stek detta parallelt i separat stekpanna med höga kanter.

    Häll i tomatsåsen över bacon/champinjonerna och blanda i alla örter. Rör sedan ner grädden och koka i ca 5 minuter.

    Smaka av med salt och svartpeppar.

    Servera med pasta (tagiatelle eller dyl) och toppa med underbar färskriven parmesanost.

  38. Har ett vardagsrecept med parmesan som är jättegott!

    Parmesankassler med färska champinjoner

    4 port

    500 g benfri kassler
    1 grön paprika
    1 röd paprika
    50 g riven parmesanost + lite parmesanost att strö på gratängen
    c:a 8-9 färska champinjoner
    1-2 matskedar smör eller margarin
    2 dl vispgrädde
    1 msk vetemjöl
    1/2 dl chilisås
    1/2 vitlöksklyfta

    1. Skölj, ta bort kärnorna och strimla paprikorna.
    2. Bryn den färska svampen i stekpannan tills de är lagom genomstekta.
    3. Skiva kasslern och lägg den i en smord, ungsäker form. Fördela paprikan och svampen över kasslern.
    4. Vispa grädden med mjölet, blanda i chilisås, pressad vitlök och parmesanost. Strö över lite parmesan på toppen av gratängen.
    5. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter, tills den fått fin färg. Servera med en god sallad och ris.

    Voilá, enkelt och mumsigt! 🙂

  39. Oj, så många spännade och smaskiga recept på parmesan-rätter som kommit in.

    Jag brukar göra potatismos med riven parmesan i. Det är gott som tillbehör till det mesta som t ex kött, fisk, kyckling.

    Gör potatismos utifrån ”sitt” vanliga recept, blanda i riven parmesan utifrån hur mycket smak man vill ha. Rör om och servera genast.

    Ibland har jag även i basilika och svarta oliver för att få en än mer medelhavstouch över det hela.

  40. Det enklaste är det godaste…. 🙂
    Riv parmesanosten, jag brukar lägga små avlånga högar…..
    strö på lite chiliflakes o skjuts in i ugnen på ca 200 gr passa noga så dom inte bränns.
    När dom har svalnat så att man kan hålla idom snurrar jag dom runt fingret som en spiral låter svalna och serverar till soppa eller som snacks framför tv……Gudomligt gott 🙂

  41. Mmm, det finns så mycket gott att laga med parmesan, eller varför inte äta den som den är skuren i bitar med crema di balsamico.

    Här kommer ialla fall ett av mina favoritrecept

    Parmesankex

    1 rödlök
    1 tsk hackad rosmarin
    1 msk smör
    ¾ tsk salt
    1 krm cayennepeppar
    1½ dl vetemjöl
    3 msk riven parmesan (25g)
    ev ½ msk olivolja

    1 uppvispat ägg

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och finhacka löken. Fräs lök och rosmarin i smör 7-8 minuter. Salta och peppra. Låt svalna.
    2. Blanda mjöl och ost i en matberedare tills det blandat sig väl. Tillsätt lök- och kryddfräset. Häll ut smulorna på bänken och krama ihop den ganska torra degen. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite olivolja.
    3. Dela degen i tolv bitar. Kavla ut dem tunt mellan två smörgås- eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Vänd kexen och pensla med det uppvispade ägget. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt kexen kallna på galler.

  42. Chickenfingers.

    kycklingfilé i 2 cm breda strimlor
    polentagryn
    finriven parmesanost
    finrivet citronskal
    salt
    peppar

    Krydda kycklingen med salt och peppar och vänd strimlorna i en blandning av polenta, ost, citron. Stek i rapsolja på medelvärme tills kycklingen är gyllene (och färdig).
    Servera med kyftpotatis, sallad och en kall sås med vitlök, örter och citron.

  43. Har många favoritrecept med parmesan i, men här är ett på endivesallad som passar nu när man längtar efter våren!

    Du behöver:
    Endivesallad
    Päron
    Valnötter
    Senapsvinägrett
    Parmesanost

    Skölj och dela salladsbladen. Skiva päronen tunt och varva med endive på en tallrik.
    Tillsätt valnötter och ringla över senapsvinägretten. Avsluta med att hyvla över PARMESANOSTEN och ev. lite svartpeppar.

    Superenkelt och supergott =)

  44. musselrätt (låter konstigt men är sjuuukkt gott)förätt eller vickning eller bara för att…
    3 burkar musslor
    100gr smält smör
    50gr anjovisfile
    1dl gräddfil
    1dl hackad persilja
    1/2 tsk salt
    svartpeppar
    3-4 vitlöksklyftor
    1dl rivet vitt bröd
    1/2 dl riven parmesan ost

    ugn 275gr
    häll bort spad från musslorna och lägg dom i en ugnsäker form.häll över smöret,lägg på anjovisen,gräddfilen,persiljan,pressad vitlök,smula brödet och strö osten över,gratinera 10 min.
    serera med baugette.det är gott att doppa i spadet.

  45. Ett snabbt och lätt sätt till en god middag!

    Koka den färska pastan i lättsaltat vatten enligt beskrivningen på paketet. Häll av vattnet och häll över pastan i en ny kastrull. Droppa ner lite olivolja samt lite parmesan och persiljan i pastan och rör runt.
    Fördela pastan i djupa tallrikar och lägg parmaskinka ovanpå. Strö över resten av parmesanosten och persiljan och dra några varv med pepparkvarnen.
    Kan även ha soltorkade tomater till.

  46. En enkel förrätt!

    Koka sparrisen i lättsaltat vatten med citron i. Koka under lock ca 5 min tills den är mjuka. Häll av dem och spola kallt vatten över dem.
    Rosta lite pinjenötter.
    Linda parmaskinkan runt sparrisen. Lägg upp på en talrik och hyvla över parmesan och toppa med rostade pinjenötter.

  47. Min goda Lasagne med Parmensanost

    En långpanna full. Ca 3-4 pkt färska lasagneplattor

    Till köttsåsen :
    1 kg nötfärs
    salt
    vitpeppar
    grov svartpeppar
    lawrys kryddsalt
    smör
    4 gula hackade lökar
    8 finhackade vitlöksklyftor
    15 medelstora färska champinjoner
    flytande honung
    1 burk majskorn
    1 tärning mörk oxbuljong
    maizenmjöl
    5 dl vatten
    3 dl grädde

    Gör så här :
    Bryn färsen samt krydda efter smak. Fräs gul lök och vitlök i smör strö över en nypa socker. Skiva och stek svampen på svag värme så de blir lite småkrispiga, ringla över lite honung. Häll alltsammans i en större gryta tillsätt majskorn och buljong. Låt koka ca 45 min på svag värme. Rör ner maizenamjöl och vatten.

    Bechamelsås :
    75 gr smör
    Salt
    Vitpeppar
    1/2 dl vetemjöl
    pressad färsk citron
    ca 1 liter standardmjölk
    2-3 dl grädde
    2 dl riven parmensanost
    färsk dragon

    Gör så här :
    Fräs upp smör och salt och peppar (använd helst hel vitpeppar som du mortlar själv)
    Vispa ner mjölet och späd med mjölk. Tillsätt grädden samt pressa i lite citronsaft. Låt puttra på svag värme tillsätt sist finhackad dragon och parmensanosten.

    Gör lasagnen :
    Smöra en långpanna.
    Varva nu med köttsåsen, färska lasagneplattor och bechamelsås.
    Brukar räcka till 3 lager. Avsluta med att riva över 6 dl parmensanost samt häll på lite extra grädde. Skjuts in i ugnen 🙂 ca 175 grader 1 timme. LYCKA TILL!!! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..